3 tips voor succesvol starten met Power BI adoptie

Jouw organisatie heeft gekozen voor Power BI of staat aan de vooravond ervan. Die keuze maakt een organisatie niet zomaar; er zijn hoge verwachtingen van de waarde die de tool kan leveren. Uit onderzoek van Gartner blijkt echter dat minder dan 30% van de potentiële gebruikers daadwerkelijk gebruik maakt van de tools. Hoe dat komt? Gebruikers hebben vaak niet genoeg kennis van de tool of begrijpen het nut ervan niet. Wij zien dit zelf regelmatig bij onze klanten. Trap dus niet in dezelfde valkuilen als iedereen en maak een succesvolle start met Power BI met onze drie tips.

Tip 1: Power BI is awesome!

Mensen zijn gewoontedieren, ze houden van regelmaat en nieuwe dingen uitproberen is vaak spannend. Zeker als je niet weet wat het oplevert. Wees je ervan bewust dat werken met Power BI voor veel medewerkers die eigenlijk alleen Excel gewend zijn, voor de nodige spanning kan zorgen. Zorg er daarom voor dat je medewerkers de voordelen van Power BI begrijpen. Zorg ervoor dat ze weten wat ze ermee kunnen, maar vooral hoe het hun werk makkelijker, leuker en interessanter gaat maken. Wijs ‘Power BI-champions’ aan, collega’s die de waarde van het product kennen, weten hoe het werkt en dit actief kunnen overdragen. Bereid showcases voor die laten zien hoe ook een individuele medewerker verschil kan maken met Power BI. Bied bovendien ‘Power BI-labs’ aan, waarin nieuwe gebruikers genoeg tijd krijgen om te oefenen. Niemand kan er omheen: Power BI is awesome!

Tip 2: Alles voor een goede start binnen handbereik

De eerste indruk is bepalend. Is de eerste ervaring met Power BI matig, dan is het heel moeilijk om dat beeld te veranderen. Laat niets aan het toeval over en zorg dat de medewerker die voor het eerst met Power BI aan de slag gaat alles binnen handbereik heeft. Alles om de eerste ervaring zo plezierig mogelijk te laten verlopen. Zorg dat de nieuwste versie van de tool op de computers van je medewerkers geïnstalleerd staat, zodat ze meteen van start kunnen. Maak de data waarmee gewerkt moet worden beschikbaar in hapklare brokken. Bied trainingsprogramma’s afgestemd op de behoefte en het niveau van de gebruiker. Een goed voorbereide start is de sleutel voor een succesvolle adoptie van Power BI.

Tip 3: Integreer Power BI in je processen

We zien vaak dat medewerkers prima in staat zijn om inzichten uit data te halen met Power BI, mits de omstandigheden daar goed voor zijn. Dan is het des te frustrerender voor hen om te merken dat ze die inzichten niet om kunnen zetten in actie omdat de organisatie daar niet op ingericht is. Het gevolg is dat medewerkers oude programma’s blijven gebruiken, omdat die processen wél goed ingericht zijn. Denk daarom op voorhand na over de processen en zorg dat Power BI hier optimaal in geïntegreerd is. Verdiep je in de processen die medewerkers op dit moment gebruiken. Probeer hierbij vooral vanuit de medewerker te denken; hoe werken zij en hoe is Power BI hier de nieuwe ideale manier voor? Is Power BI optimaal onderdeel van je processen en zijn je medewerkers helemaal overtuigd van deze werkwijze? Zorg er dan ook voor dat de oude processen niet meer werken, zodat er echt geen andere mogelijkheden zijn.

Om Power BI te laten slagen is aandacht en zorg voor adoptie noodzakelijk. Door een positieve sfeer neer te zetten, alle benodigdheden aan te bieden voor een goede start en integratie in bedrijfsprocessen af te dwingen, zorg je ervoor dat Power BI omarmd wordt in jouw organisatie.

Wil je meer weten? In ons gratis webinar “Haal het maximale uit PowerBI” vertellen we je meer over de challenges rondom adoptie, datatoegang en de organisatie van de Power BI omgeving. Schrijf je nu in!
 

Auteur: Anne Merel Tolsma, Data & Analytics Consultant

Anne Merel helpt organisaties datagedreven beslissingen te maken. Haar focus ligt op het implementeren van oplossingen die ervoor zorgen dat medewerkers zelfstandig beslissingen kunnen nemen op basis van data. Ze heeft een achtergrond in bedrijfskunde en is gespecialiseerd in adoptiestrategie. Dit stelt haar in staat oplossingen te implementeren die naadloos aansluiten op de wensen van medewerkers enerzijds en de behoeftes van de organisatie anderzijds.

Martijn Muilwijk
Data Evangelist

What's your challenge?