Vitaliteitsprogramma

Ronald van Es (CFO) over 20I20 Energy en het nieuwe pand.

De ‘Macaw alles lukt- mentaliteit’
“Een paar jaar geleden kwam uit het medewerkersonderzoek dat 1-op-de-5 Macaw’ers een verhoogd risico loopt op een burn-out en 1-op-de-8 op verhoogde stress”, geeft Ronald van Es aan. “De gemiddelde Macaw’er is hoogopgeleid, ambitieus, betrokken en loyaal. Alles lukt en zo niet, dan ga je door tot dat wel zo is. Die mentaliteit is natuurlijk super, maar kan dus wel een keerzijde hebben. Helemaal als er ook dingen bijkomen als een gezin met kinderen en een druk sociaal leven. Ons doel is uiteraard dat we het zo goed mogelijk doen als Macaw, maar ook dat Macaw’ers zich goed voelen en na het werk nog energie over hebben.”

Energie in Macaw-DNA
Tijdens een All@Macaw vertelde Ronald openhartig over zijn eigen ervaringen. “Na het werk kwam ik wel eens thuis en wilde ik gewoon rust. Even niks om me heen en zeker geen drukke kinderen. Ook betrapte ik mezelf er wel eens op dat ik ’s middags na de lunch zo’n dip had, dat voor mijn gevoel de helft langs me heen ging.” Volgens het medewerkersonderzoek was Ronald daar binnen Macaw niet de enige in. Tijd voor actie dus. Dat werd 20I20 Energy. “We willen als Macaw klaar zijn voor 2020, uiteraard met enthousiaste, gezonde en tevreden medewerkers. Het doel is dat energie in ons DNA komt en standaard onderdeel wordt van onze bedrijfscultuur. Niet alleen omdat je daar zelf als mens van profiteert, maar natuurlijk ook uit bedrijfsbelang. Macaw is zo sterk als al onze mensen samen,” vervolgt Ronald.

Meer energie? Focus op herstel!
Om dit doel te bewerkstelligen hebben we na een uitgebreide voorbereiding een vitaliteitsprogramma opgezet. Dit startte met de bewustwordingsworkshop ‘Bedrijfsatleet 1’. “Bewustwording is de eerste stap naar meer energie”, gaat Ronald verder. “Als je weet waar je energie verliest en waar je energie van krijgt, kan je daar beter op inspelen. Het is ook echt een aanrader om eens bewust bezig te zijn met hoe je er fysiek, mentaal en emotioneel voor staat. Het is immers niet een overdaad aan werkdruk of stress, maar het gebrek aan regelmatig fysiek, mentaal en emotioneel herstel dat schadelijk is voor je energieniveau”.

150 bedrijfsatleten
In maart 2015 begon een pilot van de bewuste workshop en die was zeer succesvol. “De deelnemers reageerden laaiend enthousiast. Voor veel collega’s bleek bijvoorbeeld het effect van meer water drinken een echte eyeopener. Mensen grijpen toch vaak snel naar koffie, koffie en nog meer koffie, maar een glas water per uur heeft veel meer effect. Soms blijkt energie gewoon in een extra glas water te zitten”, aldus Ronald. Zelf bleek hij energieker te worden van een wandeling na de lunch en ook daar was hij niet de enige in, getuige de groepjes wandelende collega’s rond lunchtijd. “Het verbaasde me dat het eigenlijk zo simpel is, maar het maakt echt een wereld van verschil.”

Van meeneem-sla naar Macaw-salade
De workshop was niet het enige onderdeel van 20I20 Energy. Ook het bedrijfsrestaurant ging helemaal op de schop. “Steeds meer collega’s namen zelf een bak sla mee naar het werk. Er miste dus duidelijk iets in het assortiment”, geeft Ronald aan. “Daarbij draagt een gezonde lunch natuurlijk bij aan meer energie. Daarom is er nu iedere dag een verse maaltijdsalade te verkrijgen en is er een saladebar. Het werkt. Het nieuwe assortiment voorziet echt in een behoefte.”

Geslaagd: 20|20 Energy succesvol
Nu en in de toekomst blijft er aandacht voor het welzijn van Macaw’ers. “We zijn inmiddels gestart met het vervolg op de workshop ‘Bedrijfsatleet 1’ ”, geeft Ronald aan. “Ik had verwacht dat zo’n twee derde van de deelnemers aan de eerste workshop door zouden gaan met dit vitaliteitstraject, maar bijna alle deelnemers hebben zich hiervoor aangemeld. Er volgt nu een tweede workshop, een coachinggesprek en wat kleinere specifieke sessies. Je gaat nu echt gericht aan de slag met je eigen energieke doel. Voor de nieuwe collega’s en de collega’s, die niet gelijk wilden aanhaken, maar nu toch graag zouden meedoen, blijven we het programma opnieuw aanbieden. En voor eerdere deelnemers organiseren we een vervolg”.

Energiek pand in Hoofddorp
Macaw is verhuisd naar het nieuwe bedrijventerrein Park 20I20 in Hoofddorp. Park 20I20 is het eerste grootschalige duurzame bedrijvenpark in Nederland dat met cradle-to-cradle (C2C) principes wordt gerealiseerd. Dat betekent dat bij de bouw alle gebruikte materialen al een volgende bestemming moeten hebben en dus kunnen worden gerecycled. “En die vernieuwing vinden we niet alleen aan de buitenkant. Het is niet gewoon een kantoor, maar een plek om samen te werken, te leven en elkaar te ontmoeten. Het is echt het meest innovatieve en dynamische pand uit onze historie en ook dat draagt natuurlijk bij aan die energie in ons DNA”, sluit Ronald enthousiast af.

Macaw bij Werken.FM - Vitaliteit Werkt

Martijn Smit en Jurgen Vlasveld gaan in gesprek met Ronald van Es, Financieel Directeur bij Macaw. Hoe fit zijn de medewerkers van Macaw en welke waarde hecht deze organisatie aan vitaliteit? Je hoort het in deze aflevering van Vitaliteit Werkt bij Werken.FM

mede mogelijk is gemaakt met behulp van ESF-DI

Fabienne van Tol
Recruitment

Werken bij Macaw?