It is the economy stupid

Hebben we net een financiële crisis achter de rug, komt er een nieuwe schuldencrisis aan: die van technische schuld. Het beeld is hetzelfde; schulden bouwen op waardoor vooruitgang en groei piepend en krakend tot stilstand komen. Met pijn en moeite is de economie weer op gang. Maar hoe helpen we de vooruitgang en groei in IT op stoom te komen?

Wat is technische schuld?
In onze drive om sneller systemen aan te passen en op te leveren nemen we regelmatig ergens een shortcut. In alle haast laten we oude code zitten, introduceren we ‘3rd party tools’, die wellicht nieuwe risico’s introduceren, en maken we een workaround voor die ene lastige bug. Goed bedoeld, want we kunnen live. Alleen vergeten we vaak later de tijd te nemen om die shortcuts, tooltjes en workarounds weer weg te halen. En zo bouwen we dus technische schuld op.

Dit fenomeen zien we steeds vaker opdoemen bij belangrijke websystemen. Door de grote drang om de snelheid van opleveren en aanpassen vast te houden, denkt niemand aan het aflossen van deze technische schulden. Zo ontstaan dus IT-systemen, die van shortcuts aan elkaar hangen. Hoe stabiel, flexibel, wendbaar en snel aanpasbaar zou zo’n systeem nog zijn na een tijdje? Tref daarom maatregelen om problemen in de toekomst te voorkomen:
Saneer je schulden: besteed tijd aan ‘refactoren’. Maak inzichtelijk welke schulden je hebt, rubriceer ze, hang er prioriteiten aan en zet ze uit in de tijd. Opruimen is een vervelende klus, maar als je klaar bent, geeft het een enorme energie.

Pak de oorzaak aan: technische schuld ontstaat door symptomen van problemen op te lossen. Door je niet te beperken tot het oplossen van symptomen (repareren), maar ook te zorgen dat je de oorzaak wegneemt, voorkom je toekomstige reparaties. Dit levert op termijn tijd op.

Optimaliseer: optimaliseer processen, stem sprintdoelstellingen en snelheid van het team beter op elkaar af en investeer in kennisdeling: ‘pair programming’, ‘design walkthroughs’ en ‘code reviews’ zijn prima methoden om van elkaar te leren en het team naar een hoger niveau te brengen.

Stroomlijn je proces: door repeterende en tijdrovende werkzaamheden te automatiseren, win je tijd. Automatiseer de beschikbaarheid van je ontwikkelomgeving. Hiermee verhoog je de snelheid en verlaag je de kans op fouten. Verhoog betrouwbaarheid, kwaliteit en snelheid door nieuwe of aangepaste software met een geautomatiseerd proces voor testen en integreren soepel ’live’ te brengen. Gerichte inzet van de juiste tools geeft het team de kans zich te focussen op wat echt belangrijk is: features bouwen om business waarde te genereren.

Eerst nadenken, dan bouwen: ook in agile-omgevingen is architectuur noodzakelijk. Agile vraagt niet om (big upfront) in steen gebeitelde architectuur-voorschriften, maar wel het toepassen van meer flexibele agile-architecture principes. Zoek de balans door het opstellen van een globale architectuur blauwdruk en zorg ervoor dat nieuwe inzichten snel binnen de blauwdruk kunnen worden verwerkt. Laat architectuur vraag gestuurd werken, en zorg daarmee voor Just-In-Time Architecture.

“Just do IT!”: om sneller te kunnen leveren heb je hardloopschoenen nodig. De slogan van NIKE is al jaren niet voor niks “Just do IT”. Andere snelle sneakers geven de 2e goede raad; ASICS staat voor Anima Sana In Corpore Sano. Een gezonde ziel in een gezond lichaam. Het versnellen van IT ga je niet alleen realiseren met nieuwe methodieken en nieuwe technologie. Het is ook een andere mindset, drive en teamspirit!
Harry Boers
Strateeg

What's your challenge?