Raet legt met Azure-cloudintegratieplatform stevige basis voor de toekomst

Raet is het meest bekend door de maandelijkse salarisstrook. Het bedrijf is al sinds 1966 actief op het gebied van salarisverwerking. Raet – voortgekomen uit Heidemij – heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld van een puur administratieve organisatie naar softwareleverancier. Raet ontwikkelde als eerste bedrijf HR-software in de cloud. Die omslag zorgde voor toenemende druk op de interne IT-omgeving – aanleiding om in 2017 te starten met een ingrijpende digitale transformatie om de interne systemen future-proof te maken.

“Transformatie was hard nodig”, zegt Tina Solos, IT-manager bij Raet. “Wij hadden te maken met een toenemend aantal incidenten, wat steeds meer tijd vroeg van het IT-team. Als early adapter van technologie hadden we een zeer complexe legacy-omgeving waarbij veel koppelingen point-to-point en hard gecodeerd waren. Dat leidde tot onoverzichtelijke datastromen die zeer foutgevoelig waren. Het was duidelijk dat we hier mee aan de slag moesten om interne en externe klanten in de toekomst van de juiste diensten te voorzien.”

Architectuuraanpak met behulp van Microsoft Azure

Na een analyse van de bestaande situatie vroeg Solos Macaw om mee te denken en mee te werken aan een nieuwe aanpak op basis van een echte architectuur. “Daarbij was onze eerste zorg een nieuw integratieplatform met stabiele interfaces”, zegt Solos. “We kozen voor Azure PaaS als basis. Daarnaast hebben we een agile ontwikkelaanpak ingevoerd om in de toekomst veel flexibeler te kunnen werken en veel beter te kunnen inspelen op de eisen vanuit de business.” Raet en Macaw voerden het omvangrijke vernieuwingsproject in 2017 en 2018 gefaseerd uit. Nadat de architectuur was uitgedacht, werd in samenwerking met de business gekeken naar de specifieke eisen en wensen. Een scrumteam van Macaw ging vervolgens aan de slag om het nieuwe integratieplatform in Azure te bouwen. Eind 2017 was de technische inrichting gereed. 

Positieve resultaten

De eerste resultaten van de nieuwe aanpak zijn erg positief. Solos: “We zijn gestart met het oplossen van de vijf meest dringende issues. Hierdoor nam het aantal incidenten met 75 procent af, terwijl de tijd die nodig is voor probleemoplossing, met zestig procent verminderde. Verder kunnen we nu echt verder bouwen aan een solide IT-omgeving waarin duidelijke architectuurkeuzes zijn gemaakt. Met het integratieplatform zijn we niet alleen intern flexibeler, maar ook extern. We kunnen klanten met API’s bijvoorbeeld eenvoudiger toegang geven tot voor hen geschikte softwarefunctionaliteit. Daarbij is het mogelijk om te personaliseren en klanten een rijkere ervaring te bieden. Dat sluit aan bij de ambitie om de focus meer te richten op softwareontwikkeling en de klantbeleving centraal te stellen. Daarbij kunnen we met dit platform als IT-afdeling een veel betere business enabler zijn. "Er is voor het IT-team nu meer tijd over om bezig te zijn met innovatieve projecten in plaats van het oplossen van incidenten"

Toekomst

In de zomer van 2018 nam de Noorse Visma Group Raet volledig over. De architectuuraanpak die in 2017 bij Raet werd ontwikkeld, staat nu model voor het integreren van beide bedrijven in Nederland. Solos kijkt terug op een zeer geslaagd traject dat gekenmerkt wordt door een echt partnership met Macaw. “Het gaat bij dit soort grote en complexe projecten om meer dan ‘time and material’. Het team in het veld moet het uiteindelijk waarmaken. Macaw onderscheidt zich door de kennis van de mensen, een prima uitvoering en de bereidheid om steeds bij te sturen. Openstaan voor elkaar is erg belangrijk en dat is uitstekend gelukt. We kunnen nu met deze geweldige basis verder bouwen en volgende uitdagingen aangaan.”

 

Over Raet

Ruim 1,7 miljoen mensen maken dagelijks gebruik van de software van Raet, dat al meer dan vijftig jaar actief is in Nederland en meer dan tienduizend klanten telt. Raet was het eerste bedrijf dat HR-software in de cloud ontwikkelde. Het groeide uit tot een toonaangevende speler in de HR- en Uitkering Excasso-sectoren in de Nederlandse markt, en tot een opkomende speler in de internationale markt. Raet was in het verleden eigendom van verschillende private equity-bedrijven. In de zomer van 2018 nam de Noorse Visma Group alle aandelen van Raet over. Samen zijn Raet en de Visma Group nu Europa’s belangrijkste leverancier van cloudsoftware voor organisaties in de particuliere en (semi-)publieke sector. Samen bedienen ze ruim tien miljoen eindgebruikers.

Michel Heijman
Principal Consultant

What's your challenge