BESTE DUURZAAMSTE GEZONDSTE

Een bedrijfspand kan zo veel meer
Een gezond ontworpen bedrijfsgebouw heeft zeer positieve effecten op het geluk van de medewerkers. Dit is de hoofdlijn van de case die architectenkantoor D/Dock en Macaw op 8 en 9 juni gezamenlijk presenteren op de vakbeurs European Facility Management Conference in Milaan.

In 2017 betrekt Macaw het nieuwe bedrijfspand waarin veel verschillende inzichten over duurzaamheid en werk- en leefklimaat zijn geïntegreerd. Voor Ronald van Es, CFO van Macaw (viervoudig ‘Beste werkgever van Nederland’ volgens NRC), is dit een logische stap in het streven de best mogelijke werkgever te zijn, met een werkomgeving waarin collega’s “de beste versie van zichzelf” kunnen zijn.

Duurzaamste gebouwd
De eerste paal van het nieuwe bedrijfsgebouw is op Park 20|20 onlangs de grond in gegaan. Het gebouw wordt gebouwd volgens de laatste duurzaamheidsinzichten op dit eerste full service Cradle-2-Cradle bedrijventerrein in de wereld. Zo duurzaam mogelijk, zo weinig mogelijk verlijming, veel hergebruik van oude materialen, zo veel mogelijk gebruik van hemelwater om toiletten door te spoelen, een negatieve carbon footprint, natuurlijke isolatie, zo laag mogelijk energieverbruik.

Beste werkgever
Ook binnenin het gebouw zal de inrichting bijdragen aan een zeer ontspannen en comfortabele werkomgeving, alles in het kader van Work Hard, Play Hard, Rest Hard. Medewerkers kunnen de plek en setting kiezen die het beste past bij het werk dat ze op dat moment willen doen. Door de indeling wordt beweging, ontmoeting en samenwerken op een natuurlijk wijze gestimuleerd. In dit SMART-building is elke stoel volledig instelbaar, net als de tafels waaraan je zittend of volgens de laatste inzichten ook staand aan kunt werken. Er komen ‘re-energize’ ruimtes en relaxplekken om je terug te trekken. Er is zorgvuldig gezocht naar een cateraar die groen, gezond en verantwoord eten serveert van eigen bodem. Er is aandacht voor de akoestiek van elke ruimte, een overvloed aan (dag)licht en frisse lucht draagt bij aan de energie van de medewerkers.

Meten is beter
Het nieuwe pand is nog niet opgeleverd en toch zijn er al cijfers te delen tijdens de conferentie in Milaan. Een deel van die cijfers is gebaseerd op onderzoeken en nulmetingen die nu al gedaan worden in het huidige pand van Macaw. Op basis van die baseline zijn doelstellingen bepaald voor nieuwe pand, zodat de nieuwe werkomgeving aantoonbaar gaat bijdragen aan de vitaliteit, creativiteit, productiviteit, trots en het geluk van onze medewerkers.

“Het mooiste resultaat? Onze medewerkers gaan met meer energie naar huis dan waarmee ze ’s ochtends aankomen.” Ronald van Es.