Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Macaw

Als IT-dienstverlener met een sterk innovatief karakter, is Macaw zich bewust van de noodzaak van een duurzame samenleving die rekening houdt met toekomstige generaties. Om een positieve invloed uit te oefenen op de schaarse hulpbronnen en klimaatverandering, levert Macaw haar bijdrage aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) aan de hand van drie pijlers: Planet, People en Profit.

Planet

Macaw wil een voorbeeld zijn voor haar omgeving en vindt het belangrijk om bij de uitvoering van de werkzaamheden duurzamer en groener te ondernemen. Dit doen wij onder andere door ons bewust te zijn van de verspillingen in de samenleving en hier een positieve bijdrage aan te leveren. Met als resultaat een inspirerende, gezonde en productieve werkomgeving met aandacht en zorg voor het milieu. 

 • Ons pand bevindt zich in het NOW-gebouw, onderdeel van Park 20|20, het eerste bedrijfspark ter wereld dat volledig Cradle to Cradle ingericht is.
 • Door het glazen dak is er veel daglicht in het pand, wat scheelt in het energieverbruik voor verlichting. De LED-verlichting wordt automatisch aangepast op de hoeveelheid daglicht en uitgeschakeld als er geen beweging is. Ook klimaatbeheersing en andere systemen worden automatisch uitgeschakeld. Doordat er warmte- en koudeopslag (WKO) gebruikt wordt, kost het nauwelijks energie om ons pand te koelen/verwarmen. In de eerste zes maanden van 2017 heeft dit een besparing van maar liefst 12.000kg CO₂ opgeleverd.
 • Het serverpark van Macaw is naar de cloud verplaatst, wat een energiebesparing van maar liefst 10% oplevert. Het is ons doel om het energieverbruik elk jaar verder te verlagen.
 • Er wordt gewerkt volgens het Nieuwe Werken. Als het niet nodig is om naar kantoor te komen, kun je ook thuis werken. Daarnaast wordt het gebruik van elektrische / hybride auto’s gestimuleerd. De directie geeft het goede voorbeeld, 75% van de directie rijdt volledig elektrisch. Dit levert een belangrijke besparing in CO₂-uitstoot op.
 • Bedrijfscateraar Hutten werkt uitsluitend met gezonde, seizoensgebonden producten. Veel producten worden geleverd door De Verspillingsfabriek.

People

Macaw wil voor haar 250+ medewerkers de best mogelijke werkgever zijn door hen aan te moedigen tot creativiteit, persoonlijke groei en professionele ontwikkeling met een goede balans tussen werk en privé. Het is onze ambitie om een bedrijfscultuur en werkomgeving te creëren waarin medewerkers aan het eind van de dag met meer energie naar huis gaan, dan waar ze mee binnen kwamen.

 • In ons pand staan bewust nauwelijks prullenbakken. Dat klinkt misschien gek, maar het bevordert bewegen door medewerkers op uiterst simpele wijze. En het bespaart jaarlijks kilo’s plastic zakken.
 • Onze medewerkers kunnen gratis deelnemen aan het 20|20 Energy-vitaliteitsprogramma's met workshops en persoonlijke begeleiding door een professionele healthcoach. Het doel: een optimale werk-privé balans op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Het ziekteverzuim onder de deelnemers is van 3,2 naar 1,4% gedaald. Voor heel Macaw ligt het ziekteverzuim al jaren onder de 2%. Bovendien leverde het ons een mooie nominatie op.
 • Elke medewerker heeft een persoonlijk opleidingsbudget en krijgt tijd om zichzelf te ontwikkelen op vlakken die zowel persoonlijk als op bedrijfsvlak relevant zijn.

Profit

Macaw wil invulling geven aan haar MVO-beleid op een manier die bij de organisatie past. Die winst uit zich niet alleen in wat er onder aan de streep overblijft door bijvoorbeeld kostenbesparing. Het gaat ook om zaken als trots, cultuur, ontwikkeling, werkgelegenheid en innovatie. Macaw wil met haar eigen, unieke eigenschappen bijdragen aan een betere wereld. 

 • Macaw doet mee met Stichting CodeUur, om digitale vaardigheden een structurele plek in het onderwijs te geven. In 2017 deden we mee aan het wereldrecord programmeren op basisscholen door heel Nederland.
 • Op initiatief van Frederik van den Broek heeft Macaw de MindApp ontwikkeld. Een app die ondersteunend is in de communicatie tussen patiënt en arts. De app was het idee van Frederik zelf, die in 2015 helaas overleden is aan de gevolgen van een hersentumor.
 • In samenwerking met Jinc heeft Macaw een bliksemstage georganiseerd voor een groep leerlingen uit Mavo 2. Doel: leerlingen van diverse sociale achtergronden een inkijkje in de banen in het bedrijfsleven geven. Enkele reacties: “Wat is het hier mooi! Ik dacht dat we in een kantoor terecht zouden komen.” “Mogen we biljarten? Echt?!”
 • In 2018 doet Macaw mee met de business challenge van Make a Wish. Het bedrijf wordt opgedeeld in 15 teams en met gebruik van onze expertises en netwerken laten we 15 echte wensen van ernstig zieke kinderen in vervulling gaan.

 

In de toekomst hopen we op nog veel meer manieren te kunnen bijdragen aan een betere wereld. 

William van der Pijl
CEO

What's your challenge?