Hoe blijf je relevant in een veranderende markt?

Je hebt als organisatie door de jaren heen veel branchespecifieke kennis opgedaan. Vanuit jouw onderscheidende positie in de markt heb je jarenlang voorop gelopen bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Je hebt veel energie en geld geïnvesteerd in het optimaliseren van processen. Desondanks verandert er de laatste tijd iets, beetje bij beetje slinkt je marktaandeel, ondanks de kennis en ervaring die je in huis hebt en de best practices die je hebt ontwikkeld. De processen waar je je marktaandeel aan te danken hebt, lijken nu juist een remmende werking te hebben op je vermogen om snel nieuwe innovaties in de markt te brengen. Hoe kan dit? En belangrijker nog: wat doe je eraan?

Snel aanpassen aan veranderingen

Wanneer de markt verandert, moet je zelf mee veranderen om relevant te blijven. Huidige tijden, die zich kenmerken door snelle opvolging van technologische ontwikkelingen, doen een steeds groter beroep op onze wendbaarheid. En wendbaarheid, of agility, is iets waar moderne, jonge organisaties vaak in excelleren. Ze kunnen sneller op wensen van klanten acteren en direct inspelen op veranderingen in de markt. Ook zijn ze in staat om snel te schakelen wanneer een verandering niet de gewenste resultaten oplevert. Want, zoals Steve Jobs ooit aangaf:“Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.” Mede dankzij deze filosofie is Apple in relatief korte tijd enorm gegroeid. Ook organisaties als Spotify, Uber, AirBnB en WeTransfer hebben laten zien dat het enorme kansen biedt als je snel in kunt spelen op nieuwe behoeftes en ontwikkelingen in de markt. Door hun wendbaarheid en innovatiekracht hebben zij in korte tijd een enorm marktaandeel afgedwongen.

Je IT-omgeving moderniseren

Wil je relevant blijven en je marktaandeel behouden? Dan is het goed om een voorbeeld te nemen aan deze innovatieve organisaties. De vraag is echter hoe je je processen kunt aanpassen en opnieuw kunt inrichten, zodat je jezelf weer kunt meten met nieuwe spelers in de markt. De oorsprong van het gebrek aan wendbaarheid zit in veel gevallen in de onderliggende IT-infrastructuur. Inflexibele systemen vormen vaak een groot obstakel voor het snel kunnen doorvoeren van veranderingen of benutten van kansen. Dat is waar innovatieve organisaties zich onderscheiden: zij maken optimaal gebruik van de nieuwste technologische mogelijkheden. Door je IT-omgeving te moderniseren, zorg je voor meer wendbaarheid en een sterkere concurrentiepositie.

Moderniseren gaat niet over één nacht ijs

Het moderniseren van je infrastructuur gaat overigens niet over één nacht ijs. Het is verstandig een strategie te kiezen waarin je stap voor stap te werk gaat. Door steeds kleine onderdelen te vervangen en te integreren, garandeer je de continuïteit. Je hoeft een applicatie op deze manier niet volledig opnieuw te testen en uit te rollen. Meer weten over het moderniseren van je IT-omgeving? Lees ons blog 'Opbreken die monoliet' of bekijk het webinar 'App Innovation: zorg voor een wendbaar IT-landschap'

 

 

Michel Heijman
Principal Consultant

What's your challenge?