Data driven tuinbouw

 data driven tuinbouw

  
 
 
 
 
 
 
 

 2025. Kijkend uit het raam van uw kamer ziet u een drone door de kas vliegen. U loopt niet meer tussen de planten door, maar werkt met een wandbedekkend beeldscherm voor u. Heeft een plant een afwijkend groeipatroon? Dan stuurt u die met één druk op de knop naar een plek met nog optimalere klimaatomstandigheden.

Heeft u via uw online platform planten verkocht? Dan gaan die geautomatiseerd naar de verpakkings- en transportmachines. Nano-chips identificeren en registreren continu de conditie en omstandigheden van de plant. Zelfs na levering geeft u zo nog tips aan uw klant.

Toekomstmuziek? Dit is al dichterbij dan u denkt.

Tijdens Farm Improvement Day 2017 blikten Macaw en Mprise Indigo samen met Bejo Zaden, Anthura, Florensis en Indigo logistics vooruit. Onze vraag: Beeld u in dat u als CIO in 2025 afscheid neemt van uw bedrijf, wat wilt u dan bereikt hebben? Welke data-gedreven oplossingen heeft u dan verwezenlijkt? Welke uitdagingen moet u nog overkomen om dat te bereiken?

Samenwerking in de sector: tijd voor een dataplatform.
Alle aanwezigen zijn het erover eens dat kennis even belangrijk is als het product. Essentieel voor het ontwikkelen van die kennis lijkt het samenwerken met andere partijen in de waardeketen. Om de data bereikbaar en beheersbaar te maken is een dataplatform onmisbaar. Met het opzetten van een branche-breed gestandaardiseerd platform kan je samen nog verder komen. Bedrijven krijgen beter zicht op de optimale ontwikkeling van producten en kunnen zo beter inspringen op de vraag uit de markt. Ook stelt het bedrijven in staat beter controle te houden op data governance en master data management. Macaw en Mprise Indigo verkennen samen met de deelnemers de mogelijkheden voor het opzetten van een dataplatform.

Data science: lean beginnen, snel besparen

Om verder te komen in de ambitie om een data-gedreven organisatie te zijn, is het soms moeilijk de eerste stappen te nemen. Veel bedrijven gaan ervan uit dat ze grote investeringen moeten doen om waarde uit hun data te halen. Bij Macaw hebben we bewezen dat een agile aanpak met kleine investeringen al grote besparingen oplevert of waarde toevoegt. Zo lieten wij een waterbedrijf zien dat zij door de onderhoudsfrequentie te optimaliseren, potentieel meer dan €100k kunnen besparen zonder gevolgen voor de leverbetrouwbaarheid. Een ander bedrijf bespaarde door onze analytische aanpak 8% op logistieke processen. Beide projecten realiseerden we in minder dan twee weken. Door nu al kleine stappen te nemen in het verkennen en toepassen van uw data haalt u meteen successen. En is ons toekomstbeeld voor 2025 ook voor u binnen handbereik! Meer weten over Data Science? Neem dan contact met Sanne Menning