Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/Waarom de bouwkeet slimmer moet worden ingericht

Waarom de bouwkeet slimmer moet worden ingericht

De digitale werkplek in de bouw is een werkomgeving waarbij technologie gecombineerd wordt met het werk in de bouwkeet, in de fabriek of op de steiger. Het gaat daarbij om het integreren van digitale middelen in het hele werkproces. Lees in dit blog alles over de mogelijkheden.

De werknemers in de bouwsector hebben de afgelopen coronajaren hard gewerkt om de economie draaiende te houden. Ook werd duidelijk dat deze werknemers nauwelijks aangesloten zijn op de systemen van hun werkgever, waardoor ze er vaak alleen voor staan. Digitale aansluiting kan werknemers helpen slimmer en efficiënter te werken, én het zorgt voor meer betrokkenheid bij de werkgever.

De bouwsector is een van de meest traditionele bedrijfstakken. Rapportages en het afstrepen van volbrachte taken worden bijvoorbeeld vaak nog op papier afgehandeld. Toch is ook deze sector in de afgelopen jaren steeds meer aan het digitaliseren. Er is steeds meer sprake van een digitale werkplek en dat draagt zeker bij aan het succes van het bedrijf. Toch gaapt er nog een gat tussen de daadwerkelijke behoeften van de werknemers, en de opvatting van de werkgever over die werkplek. Ze blijken zeer leergierig en hebben een grote behoefte aan regelmatige en duidelijke communicatie, ontdekte McKinsey.

Die digitale werkplek in de bouw is een werkomgeving waarbij technologie gecombineerd wordt met het werk in de bouwkeet, in de fabriek of op de steiger. Het gaat daarbij om het integreren van digitale middelen in het hele werkproces. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het gebruik van digitale tekeningen en plannen, maar ook om het inzetten van drones voor het opmeten van bouwterreinen of het gebruik van augmented reality om te helpen bij het bouwen.

Asfalt repareren

Een grote wegenbouwer zet bijvoorbeeld digitale tools in om asfalt te inspecteren: waar is een autoweg beschadigd, en wat is er nodig voor een reparatie? Het aantal ongevallen in de wegenbouw is nog altijd hoog, en de technische vinding van het bedrijf zorgt ervoor dat de tijd die een inspecteur op het asfalt doorbrengt drastisch verlaagd wordt, van 45 naar twee minuten. Zo wordt het werk niet alleen veel efficiënter, maar ook een stuk veiliger. De oplossing komt uit het wegteam zelf; een collega die inspecties uitvoerde is zelf aan de slag gegaan met slimme applicaties. Hij gaf de eerste aanzet, het IT-team heeft de applicatie vervolgens vervolmaakt.

Juiste digitale vaardigheden

Naast de reductie in tijd en kosten is het ook belangrijk dat werknemers zich gehoord voelen. De Modern Workplace in de bouw draagt bij aan een betere samenwerking tussen de verschillende afdelingen en medewerkers binnen een bouwbedrijf. Door het gebruik van digitale middelen kunnen medewerkers gemakkelijk informatie uitwisselen en samenwerken, ook als ze niet op dezelfde locatie zijn.

Het implementeren van een Modern Workplace in de bouw kent wel uitdagingen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle medewerkers over de juiste digitale vaardigheden beschikken om de nieuwe middelen effectief te kunnen gebruiken. Ook is het soms lastig om de juiste balans te vinden tussen het gebruik van technologie en het behoud van de traditionele werkwijzen die in de bouwsector nog steeds vaak voorkomen. De voorgestelde technologie zal door het hele bedrijf omarmd moeten worden. Vaak zien ondernemingen op tegen de leercurve, waarbij ze medewerkers langere tijd niet kunnen inzetten door scholing. Die adoptie kan tegenwoordig ook eenvoudig met gamification op de bouwplaats, waarbij medewerkers tegelijk werken en leren.

Waar IT samenkomt met HR

Ook is technologie nog te vaak alleen gericht op productiviteit en efficiëntie. Dat zijn natuurlijk goede redenen om nieuwe applicaties in gebruik te nemen, maar technologie draait ook om emotionele verbinding met collega’s en werkgever. De afstand tussen bouwkeet en kantoor kan met technologie drastisch verkleind worden. Door het gebruik van videoconferentie-tools zoals Microsoft Teams, kunnen medewerkers gemakkelijk samenwerken en communiceren, ook als ze niet op dezelfde locatie zijn.

Ook kunnen medewerkers toegang krijgen tot belangrijke informatie en taken op afstand uitvoeren, zoals het opstellen van inspectierapporten. Door de inzet van augmented reality-tools kunnen medewerkers bijvoorbeeld virtuele modellen van een bouwproject bekijken en beter visualiseren hoe het eindproduct eruit zal zien.
 
Fysieke prikborden met roosters of aankondigingen zijn verouderd. Informatie wordt zo snel over het hoofd gezien of genegeerd. Intranetten stellen organisaties in staat om op slimmere wijze te communiceren, vooral wanneer ze sociale netwerktools bevatten zoals Yammer, samenwerkingstools zoals Teams en planningstools als StaffHub. Door de juiste combinatie van tools te gebruiken, wordt de samenwerking en betrokkenheid van medewerkers aanzienlijk beter.

Slimme apps kunnen het bouwproces verbeteren. Denk eens aan de volgende oplossingen:

 • Een app om medewerkers op de bouwplaats toegang te geven tot tekeningen, plannen en andere belangrijke documenten.
 • Een app om bij te houden hoe een bouwproject vordert, die de kosten en eventuele problemen monitort.
 • Een app om medewerkers te helpen met het oplossen van problemen of vragen die zij hebben tijdens het bouwproces.
 • Een app om afspraken met klanten te maken en te beheren.
 • Een app om bezetting en planning van medewerkers te beheren.
 • Een app om inspectierapporten op te stellen en te beheren.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Het is aan de behoefte van het bouwbedrijf om te bepalen welke apps het meest geschikt zijn voor het eigen werkproces. Ook deze sector heeft te maken met een war on talent. Strategie is veelal gericht op het behoud van personeel, en leren is daarbij een belangrijk aspect. Zo zorgt een internal market place voor doorgroei, want daar vinden medewerkers de functies, opleidingen en mogelijkheden binnen het bedrijf.

Meer weten?

In dit whitepaper vertellen we je hoe technologie een bijdrage levert aan de employee experience, en hoe je personeel niet alleen efficiënt en productief kunt inzetten, maar ook hoe de inzet van tech echte ambassadeurs van hen maakt.

  Zo creëer je een fantastische employee experience

  In dit whitepaper vertellen we je hoe technologie een bijdrage levert aan de employee experience, en hoe je personeel niet alleen efficiënt en productief kunt inzetten, maar ook hoe de inzet van tech echte ambassadeurs van hen maakt. Download het whitepaper direct of lees hier meer.

  Employee experience

  Lees het whitepaper
  Partnerships

  Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

  Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

  Contact