• Home
  • Over
  • Nieuws
  • Fd-artikel-optimale-werkomgeving-leidt-tot-optimaal-werkplezier

Optimale werkomgeving leidt tot optimaal werkplezier

Door: Het Financieele Dagblad | Mediaplanet - gepubliceerd op 24 oktober 2016
Wie voortdurend een optimale prestatie verwacht van zijn medewerkers, moet zorgen voor optimale werkomstandigheden.

Het werk kan nog zo leuk zijn maar de werkomgeving en werkplek zijn dat doorgaans niet. Dag in dag uit werken in dezelfde ruimte, aan hetzelfde bureau, met hetzelfde uitzicht en in dezelfde houding. Dat is weinig inspirerend. “Je moet wel over heel bijzondere kwaliteiten beschikken om zo creatief en geconcentreerd te blijven om topprestaties te leveren”, vindt Ronald van Es, financieel directeur van IT-dienstverlener Macaw.

“Ons ziekteverzuim is heel laag en onze medewerkerstevredenheid heel hoog. Maar als ik af en toe van mijn werkplek weg wil om niet steeds achter datzelfde bureau te zitten, dan kan ik me heel goed voorstellen dat onze medewerkers die wens ook hebben. Wij besteden veel aandacht aan vitaliteit en willen dat onze medewerkers de beste versie van zichzelf kunnen zijn. De werkplek moet daaraan bijdragen.”

Een huiselijker werkomgeving
Tegenwoordig zijn kantoorruimtes vaak voorzien van verschillende typen werkplekken. Ook wordt er gedacht aan een gezond werkklimaat, het promoten van het gebruik van de trap in plaats van de lift en het bieden van gezond eten en drinken. Toch kan, en moet, het volgens Van Es beter. Vandaar dat is besloten de verhuizing van het bedrijf aan te grijpen voor het doorvoeren van grote veranderingen.

“Mensen werken steeds vaker liever thuis, omdat dat beter past bij het werk dat ze moeten doen en ze zich daar prettiger voelen dan op kantoor. Vandaar dat wij de werkomgeving huiselijker en persoonlijker maken door onder meer ruimte te maken voor een huiskamer, een plek waar je je even terug kunt trekken om bijvoorbeeld een powernap te doen en een badkamer waar je je kunt opfrissen na het sporten. Naast hard werken is er dus ook ruimte om net zo hard te ontspannen.”

Aandacht voor individuele wensen
Daarnaast worden werkplekken optimaal ingericht op individuele wensen. “Ze zeggen weleens ‘tien mensen, tien wensen’, maar ook één iemand kan meer wensen hebben. Voor de ene klus wil je je misschien in alle rust kunnen concentreren terwijl een andere opdracht juist meer samenwerking vereist in een creatieve setting.

Dat kan natuurlijk in een groter kantoor. Maar als er een mooi restaurant is, met goede akoestiek, waar je rustig kunt zitten met goede koffie of lunch, is dat ook een optie. Het is aan te raden zoveel mogelijk verschillende werkruimtes en -plekken te realiseren zodat er voor iedereen en voor iedere situatie niet alleen een geschikt maar zelfs uitstekend alternatief is.”

Investeren in het belangrijkste dat je hebt: je medewerkers

Een bedrijfspand met een optimale werkomgeving vergt een fikse investering. Van Es is overtuigd dat deze investering resulteert in een goed rendement. “In een gezond kantoor en op de werkplek waar je je op dat moment het beste voelt, ben je creatiever, energieker, meer geïnspireerd en geconcentreerd. Dan ga je niet na acht uur werken vermoeid naar huis. Integendeel, dan ga je met meer energie naar huis dan waar je mee op kantoor kwam. Dat is ons doel.”