Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/Azure migratie: de eerste stap om AI te omarmen

Azure migratie: de eerste stap om AI te omarmen

Starten met AI, maar nog niet in de cloud? Ontdek waarom een overstap naar de cloud essentieel is voor het behalen van jouw AI-doelen. Michel Heijman en Martijn van Schie van Macaw vertellen je meer in dit blog.

Azure Migratie en AI
In gesprek met Jeffrey Vermeulen, Business Group Lead – Cloud & Enterprise bij Microsoft Nederland, praten Macaw’s Martijn van Schie en Michel Heijman over het omarmen van AI en de belangrijke rol die daarin is weggelegd voor Azure cloud.  Martijn en Michel delen hun kennis, ervaringen en inzichten om bedrijven te helpen bij hun Azure migratie en het maximale uit cloud en AI te halen.  

De enorme populariteit van AI 

AI is overal. Organisaties zijn bang dat ze de boot zullen missen. Ze willen zo snel mogelijk de vruchten plukken van de nieuwe technologie waar de wereld niet over uitgepraat raakt.  

Bij Macaw zien we een sterke toename in de interesse van bedrijven in AI. “Onze klanten hebben vaak over AI gehoord en willen er zo snel mogelijk mee aan de slag”, zegt Martijn van Schie, Solution Architect bij Macaw. “Of ze zien dat concurrenten het gebruiken en zijn bang om achter te blijven”, vervolgt hij. Maar hoe kun je als organisatie het beste aan de slag met AI?   

Terug naar de basis: het start met de cloud  

Het begint allemaal met het leggen van een solide basis. “Als klanten de mogelijkheden van AI willen benutten, beginnen we altijd bij de basis”, zegt Martijn. Denk na over zaken als: Waar komt mijn data vandaan? Hoe zien mijn data estate en infrastructuur eruit? En hoe is mijn data governance georganiseerd? Voordat je start met de implementatie van AI moet de basis kloppen. Hij voegt hieraan toe: “Innovatie gedreven zijn is een voorwaarde voor succes, en een tikje rebels zijn kan daarbij in je voordeel werken. Maar welke vorm van AI je ook kiest, het data gedeelte moet op orde zijn voordat je het volledige potentieel van AI echt kan ontsluiten.”

Een ander belangrijk onderdeel van deze basis is het identificeren van de huidige locatie van je applicaties. Draaien applicaties al in de cloud of nog in lokale datacenters? Als dat laatste het geval is, overweeg dan eerst een Azure migratie. Applicaties moeten immers in de cloud draaien voordat je ze kan voorzien van AI-mogelijkheden.   

De cruciale rol van een Azure migratie 

Door applicaties naar Azure te migreren staat alle data op de juiste plek om te kunnen innoveren, schalen en AI te implementeren. Toch zijn niet alle organisaties zich bewust van de mogelijkheden die cloud hen kan bieden. “Doordat bedrijven niet altijd helder hebben wat de cloud voor ze kan betekenen, kunnen ze soms huiverig zijn om de stap te zetten. Is dit het geval, dan is het belangrijk dat wij ze daarbij helpen”, zegt Martijn.  

Eén van de eerste stappen die je richting de cloud kan zetten is het migreren van niet-kritieke applicaties. Dit stelt je in staat de omgeving te verkennen, te experimenteren, je vertrouwen in de cloud te vergroten en eventuele twijfels weg te nemen. Beweeg je je als een vis in het water door de cloud? Dan kan het gesprek over een Azure migratie van bedrijfskritische applicaties beginnen. Martijn: “Een nauwe samenwerking met onze klanten is essentieel, op ieder project. Ja, bij Macaw hebben we de kennis, maar het gaat erom dat onze klanten de cloud leren kennen en de waarde ervan ontdekken. Om dit goed te kunnen aanpakken, delen we een Azure migratie altijd op in kleine, behapbare stappen.” 

Een andere doorslaggevende factor bij het bepalen van een cloudmigratie strategie is de initiële motivatie om naar de cloud over te stappen. Willen bedrijven hun applicaties enkel en alleen in de cloud laten draaien, dan kan je de app ophalen, naar een virtuele machine brengen en in de cloud zetten. In dit scenario is feitelijk alleen de locatie van de applicatie veranderd.  

Is je ambitie innoveren en schalen, dan heb je een hele andere strategie nodig, bijvoorbeeld het ombouwen van de applicatie naar een Azure native app. “Het is daarom ook belangrijk om de basics van je applicaties te kennen. Hoe ziet je applicatie eruit? Wat is de bedrijfswaarde? Dit helpt ons bij het bepalen van de best passende oplossing”, zegt Michel Heijman, Head of Technology bij Macaw.  

Succesvol transformeren 

De meest succesvolle cloudmigratie projecten worden altijd gedreven door business en IT. “Als slechts één kant van de organisatie het project aanstuurt, zal je onderweg op weerstand stuiten”, zegt Martijn. Hij vervolgt: “Wil je deze stappen zetten omdat de concurrent dat ook doet, dan zal je er niet het maximale uit halen. Om echte waarde uit cloud en AI te halen zijn motivatie en toewijding van groot belang.”  

Cloud en AI kunnen een bedrijf compleet transformeren, mits je data op orde is, je de juiste mensen aan boord hebt en je er de volledige focus op hebt.  

Michel voegt toe: “Neem Azure OpenAI Service, een zeer waardevolle AI-oplossing, als voorbeeld. Voor de creatie van marketingmaterialen of het runnen van een klantcontactcentrum kan deze oplossing een wereld van verschil betekenen. Met Azure OpenAI maak je deze processen niet alleen effectiever, maar heb je zelfs de mogelijkheid om de merkidentiteit of tone of voice van je organisatie toe te voegen aan AI-infused oplossingen.”  

Een blik op de toekomst 

De ontwikkelingen rondom AI volgen elkaar in razendsnel tempo op. Nu is de tijd om te verkennen wat AI of OpenAI voor jouw bedrijf kan betekenen. Martijn: “Bij Macaw kijken we nu al naar de belangrijkste onderwerpen voor het komende jaar. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat AI in een volgende fase nog slimmer kan automatiseren, waarbij dynamische processen, klanteisen en wetgeving automatisch worden meegenomen. Eén ding is zeker: de manier waarop we nu werken staat op het punt een complete transformatie te ondergaan. Maar, ook al kan innovatieve technologie werk efficiënter maken, we zullen de (creatieve) input van mensen altijd nodig blijven hebben.” 

Macaw, Microsoft Gold Partner met alle Partner Designations plus vele Specializations, helpt bedrijven succesvol overstappen naar de cloud, inclusief het slim inzetten van data en AI. Van het ontwerpen van jouw cloudstrategie, tot implementatie en het up-to-date houden van jouw cloud omgeving, onze experts zorgen dat jij altijd het maximale uit cloud, data en AI haalt. 

Dit artikel verscheen eerder bij Microsoft: The leap to AI should be taken one step at a time .

De juiste cloud strategie voor jouw bedrijf?

Het bepalen van de juiste strategie naar de cloud vormt voor veel organisaties een struikelblok. Waar moet je op letten? In dit whitepaper biedt Macaw handvatten en inzichten die je klaarstomen voor een succesvolle cloud transitie. 

Ontdek welke 4 fases bepalend zijn voor de overstap naar de cloud, hoe een Cloud Transitie Assessment werkt en verken de basiselementen voor transitie: de cloud roadmap, cloud fundamentals en cloud security.

Lees het whitepaper
Partnerships

Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

Contact