Is uw data klaar voor het MBO Startersresultaat?

Door: Kai van den Berg

Even voorstellen
Ik ben Kai van den Berg. Data & Analytics (BI) Consultant bij Macaw. Al 10 jaar heb ik een passie voor data en verdiep ik mij intensief in alle informatiebehoefte in en rondom het onderwijs. Ik geloof in de kracht van data en informatie die elke gebruiker in staat moet stellen om gefundeerde om beslissingen te kunnen nemen, en zo keer op keer hun processen en resultaten kunnen verbeteren. Simpelweg de juiste data voor de juiste persoon op het juiste moment. Tot de dag van vandaag heb ik tientallen onderwijsinstellingen geholpen om de data en informatie voor hen te laten werken en daar alles uit te halen wat mogelijk is. Mijn passie voor data samen met mijn kennis van de onderwijsprocessen zijn vastgelegd in ons Data Platform Onderwijs. Voordat ik in ga op het startersresultaat geef ik een korte toelichting hierop.

Data Platform Onderwijs (DPO)

Het Data Platform Onderwijs is de brug tussen de hierboven beschreven informatiebehoefte en uw data. Het platform is gebaseerd op best practices van MBO instellingen, volledig gebaseerd op Microsoft technologie en omvat 14 standaard thema's, relevant voor CvB tot student. Krachtige, rijke visualisaties met Microsoft Power BI maken het compleet. In samenwerking met Educus, 10 jaar onderwijskennis en de aanwezigheid van alle technische Microsoft disciplines bij Macaw bieden wij dit platform als SaaS oplossing aan zodat u geen omkijken heeft naar het beheer. Met behulp van de DPO gebruikersgroep en hun waardevolle input en ideeën lopen we niet alleen technisch, maar ook functioneel altijd voorop.

Startersresultaat
Het DPO thema rendementen is uitgebreid met de indicator startersresultaat. Deze is hiermee standaard, naast het jaar- en diplomaresultaat, beschikbaar. Het startersresultaat laat zien wat het succes is van startende leerlingen binnen uw ROC. De inspectie van het onderwijs heeft in het nieuwe onderzoekskader 2017 aangegeven hoe het startersresultaat valt onder het studiesucces. Vanaf 1 augustus 2017 zal het studiesucces worden gemeten aan de hand van drie indicatoren:

  • De reeds bestaande indicatoren jaarresultaat en diplomaresultaat
  • De nieuwe indicator startersresultaat

Wat is het startersresultaat?
Het startersresultaat is het aandeel nieuwe instromers in het ROC dat in het eerste jaar gediplomeerd is uitgestroomd of in het volgend jaar nog verder studeert. Dus wie vervolgt zijn opleiding, wie haalt een diploma en welke studenten zijn om welke reden niet succesvol? Het succes van uw eerstejaars studenten wordt hiermee inzichtelijk gemaakt.

Startersresultaat in het Data Platform Onderwijs
Zoals standaard bij elk thema in het DPO worden er bij het startersresultaat standaard dashboards en rapportages meegeleverd in Microsoft Power BI, maar is er ook de mogelijkheid om geheel je eigen invulling te geven aan deze data met behulp van talloze visualisaties naar keuze. Je kunt de informatie analyseren van het hoogste niveau (op bijv. instelling- of team) tot en met het laagste niveau (zoals bijv. opleiding of student).

Wilt u startersresultaat zelf uitproberen of wilt u meer weten over het Data Platform Onderwijs? Wij helpen u graag verder!

Kai van den Berg
Data & Analytics Consultant

Meer weten?