Aarzeling tegenover IT-veranderingen? Niet nodig!

Om het beste uit je organisatie te halen en processen te optimaliseren heb je goede, innovatieve ideeën op papier gezet. Maar op het moment dat je dit op IT probeert over te brengen, merk je een lichte weerstand. “Het systeem werkt al jaren zo en kan niet zomaar veranderd worden”, waarschuwt de afdeling. Niet wat je in gedachten had of wel? Omdat IT-processen steeds meer impact op de business krijgen, is het belangrijk om door te zetten en de kansen en mogelijkheden rondom veranderingen te onderzoeken. Waarom is IT eigenlijk terughoudend? En zijn veranderingen wel echt noodzakelijk?

De veranderende positie van de IT-manager

De rol van de IT-manager is aan veel verandering onderhevig. De traditionele rol, het draaiend houden van het systeem, wordt steeds minder relevant. In deze tijden van cloud-ontwikkelingen is het met name voor de IT-manager belangrijk om mee te bewegen. Let op; de weerstand die de business soms voelt vanuit IT, is geen kwestie van onwil. De onderliggende reden van enige starheid tegenover nieuwe IT-initiatieven, kan het gevolg van angst om overbodig te raken in de nieuwe cloudgebaseerde architectuur zijn. Om het innovatieve karakter van je organisatie én de samenwerking te borgen, doe je er goed aan om het onderwerp bespreekbaar te maken en de IT-manager de positieve kanten van innovaties te laten zien. Zijn rol zal hoe dan ook veranderen, maar dat betekent niet dat deze minder interessant wordt. In een cloudomgeving zou hij bijvoorbeeld meer een regisseursfunctie kunnen hebben, in plaats van een uitvoerende rol. Zijn positie en kennis blijft hierdoor ook in de toekomst van groot belang.

Zijn er voldoende resources?

Een ander punt dat we regelmatig bij klanten tegenkomen als het gaat om het doorvoeren van grote veranderingen op IT-gebied, is dat er geen resources voor zijn. “Hoe graag we het ook willen en hoe goed het ook is voor de toekomst van de organisatie, dat zou een complete inzet van ons personeel betekenen. En die kunnen we simpelweg niet missen. Dat zou desastreus voor de dagelijkse operatie zijn.” Een argument dat vanuit het perspectief van IT-management zeer begrijpelijk is. Helaas heeft dit vaak tot gevolg dat de ambitie om veranderingen door te voeren, hier tot stilstand komt. Met alle gevolgen van dien.

Doorvoeren IT-veranderingen is essentieel voor succes

Het is verleidelijk om de huidige IT-architectuur ‘te laten voor wat het is’. Bijvoorbeeld omdat het naar behoren functioneert, of omdat het doorvoeren van veranderingen op weerstand zoals hierboven stuit. Toch is het goed om het eens grondig onder de loep te nemen. Zijn de applicaties gefundeerd op verouderde technieken of oude versies? Dan loop je het risico dat support verlopen is en cruciale updates niet meer uitgevoerd kunnen worden. De ontwikkeltaal kan zelfs dusdanig gedateerd zijn, dat er geen ontwikkelaars meer zijn die de desbetreffende taal spreken. En wat dacht je van de hoeveelheid tijd en geld die de organisatie momenteel aan troubleshooting besteedt? Klanten stellen bovendien steeds hogere eisen en verwachten dat bedrijven razendsnel kunnen schakelen. Met andere woorden: stilstand is achteruitgang! Een moderne IT-infrastructuur is essentieel voor de voortgang van je organisatie. Het zorgt voor meer wendbaarheid en een sterkere concurrentiepositie. 

Aarzel dus niet en ga aan de slag met het moderniseren van je IT-landschap. Lees ons blog 'Opbreken die monoliet!' over de risico's van een complex en verouderd IT-systeem of bekijk het webinar 'App Innovation: zorg voor een wendbaar IT-landschap'.

Michel Heijman
Principal Consultant

What's your challenge?