Cloud Fundamentals: laat de cloud je niet overkomen

Veel organisaties kiezen strategisch voor de cloud. Het initiatief hiervoor wordt vandaag de dag veelal genomen door de business. Dat kan allerlei doelen hebben, zoals kostenbesparing, het moderniseren van software en andere slimme innovaties. Allemaal uitstekende initiatieven met de beste bedoelingen. Helaas wordt de IT-beheerorganisatie hier niet bij betrokken, zeker niet bij de start ervan. Terwijl er onherroepelijk vragen komen die alleen IT-beheer kan beantwoorden. Dan zit je als organisatie dus in de cloud, zonder dat het beheer goed geregeld is. Het voelt alsof de cloud je overkomen is. Wat kun je hieraan doen?

 

De cloud gebruiken is makkelijk

Microsoft, Google en Amazon timmeren inmiddels alweer zo'n 10 jaar aan de weg met hun respectievelijke cloudvarianten. Inmiddels is de cloud benutten en gebruiken bijzonder makkelijk geworden. Het enige dat je nodig hebt, is een creditcard en een internetverbinding. De beslissing om een clouddienst af te nemen is daardoor snel gemaakt. Dikke kans dat er binnen elke organisatie meerdere cloudoplossingen in gebruik zijn, zonder dat IT-beheer hiervan op de hoogte is. Dit verschijnsel wordt ook wel schaduw-IT of ad-hoc-architectuur genoemd.

 

Identity management en compliancy

Er komt echter een moment dat deze situatie, die zo simpel leek, te complex wordt. Bijvoorbeeld als er meerdere cloudomgevingen (tenants) voor verschillende doeleinden ontstaan, zoals testen, proof of concept, productie etc. Er komen vragen over toegangscontrole (identity management) en compliancy van dataopslag. De business lijkt te zeggen: "Het wordt ons nu te ingewikkeld, kunnen jullie het niet effe in beheer nemen?"

 

Een dilemma voor IT-beheer

Het belangrijkste deel van de ICT-applicaties staat gelukkig meestal in het eigen datacenter. Hier is alles wél goed geregeld. Voor toegang tot en gebruik van zijn heldere afspraken gemaakt. IT-beheer heeft alle kennis in huis om dit goed te regelen. Voor de cloud is dit een ander verhaal. Dat vormt een dilemma voor de IT-beheerder. Van cloud-oplossingen kan de IT-beheerder zich afvragen of het wel nuttig is om dat allemaal te weten. Voor veel organisaties is het dan ook een logischere beslissing om IT-beheer alleen de regie te laten voeren, want op de hoogte zijn van alle details kost veel te veel tijd.

 

Ons advies: Cloud Fundamentals

Dat neemt niet weg dat de basis nog steeds geregeld moet worden. Daarvoor luidt ons advies: Cloud Fundamentals. Met deze aanpak realiseert iedere organisatie een veilige en vertrouwde cloud. Hiermee regel je als IT-beheerorganisatie het fundament én kun je tegelijkertijd de business begeleiden bij al hun initiatieven. Bij voorkeur op een agile manier van werken. Zo kan je als IT-beheer toegevoegde waarde bieden door profijtelijk te zijn aan de business. 

 

Wat levert dit op?
 

  • Een high level design: een veilig hybride netwerk met moderne firewall-functies. Toegang is voor iedereen goed geregeld, ook voor partners, externe medewerkers en gasten.
  • Solide projecten: na een korte intake van een businessproject, levert IT-beheer de omgeving die hierbij past. Het ontwerp wordt beoordeeld op security, kosten en monitoring impact.
  • En misschien nog wel het belangrijkste: rust in de organisatie. IT-beheer kan nu sluitend antwoord geven op vragen van CFO, CCO en security- en privacyofficers.

 

Nu kan de organisatie het beste uit zichzelf halen en de focus leggen op innovatie en business.

Wil je weten hoe je dit aanpakt? Hoe ga je aan de slag met Cloud Fundamentals en met welke elementen moet je rekening houden? Bekijk dan het webinar van onze expert Paul Slijkhuis.

 

Auteur: Paul Slijkhuis, Technology Consultant

Paul helpt organisaties met vraagstukken op het snijvlak van digitale werkplekken, cloud en netwerken. Adviseren over de zinvolle inzet van de nieuwste, innovatieve technologieën is het speerpunt van Paul’s vak. Paul vindt het belangrijk om kennis te delen, daarom geeft hij regelmatig presentaties, workshops en webinars. Klanten waarderen zijn rustige en pragmatische aanpak. Als IT architect, solution consultant of coach helpt hij organisaties en collega’s om de volgende stap te zetten in deze digitale wereld. 

Paul Slijkhuis
Technology Consultant

What's your challenge?