Macaw.nl/Actueel/Blogs/Hoe voorkom je applicatiewildgroei?

Hoe voorkom je applicatiewildgroei?

Het IT-landschap kent de nodige wildgroei; enorme hoeveelheid Excel-sheets, dashboards en webpagina’s die rondzwerven binnen een bedrijf. Het zelf ontwikkelen van PowerApps door medewerkers zorgt voor wendbare organisaties en een versnelling in innovatie. Toch hoeft er geen applicatiewildgroei te ontstaan. Hoe voorkom je die?

Applicatiewildgroei versus digitalisering

Voor iedere organisatie is digitaliseren een borging van je bestaansrecht. Het kan immers niet zo zijn dat een concurrent een klantvraag in tien minuten afhandelt, terwijl jij er ruim drie dagen over doet. Dan kun je op vingers natellen dat je klantengroep op den duur zal slinken, aangezien hun maatstaf qua afhandeling de laatste jaren flink veranderd is. Daarbij is het van belang dat je als organisatie snel kunt anticiperen op bewegingen in de markt. Of in de wereld, zoals nu met COVID-19.

Leiden No/Low Code platforms tot wildgroei? 

Om snel te kunnen reageren op deze veranderingen, is het van belang dat je medewerkers tools in handen krijgen waarmee ze daartoe in staat zijn. Onafhankelijk van een IT-afdeling, die, in de ogen van de gebruikers, processen vaak vertraagt. Met een no code /low code-platform kom je aan deze wensen tegemoet. No code/low code-platforms zijn technologische oplossingen waarbij de eindgebruiker (lees: de business user) zelf een applicatie kan maken zonder de hulp van IT.

Ben je een beetje handig met Excel en/of PowerPoint? Dan kom je al een heel eind op zo’n platform. En kom je er even niet uit? Dan zijn er altijd nog grote wereldwijde user communities die je graag verder helpen met hun online tutorials.  Met andere woorden: iedereen kan ermee aan de slag!

De angst van de gemiddelde IT-manager en/of compliance manager voor applicatiewildgroei is begrijpelijk. Zij vrezen de controle over de bouw, het gebruik van data en delen van applicaties te verliezen. Maar de waarde van no code / low code negeren is geen optie, daar is de business waarde simpelweg te groot voor.

Creativity in the box

Hoe ga je ervoor zorgen dat eindgebruikers zelf apps kunnen bouwen, maar dan wel binnen een bepaalde afgesloten speelruimte? Oftewel: hoe geef je je collega’s het gevoel dat ze creatief kunnen experimenteren, terwijl jij ze wel in de gaten houdt en eventueel kunt ingrijpen als het uit de hand loopt?

Het is allereerst belangrijk om de processen eromheen correct in te richten en te automatiseren. Eindgebruikers voelen zich hierdoor vrij in hun handelen, kunnen snel schakelen zonder manuele tussenkomst van IT  én IT houdt alsnog de controle over het proces.  Een win-win situatie dus.

Power Platform en applicatiewildgroei

Wie zich voor het eerst verdiept in het no code/low code-platform van Microsoft, beter bekend als het Power Platform, ziet in eerste instantie het gevaar van applicatiewildgroei opdoemen. Met het SharePoint-tijdperk nog vers in het geheugen, moet een herhaling hiervan koste wat het kost worden voorkomen. Het goede nieuws is dat er veel mogelijkheden zijn om juist ‘creativity in the box’ te realiseren. Microsoft biedt immers enkele tools al standaard aan in de Center of Excellence Toolkit.

De ervaring leert dat men niet altijd de tijd heeft om deze toolkit te bestuderen of implementeren. Macaw heeft bij uiteenlopende (inter)nationale klanten al de nodige ervaring opgedaan en beschikt over dermate veel kennis dat dit direct in jouw voordeel zal werken. Volgens een aantal workshops geven we richting aan het correct inrichten van het platform voor jouw organisatie. Immers: hoe eerder het platform in de lucht is, des te sneller krijgt je digitale transformatie weer een impuls.   

Macaw en het inrichten van Power Platform

Naast de vaste onderdelen van de Center of Excellence Toolkit kijkt Macaw vooral naar zaken die van belang zijn om de meeste businesswaarde uit het platform te halen. Kijk bijvoorbeeld naar onze ervaringen bij HEINEKEN in dit webinar . Ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op. 

Wil je meer weten over PowerApps?

Lees in dit whitepaper 4 redenen om zelf te starten met PowerApps. Download het whitepaper direct of lees hier meer.

Download het whitepaper
Macaw | Full-service digital partner

What's your challenge?

Wij helpen je graag bij het creëren van een unieke klantervaring, het empoweren van je medewerkers en een optimale inrichting van IT. Dé ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie binnen jouw organisatie. Ben je op zoek naar een advies op maat of wil je een keertje sparren? Maak een afspraak of bel ons. Onze experts staan voor je klaar.

macaw nederland contact