Hoe het NIET moet: ondoordachte Sitecore implementatie biedt meer frustratie dan vooruitgang

De succesverhalen kennen we allemaal. Mooie cases van prachtige net gelanceerde websites - waarbij geen vuiltje aan de lucht lijkt te zijn. Een mooie online etalage; het ziet er prachtig uit. De waarheid is echter lang niet altijd award-winning. Hier een kort interview met een Marketing Manager* die het huilen nader stond dan het lachen.

"We kozen voor Sitecore vanwege de voordelen. Component-gebaseerd werken. Zodat we niet afhankelijk zijn van IT. Een CMS waar ons gehele marketing team mee kon werken. Meetbaarheid: analytics die ons helpen in het meten of we onze doelstellingen behalen of bij moeten sturen. Personalisatie, om een optimale customer journey te bewerkstelligen. Het platform kan het allemaal, en dat sloot aan bij onze marketingdoelstellingen."

Maar toen ging het mis. "We hadden het idee: laten we eerst maar gewoon de website opzetten. We hadden natuurlijk ook haast, we wilden snel live. Dat was de eerste fout. We kwamen er pas later in het proces achter dat de componenten, die juist een voordeel bieden, nu niet allemaal op de juiste plek beschikbaar zijn. Daardoor missen we essentiële flexibiliteit." Er is nu één marketing medewerker die het systeem beheert. "Het is een onoverzichtelijk geheel geworden. De rest van het team blijft er bij weg, want de logica is hen niet helder. De website hangt nu aan één persoon wat het afbreukrisico bij ziekte of vakantie, groot maakt." En de personalisatie en customer journey? "Daar zijn we nog niet aan toegekomen…" verzucht hij. "Het is frustrerend; ik zie de potentie - maar de uitvoering is niet naar wens. Voor de buitenwereld ziet het er mooi uit, maar de achterkant is een chaos."

En nu?
Deze marketing manager klopte aan bij Macaw. Voor een second opinion op hun eerste implementatie. "We hebben de tools: en het vertrouwen in het Sitecore platform is er zeker. Maar we willen graag sparren met een partner die vanuit Best Practices werkt. Die ons kan helpen om nu eerst de basis goed te krijgen. Ik wil dat solide framework, waarop mijn hele team aan de website kan werken. Zonder IT constant om raad te hoeven vragen. We zijn met Macaw nu op weg om dat te realiseren. De eerste resultaten zijn al veelbelovend. Ik zou iedereen adviseren: zoek direct de juiste implementatie partner. Of durf om hulp te vragen als je bent vastgelopen. Het is zonde als je de voordelen van je CMS niet benut!"

Klinkt herkenbaar?
Schaam u niet als u zich hier in herkent. Macaw helpt u graag verder. Of juist eerst even terug naar de basis. Eerst meer informatie? Download het "6 essentiële stappen voor een succesvolle technische Sitecore-implementatie" whitepaper hier.

*De Marketing Manager in kwestie blijft graag anoniem