Werken als Data & Analytics Consultant

“Achterhalen wat een klant echt nodig heeft” Tamar, werkzaam als Data & Analytics Consultant

Tot de diepere kern komen
“Voordat ik bij Macaw kwam werken wist ik dat het een “consultancy” bedrijf was, een jong bedrijf, dat investeert in personeel en activiteiten heeft buiten het werk om. Die ervaring deel ik met hem. Macaw is een leuk, jong bedrijf en we werken in energieke teams. Ook leuk, Macaw is heel innovatief en heeft oog voor medewerkers. Ik mag veel nieuwe dingen oppakken. Mijn grootste uitdaging is om, als ik met klanten in gesprek ben, te achterhalen wat de klant nu echt nodig heeft, waar het probleem echt zit. Dat uitvragen. Tot de diepere kern komen.

Op maandag en donderdag werk ik bij de klant in Gouda, waterbedrijf Oasen. Een thuiswedstrijd voor mij. De rest van de dagen zit ik bij Allego (toegankelijke en betaalbare laadoplossingen voor elektrische auto’s) in Arnhem. In de ochtend werk ik mijn mail bij, handel ik wat puntjes af en heb ik een “stand up”. Ik bespreek met het klantteam wat we gisteren gedaan hebben, wat we gaan doen, wat we van elkaar nodig hebben en dan ga ik aan de slag. Wij werken met de SCRUM methodiek. Ik pak gaandeweg wat taken op uit de “userstory’s” en ben daar dan druk mee. Voor Allego maak ik rapportages, zodat gemeenten kunnen inloggen op een website en kunnen bekijken hoe het met de laadpalen in hun gemeenten is gesteld; hoe vaak en hoe lang worden ze gebruikt, etc. Ik ga een junior collega leren het dataplatform uit te breiden en rapportages te maken. Ik wil degene zijn die informatie gaat ophalen bij de klant. Uitvragen wat de klant wil.

Na veel technisch bezig te zijn geweest, ben ik erachter gekomen dat ik andere dingen ook leuk vindt. Meer functioneel, meer met klanten in de weer. De combinatie met logica spreekt mij aan, alsook de afwisseling. Gesprekken met klanten en af en toe iets technisch, zoals calculaties maken of data uit de database halen.

Carrière tijger

Werken bij Macaw is leuk omdat het jong en innovatief is. Het is fijn te weten dat er oog is voor ontwikkeling, wat je leuk vindt, waar je heen wil in je carrière, maar ook hoe je daar moet komen. Af en toe een weekendje weg met je collega’s en de feestjes, die zijn ook leuk. Macaw probeert je echt op de voor jou juiste opdrachten te zetten en je niet “weg te stoppen” bij een klant.

Met mijn 25 jaar heb ik al 4 jaar ervaring en ben ik geen junior meer! Ik ga nu al zelfstandig naar een klant. Ik wil dat wat ik doe, nut heeft. Door data inzichtelijk maken kunnen we processen verbeteren. Ik zou in de toekomst echt wat meer willen betekenen dan alleen het inzichtelijk maken van processen. Data science, analytics, procesoptimalisatie, daar echt wat mee doen. Gave opdrachten bij de klant mee uitdenken op BI gebied, maar zeker ook op data science gebied.”