App In A Day-event van Macaw leidt tot supervers brood bij DEEN Supermarkten

In 2018 organiseerde Macaw verschillende succesvolle 'App In A Day'-workshops en die zullen ook in 2019 weer worden georganiseerd. Tijdens deze sessies bouwen de deelnemers in één dag een business-app met het Microsoft Power Platform en ontdekken zij wat de mogelijkheden van dit platform zijn. Inmiddels hebben al ruim 65 organisaties via ‘App In A Day’ kennisgemaakt met het Business Application Platform van Microsoft. Dat geldt ook voor DEEN Supermarkten, een familiebedrijf dat anno 2019 82 filialen telt in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Utrecht.

“Bij DEEN zijn we altijd gewend geweest om veel applicaties zelf te ontwikkelen”, zegt Hugo Kreuk, Office 365 & Azure Specialist bij DEEN Supermarkten. “Maar kijkend naar de toekomst, wilden we graag experimenten met low code- en no code-ontwikkeling, en vonden we het de moeite waard om deel te nemen aan de workshop van Macaw.”

Kreuk noemt de ervaringen met de ‘App In A Day’-workshop zeer positief. “Het platform met onder meer PowerApps, Flow en Planner – allemaal beschikbaar binnen Office 365 – bood meer dan ik vooraf had gedacht.” Dat was aanleiding voor DEEN om de mogelijkheden van het Power Platform verder te bekijken en ook mee te doen aan Macaw’s ‘App In A Week’-programma.

Binnen Macaw’s ‘App In A Week’-programma bleek zelfs ruimte te zijn om twee apps te ontwikkelen: een voor de broodafdelingen van de supermarkten en een voor ondersteuning van de Private Label-projecten van DEEN.

PowerApp voor ondersteuning huismerkproducten

De Private Label-app helpt het team dat bij DEEN verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van huismerkproducten. Kreuk: “Dit proces hebben we een aantal jaren ondersteund met behulp van SharePoint 2013. Maar doordat we nu zijn overgestapt naar Office 365, wilden we stoppen met deze SharePoint-versie. In de nieuwe app zijn de standaardtaken die verband houden met alle huismerkproducten, weer opgenomen in SharePoint, maar dan in SharePoint Online. Met gebruik van Flow worden de standaardtaken projectspecifiek gemaakt in Microsoft Planner en toegewezen aan de medewerkers van de afdeling Private Label. Hieromheen hebben we een app gebouwd, waarmee alle betrokkenen – van aanvrager tot aan eindverantwoordelijke – elke stap kunnen volgen en zo nodig kunnen bijsturen.”

PowerApp voor bakkerijversproducten

De tweede app die DEEN Supermarkten ontwikkelde tijdens ‘App In A Week’, gaat de broodafdelingen in de winkels helpen bij het aanbieden van zo vers mogelijk brood en bolletjes aan de klanten. Kreuk: “Daarvoor gebruiken we op dit moment nog een zelfgebouwde ASP.Net-applicatie die historische klantdata uit ons datawarehouse haalt. Hiermee geeft de applicatie de bakkers in de winkels advies over hoeveel brood en bolletjes ze het beste kunnen afbakken op welk moment van de dag.”
Met de nieuwe Power App krijgen de afdelingen straks op vijf verschillende momenten op een dag advies over welke producten in welke aantallen afgebakken moeten worden om de gehele dag door supervers brood te kunnen aanbieden en klanten nooit meer misgrijpen omdat een product op is. Daarnaast draagt de app bij aan het tegengaan van voedselverspilling, omdat er nu beter inzicht is in de afname.
De app houdt ook rekening met speciale aanbiedingen en de klantenstroom gedurende de dag. “En indien er andere afwegingen zijn dan de app adviseert, hebben de medewerkers uiteraard ook de mogelijkheid om zelf de aantallen te wijzigen”, licht Kreuk toe. “Ik hoop dat we ook deze app snel in gebruik kunnen nemen. We zijn al langer bezig met de overstap naar Microsoft Dynamics AX als nieuw ERP-systeem. Zodra de producten van de broodafdeling daarin zijn opgenomen, kunnen we deze app beschikbaar stellen en stoppen we met het oude maatwerk.”

Standaardisatie met Microsoft-technologie

De keuze om meer te doen met PowerApps sluit aan bij de keuze van DEEN om zoveel mogelijk apps te standaardiseren met Microsoft-technologie. “Dit maakt applicaties toekomstbestendiger dan eigen maatwerk, dat altijd onderhoud en nauwkeurige documentatie vereist”, zegt Kreuk. “Binnen Office 365 zijn apps snel en makkelijk te maken en je hebt minder licenties nodig. Zo geven ze geen extra belasting op de IT-infrastructuur en -kosten. De apps zijn vooral handig om heel specifieke en afgebakende processen te ondersteunen, zonder grote investeringen. Daardoor lenen ze zich ook goed voor ondersteuning van kortlopende activiteiten.”

“Maar het is wel zaak om een en ander goed te begeleiden. Gebruikers kunnen binnen Office 365 zelf ook heel makkelijk apps bouwen. Let er dus wel op dat dit gecontroleerd en gemonitord gebeurt, om wildgroei te voorkomen”. “Maar ook dit kan eenvoudig binnen het Office 365-platform.”

Kreuk kijkt terug op een goede samenwerking met Macaw. “Macaw en DEEN werken al langer naar tevredenheid samen doordat Macaw ons bijvoorbeeld ook helpt op het gebied van ons datawarehouse. En ook bij de ontwikkeling van deze apps hebben we weer prima ondersteuning gekregen.”

 

Wil jij weten wat het Microsoft Power Platform voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Rob Eskes via het contactformulier hieronder. 


Rob Eskes
Solution Sales

What's your challenge?