Sitecore Symposium 2018 – Wat kunnen we verwachten van Sitecore

Door: Barend Emmerzaal, Solution Consultant Macaw

Sitecore Symposium 2018

Van 8 t/m 11 oktober dit jaar vond het jaarlijkse Sitecore Symposium plaats in Orlando, Florida en is het grootste officiële Sitecore evenement van het jaar. Tijdens dit evenement inspireren diverse keynote speakers de aanwezige Sitecore partners, (potentiele) Sitecore klanten en overige geïnteresseerden.

Klanten en mensen uit de Sitecore community verzorgen break-out sessies en delen ervaringen met cases, en best practices. Zo presenteerde ik hoe je meer waarde uit je Sitecore omgeving haalt en liet dit zien met onze case bij VGZ. Ik wilde achterhalen welke kant Sitecore op gaat, wat hun visie is en welke nieuwe releases ze voor ogen hebben. In deze blog geef ik je mijn samenvatting van de belangrijkste bevindingen.

Release kalender Sitecore

Sitecore gaat vanaf nu twee grote releases per jaar lanceren. Een in de lente en een in de herfst. Tussen deze grote releases zullen kleineren tussentijdse updates worden uitgebracht die voornamelijk bedoeld zijn voor verbeteringen en niet voor nieuwe features. Deze kleine updates kunnen vanaf Sitecore 9 via het nieuwe update center eenvoudig worden geïnstalleerd en zullen geen breaking changes bevatten. Verder belooft Sitecore dat met elke grote release ook nieuwe versies van aanvullende modules uitgebracht zullen worden. Denk hierbij aan Commerce, Sitecore Experience Accelerator, Sitecore JavaScript Services, Data Exchange Framework, etc.

Sitecore is bezig om Stylelabs te kopen

Sitecore’s CEO Mark Frost kondigde met trots aan dat Sitecore van plan is Stylelabs te kopen. Stylelabs is een Belgische leverancier van Product Information Management (PIM), Digital Asset Management (DAM), Marketing Resource Management (MRM) en Digital Rights Management (DRM) software. Sitecore positioneert zichzelf hiermee als centrale content en marketing hub en dit komt beschikbaar als nieuwe licentievorm naast de huidige Sitecore XM (Content Management), Sitecore XP (Experience Platform) en Sitecore XC (Commerce).

In de komende maanden zal Sitecore werken aan de eerste integratie van Stylelabs met Sitecore. Hoe dit er precies uit gaat zien en welke functies worden toegevoegd aan de Sitecore familie is nog onbekend. Wel liet de Chief Technical Officer van Stylelabs een demo zien van alle tooling die volledig in de Cloud draaide, naadloos integreerde met de Adobe suite (Adobe Photoshop, Adobe Indesign, etc.) en door developers uitgebreid kan worden.

Sitecore 9.1 release in November

In November released Sitecore versie 9.1. In deze versie worden verschillende nieuwe features geïntroduceerd over de verschillende tools van het platform. Een overzicht van wat belangrijke features:

 • Sitecore Experience Accelerator 1.8 (SXA)
  Met SXA wordt de time-to-market verkort doordat ontwikkelfases van een website parallel uitgevoerd kunnen worden. In SXA 1.8 ligt de focus op controle en kwaliteit van de gegenereerde HTML . De eerste stappen richting WCAG 2.0 compliancy (richtlijnen voor toegankelijkheid van websites) zijn gezet. Dit is goed nieuws want websites worden hiermee toegankelijker. Ook zitten er wat toevoegingen en verbeteringen in voor eindgebruikers zoals een nieuwe wireframe style en de mogelijkheid om als eindgebruiker een modus te kiezen om de sites in te bewerken (wireframe, grayscale, colour).
  Meer details en foto’s vind je op mijn blog.

 • Marketing Automation
  De Marketing Automation engine wordt volwassen. Zo worden standaard een aantal templates meegeleverd waarmee direct basisplannen klaar staan die je alleen nog maar in hoeft te vullen. Dit bespaart de marketeer enorm veel denkwerk en configuratie. Ook wordt de manier waarop bezoekers in een automation plan wordt toegevoegd uitgebreid met een aantal nieuwe opties. Verder is een hele set aan nieuwe rules (condities) toegevoegd waarmee de automation plannen nog meer mogelijkheden krijgen om een persoonlijke ervaring te leveren.

 • Email Experience Manager (EXM)
  EXM wordt uitgebreid met extra opties rondom in- en uitschrijven en het beheren van je subscriptions. Verder zijn er diverse instellingen toegevoegd waarmee bijvoorbeeld een maximum ingesteld kan worden voor het aantal e-mails dat een contactpersoon per week (of maand) kan krijgen.

 • Sitecore forms
  De eerste versie van Sitecore forms was een basis formulieren module maar met 9.1 worden een aantal krachtige features toegevoegd. Zo kun je condities definiëren op velden die reageren op de input van de gebruiker. Bijvoorbeeld als de waarde ja is, toon dan een extra veld. Verder wordt het mogelijk om velden te pre-fillen met data vanuit willekeurige systemen. Developers krijgen namelijk de optie om per veld een zogenaamde data-provider te definiëren die data ergens vandaan kan halen en die in het veld, automatisch, invult.

Machine Learning met Sitecore Cortex

Met Sitecore 9.1 wordt ook de eerste officiële release van Sitecore Cortex verwacht. Met Cortex wordt het mogelijk om Sitecore data door een Machine Learning model te halen en de uitkomsten te gebruiken in je Sitecore omgeving. Te denken valt bijvoorbeeld aan het ontdekken van nieuwe doelgroepen die je vervolgens beter kunt aanspreken met de juiste content. Of aan next best actions op basis waarvan je iedere bezoeker een andere ervaring kunt leveren.

Cortex richt zich in eerste instantie op klanten en organisaties die niet het vermogen of capaciteit hebben om zich op Machine Learning modellen te storten. Voor developers wordt het mogelijk om data uit de Sitecore Experience Database in Cortex te transformeren en te koppelen aan standaard Machine Learning modellen. Vervolgens kun je als organisatie zelf besluiten waar je het Machine Learning model/algoritme laat landen (Microsoft Azure, Amazone, IBM). Hierdoor wordt Machine Learning toegankelijk gemaakt voor iedereen. Althans, dat is de visie.

Headless met Sitecore JavaScript Services (JSS)

Head wat? Headless. Een term die aanduidt dat de front-end (HTML, CSS, JavaScript) en content volledig gescheiden worden. Traditioneel wordt (een gedeelte van) de HTML door het CMS geleverd inclusief de content. Met Sitecore JSS wordt Sitecore volledig headless. Dit betekent dat content editors en marketeers gewoon hun werk in Sitecore blijven doen (content opvoeren, campagnes inrichten, personalisatieregels instellen, etc.) maar dat er volledig JavaScript gedreven front-end applicaties op gebouwd kunnen worden. Sitecore richt zich hiermee op de front-end community om zo hen te betrekken in het ontwikkelen bovenop Sitecore. Je hebt namelijk geen Sitecore kennis meer nodig om applicaties te ontwikkelen.

Horizon User Interface

Vorig jaar werd Horizon aangekondigd als nieuwe interface voor de eindgebruikers. Dit jaar werd meegedeeld dat de Technical Preview van Horizon met Sitecore 9.1 beschikbaar komt. Met Horizon wordt, zoals Sitecore dit zelf zegt, de next-gen UI voor Content Management Systemen door Sitecore ingeluid. De nieuwe UI is rol gebaseerd. Dat wil zeggen dat afhankelijk van de rol die je in het CMS hebt de UI andere features kan bieden.

Verder ligt de focus op data-driven content management en marketing. Er zijn veel meer insights te zien in allerlei delen van het systeem. De nieuwe Experience Editor is naast sneller, vooral gefocust op het optimaliseren van de klantervaring. Zo zul je bijvoorbeeld zien met hoeveel procent de conversie verbeterd als je een bepaalde personalisatieregel instelt voor een component. Ook wordt het eenvoudiger om zaken in te stellen zoals nieuwe audiences of het triggeren van goals via buttons of hyperlinks.
Meer details en foto’s vind je op mijn blog.

Universal Tracker

De Universal Tracker is een nieuwe methode van Sitecore om interactie data aan de Experience Database toe te voegen. En dit beperkt zich niet meer tot websites, applicaties of native apps. Je kunt straks bijvoorbeeld ook interacties vanuit IoT devices of de Microsoft HoloLens toevoegen. Developers kunnen nu overal vandaan interactie data Sitecore in sturen zodat van daaruit nog persoonlijkere ervaringen gecreëerd kunnen worden.

Mijn conclusies

Sitecore timmert hard aan de weg, dat is wel duidelijk. Met Sitecore 9.1 wordt het platform completer en volwassener dan ooit. Door de time-to-market te verkorten, te focussen op het verzamelen van data en te gaan automatiseren wordt de 1 op 1 communicatie met je klanten steeds beter. Dit was overigens ook mijn verhaal tijdens mijn presentatie op het Sitecore Symposium.

Ik vind het jammer dat nieuwe features zoals de Horizon UI er nog niet in zitten. Tegelijkertijd begrijp ik dit ook wel. Het is namelijk geen nieuwe feature maar een complete nieuwbouw van een interface die data gedreven is gaat zijn en de gebruikers adviseert. Niet even iets wat je zomaar bouwt maar wel iets waarmee Sitecore zich kan onderscheiden.

Met de verbeteringen aan SXA, EXM en Marketing Automation tezamen met Machine Learning wordt het een enorm krachtig platform waarmee je snel en met standaard functionaliteiten de beste persoonlijke ervaring aan je bezoekers kunt leveren.
De komende periode houd ik alles scherp in de gaten. Zodra Sitecore 9.1 uitkomt breng ik verslag uit van al het nieuws wat erin zit en welke beloften door Sitecore worden ingelost. In de komende periode zal ik mij toeleggen op het maken van video’s om het platform en de verschillende modules uit te leggen en te demonstreren vanuit een business en marketing perspectief. Houdt mijn LinkedIn en twitter profiel dus in de gaten (@barendemmerzaal).

Mocht je nog wat meer details willen weten of geïnteresseerd zijn in wat technische verbeteringen lees dan de blog van Pieter Brinkman, Senior Director of Technical Marketing van Sitecore en de blog van mijn collega Bram Stoop.

Barend Emmerzaal
Solution Consultant

What's your challenge?