Meer energie ná het werk

Door: Metro in samenwerking met week van de werkstress - gepubliceerd op 15 november 2016
Het is de week van de werkstress.

Video: Filemon Wesselink nam een kijkje bij Macaw
Omdat we al vier keer Beste Werkgever van Nederland zijn geworden.

'Onze medewerkers werken heel hard, maar we geven ze ook genoeg gelegenheid om te ontspannen. We kunnen de werkdruk niet wegnemen, maar we kunnen wel aandragen hoe je daar het beste mee om kunt gaan', aldus CFO Ronald van Es.

Artikel: meer energie na het werk

Een prachtige open keuken doet het water in de mond lopen. Statafels en banken nodigen je uit om eens lekker ontspannen te gaan staan of zitten. Wie wat energie over heeft of anders wil ontspannen, speelt op de Xbox, aan de pooltafel, een tafelvoetbalspel of pakt de dartpijltjes. Wie denkt dat we hier te maken hebben met een gezellige sociëteit of jeugdvereniging, heeft het mis. We zijn gewoon in een bedrijf, dat haar werknemers handvatten biedt om werkstress tegen te gaan en het werkplezier te verhogen. In het Nederland is zoiets hard nodig, blijkt uit cijfers in deze Week van de Werkstress. Eén op de zeven werknemers loopt jaarlijks het risico op een burnout en andere werkgerelateerde psychische ziektes.

Macaw, zo heet het bedrijf met de kantine in huiskamersfeer. Macaw ontwerpt, bouwt en beheert digitale technologieoplossingen voor mobiel, online, kantoor en thuis voor grootzakelijke en middelgrote ondernemingen. Ronald van Es is financieel directeur van Macaw, een bedrijf dat met vestigingen op Schiphol-Rijk, in Barendrecht en Apeldoorn in 22 jaar uitgroeide tot een onderneming met ruim 230 werknemers. Bij de ‘verkiezing’ Beste Werkgever van Nederland, scoorde Macaw al vier keer de hoogste ogen. Prijzen worden daarbij middels een wetenschappelijk werkgeversonderzoek bepaald. Harde arbeidsvoorwaarden tellen mee, maar ook werktevredenheid is een belangrijk onderdeel.

Het tekent het bedrijf. „Onze medewerkers werken heel hard, maar we geven ze ook genoeg gelegenheid om te ontspannen”, zegt Van Es. „Dat zit nu in het DNA van de organisatie, maar is organisch gegroeid. Bijna twintig jaar geleden bestond deeltijdwerken hier amper, toen werkten we avonden met dertig, veertig man door. Pizza’s bestellen, doorgaan, gas. Totdat de eerste een kindje verwachtte. Deeltijdwerken was de oplossing, dat was in de IT-wereld niet gewoon. Macaw neemt mensen aan die innovatief bezig willen zijn. Ze zijn relatief jong, hoogopgeleid, ambitieus en loyaal. Dat herbergt in zichzelf al een risico. Als in je carrière alles lukt moet je mensen eerder afremmen dan er peper bij stoppen. We zijn er ons van bewust dat het niet alleen om werken gaat, maar ook om privé.”

Macaw heeft daarom al heel lang voor elke werknemer een people manager, een persoon die je groei en ontwikkeling faciliteert. „Bij projecten bekijkt hij of het inhoudelijk bij je past,maar ook qua reizen. We denken dus heel erg vanuit de medewerker, hoe die zo vitaal mogelijk inzetbaar is.” Daarom is Project 20 20 Energy begonnen, waarmee medewerkers bewust worden gemaakt van slapen, beweging en voeding. „Iedereen kan er vrijblijvend voor zichzelf nuttige handvatten uithalen. Aan een gezondheidsonderzoek deed tweederde van onze medewerkers ooit mee, dat was enorm veel vond het onderzoeksbureau. Kennelijk wilde iedereen zichzelf weleens meten. De werkdruk in onze werkbranche neemt toe. Die druk kunnen we als Macaw niet wegnemen, wel kunnen we aandragen hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Via 20|20 leer je hoe je je energie op peil kunt brengen en houden. Dat richt zich op verschillende batterijen: je fysieke batterij en dan gaat het om slapen, gezond eten en beweging; maar het richt zich ook op je emotionele en mentale batterij. Kun je je werk aan en je het ook loslaten en ontspannen?”

Of het nu door meer water drinken in plaats van koffie, ademhalingsoefeningen of in de pauze een halfuurtje wandelen komt (dat doet Van Es zelf), de focus van veel Macawmedewerkers is verbeterd. Ze hebben meer energie. „Ons ultieme doel”, zo zegt de energieke directeur, „is dat werknemers met meer energie naar huis gaan, dan waar ze ’s morgens mee binnenkomen.”

Ook meer energie na je werk? Bekijk onze vacatures!