Zet je commodity IT buiten de deur

Zet je commodity buiten de deur en leg de focus op business technologie. Zo help je met het binnen halen, bedienen en behouden van klanten. Kritisch kijken naar de huidige IT-infrastructuur en inspanningen kan een besparing van 33% opleveren. Door dit te investeren in innovatie van commerciële activiteiten, gaat het resultaat omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van de London School of Economics (LSE). In deze blog geven we vier tips om meer ruimte te krijgen in IT-infrastructuur en inspanning.

Het tempo waarin de wereld verandert onder invloed van de doorstromende opkomst van internet en nieuwe technologieën neemt nog steeds toe. Door de snelheid waarop de veranderingen toetreden is het voor organisaties steeds lastiger de juiste competenties in huis te hebben of te houden. Er is meer kennis buiten de organisatie dan binnen. De impact van IT op het bedrijfsresultaat groeit en IT-afdelingen moeten sneller leveren, tegen minder kosten en het moet ook nog eens kwalitatief goed zijn.

RUIM JE COMMODITY IT OP

Onderzoeker Patrick Karrberg van de LSE zegt: “Wat je weet te besparen op de IT-infrastructuur en inspanning, kun je elders in je bedrijf investeren, bijvoorbeeld in het mobiel toegankelijk maken van commerciële diensten”. Er valt met gemak dertig tot veertig procent te besparen op overbodige apparatuur en onnodige werkzaamheden. Zo maak je geld en ruimte vrij om te besteden aan innovatie. Hieronder geven we vier tips.

1. Cloudsource je infrastructuur
Outsource je IT-infrastructuur naar de cloud. Met de hedendaagse cloud-oplossingen beschikt elke organisatie in een paar muisklikken al over een high level IT-infrastructuur. Om wendbaar en flexibel te mee bewegen met de veranderende markt wordt er veel van de IT-infrastructuur gevraagd. Om dit met de eigen infrastructuur te blijven doen, vergt veelal een grote investering. En het is maar de vraag of de aangeschafte resources voldoende capaciteit hebben om gedurende de afschrijftermijn aan de eisen van verandering te blijven voldoen. Door de infrastructuur (of een deel ervan) te outsourcen naar de cloud levert dit direct winst op. Je kan direct opschalen als er meer capaciteit nodig is, of terug schalen als minder capaciteit nodig is. Je betaalt voor het daadwerkelijke gebruik. Natuurlijk begrijpen we dat niet direct zo maar alles in de cloud gezet kan worden. Kijk daarom eens goed naar wat er op dit moment staat en wat daarvan eventueel al geoutsourced kan worden.

2. E-mail uit de cloud
Kosten voor hardware onderhoud en licenties kunnen aanzienlijk verlaagd worden door e-mailservers naar de cloud te brengen. Door de toegenomen aantallen en grotere diversiteit aan persoonlijke apparaten en bedrijfsapparaten die vandaag de dag in organisaties worden gebruikt, wordt het voor IT-afdelingen steeds moeilijker om de bedrijfsgegevens te beveiligen en te onderhouden. Beveiliging, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van het mailplatform zijn belangrijker dan ooit geworden. Tegelijkertijd zijn dit zeer intensieve beheeronderdelen die veel tijd en kennis vragen van uw beheerders. Ervaring leert ons dat dit voor veel bedrijven een grote zorg is die veelal weggenomen kan worden met cloud-producten zoals Microsoft Exchange Online. Dergelijke onderwerpen worden meteen gepareerd en behoren direct tot de zorgen van het verleden. Het loont absoluut om kritische naar de huidige mailstrategie te kijken.

3. Flexibele werkplek
Dankzij slimme technologieën - zoals Office 365 - kunnen werknemers steeds meer plaats onafhankelijk gaan werken. Ze hoeven niet meer vijf dagen in de week fysiek op kantoor aanwezig te zijn. Dit biedt mogelijkheden om van vast kantoorwerkplekken, flexibele werkplekken te maken. Een vergelijkbare oplossingen hebben we een paar jaar geleden voor Koninklijke Horeca Nederland gerealiseerd en daarmee bespaarden zij direct op ruimte én kosten. Maar denk ook eens verder aan bijvoorbeeld ontwikkelingen waarbij er een virtuele wereld steeds dichterbij komt zoals bij Google Glass en Microsoft HoloLens. Deze ontwikkelingen vergen natuurlijk een heel andere denkwijze op het gebied van inrichting van de werkplek waarbij het kantoor steeds meer een faciliterende rol krijgt om elkaar eens te ontmoeten.

4. Beheer
Organisaties en met name de IT-afdeling, krijgen steeds meer te maken met mondige gebruikers die door eigen ervaringen met de afname van diensten via internet, dit ook op het werk willen gebruiken en soms ook doen. Dit vergt een heel ander type beheer. En omdat de technologische ontwikkelingen zo vreselijk snel gaan, vraagt beheer vandaag de dag om uitgebreide, specialistische kennis en dat is niet voor iedere organisatie weggelegd. Door de toegenomen complexiteit is het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van beheer een optie. Organisaties kunnen zo profiteren van schaalbaarheid en continuïteit. Ze hebben zelf niet meer de zorgen, maar geven deze in handen van gespecialiseerde dienstverleners die het beheer – ook in de cloud – tot hun core business hebben gemaakt.

OPRUIMEN DUS…….

Of het nou het fysiek creëren van ruimte is in uw datacenter of het creëren van ruimte voor innovatie en security. Cloud-technologie helpt echt verder. De ontwikkelingen in de cloud gaan steeds sneller en krijgen steeds meer voorrang op lokale systemen. Het is dus echt niet meer de vraag of u naar de cloud gaat maar wanneer! Mocht u er klaar voor zijn of meer over de transitie naar de cloud willen weten dan helpen wij u uiteraard graag verder.
Harry Boers
Strateeg