MindApp | App in Xamarin

Technische oplossingen

Frederik van den Broek was een bevlogen informatiedesigner. In 2012 wordt een hersentumor bij hem ontdekt. Op 30 augustus 2015, overlijdt hij veel te vroeg aan de gevolgen van deze vreselijke ziekte. Net als veel patiënten krijgt hij tijdens zijn ziekte te maken met de meest ingewikkelde pillenschema’s. Daarnaast moet hij ook veel afspraken met allerlei doctoren, specialisten en behandelaars bijhouden en de informatie die hij te horen krijgt onthouden en verwerken. “Voor een gezond mens al lastig, maar met een hersentumor is het cognitief gezien helemaal niet meer te doen”, zo zegt zijn zus Marleen van den Broek.

Voor, maar ook tijdens zijn ziekte was Frederik al bezig met het bedenken van apps en technische oplossingen voor commerciële partijen. Omdat hij zo geconfronteerd werd met zijn eigen sterfelijkheid, wilde hij wat blijvends op deze aarde achterlaten, zodat hij dan wel kort, maar niet voor niets had geleefd. Hij zag een app voor zich die patiënten helpt met praktische zaken rondom hun strijd.

Daarom richt Frederik, samen met zijn zus en een vriend de stichting Into the Clear op. Deze verzamelt via crowdfunding, sponsoring en fondsen een groot deel van het benodigde kapitaal. Daarna kloppen zij - op aangeven van Microsoft - aan bij de partij die deze app kan realiseren: Macaw.

"Frederik laat zo iets blijvends op de wereld achter waar hij mensen mee helpt. En hoe…!"
MARLEEN VAN DEN BROEK |Penningmeester Into the Clear

App

Omdat de tijd en het budget geen ruimte laten, bedenken de leden van stichting samen met Macaw een Minimum Viable Product. Een volledig operationele app waarin ten minste de essentiële onderdelen werken. Frederik schrijft vlak voor zijn overlijden de eerste user cases en Eva Vriezenkolk – een UX-designer van de stichting – vertaalt dit in de schermen van deze noodzakelijke functionaliteiten. Macaw zet die wensen om in een technisch framework, bedenkt een datamodel en realiseert de noodzakelijke architectuur en beveiliging.

Deze app helpt bij vier belangrijke onderdelen in de communicatie tussen de patiënt en de artsen. Allereerst staat in de agenda welke pil wanneer genomen moet worden, daarmee is de medicatie altijd duidelijk. Ten tweede kan de patiënt zelf zijn welbevinden loggen. “Ben je misselijk, hoofdpijn, koorts?” Op basis van deze terugkoppeling kan een arts tijdens een afspraak zien hoe een patiënt zich voelde en bijvoorbeeld de medicatie beter afstemmen. Ten derde worden alle afspraken met behandelaars getoond in de agenda. En als vierde, de app toont wie het behandelend team is, wat de gestelde diagnose is en wat de afgesproken behandeling is.

De behandelende artsen kunnen in een online omgeving de patiëntlogs bekijken en de medicatie of een afspraak toevoegen dan wel aanpassen als de behandeling daarom vraagt. De patiënt krijgt deze aanvullingen en/of wijzigingen ook via push-berichten gelijk in de app te zien.

App in Xamarin

Door een agile werkmethode - dagelijkse stand-ups, tussentijdse code-reviews en incrementeel opleveren - kon snel een operationele app worden gebouwd in Xamarin, tegen minimale kosten. Daarnaast werd er veel tijd en geld uitgespaard met de keuze om de app vooralsnog alleen te bouwen voor IOS. In september van dit jaar, drieënhalve maand na het eerste contact werd de MindApp, die draait op Microsoft Azure toegevoegd aan de proefomgeving van de Appstore.

Het VUMC heeft de MindApp ook omarmd. Omdat de app de communicatie tussen patiënt en de arts optimaliseert, moet de app nu ook voldoen aan de strikte protocollen die gelden in een academisch ziekenhuis. Zodra deze zaken zijn afgerond, zal het VUMC de app ‘voorschrijven’ aan een testgroep van hersentumorpatiënten. Dan zal de app het leven van veel patiënten straks blijvend ondersteunen. En daar was het Frederik om te doen.

Wil je bijdragen aan dit bijzondere project of er meer over lezen? Kijk dan op intotheclear.com of facebook.com/MindAppNL.

Monique van de Grootevheen
Segmentmanager

What's your challenge?