Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/Het belang van de ethische AI-discussie en hoe je die voert

Het belang van de ethische AI-discussie en hoe je die voert

Nu bedrijven beseffen dat AI veel meer is dan een hype, groeit de behoefte aan ethische overwegingen. Welke uitdagingen liggen er op het gebied van vertrouwen en transparantie? Hoe kun je als bedrijf proactief zijn en klanten en medewerkers betrekken bij ethische AI-discussies?

Harry Boers (Strategist) en Jack Klaassen (Director Innovations & Technology) van Macaw bijten zich vast in dit onderwerp, in de nieuwste podcastaflevering in de serie Digitale Transformatie. “In de piek van hoge verwachtingen van AI waarin we zitten, zien organisaties meer in dat het een doorbraaktechnologie is. Eentje waarvoor je terug moet naar de tekentafel om nog eens naar je eigen fundament te kijken”, aldus Harry. “We willen, met onze ervaring van eerdere revolutionaire technologieën zoals Social Media en Big Data, nu vroeg in de cyclus kijken naar scenario’s waar AI wat minder fraai kan uitpakken. We beseffen: dit kan wel eens glad ijs zijn, hier moeten we als bedrijf wat mee.”

Ethical & Responsible AI

Jack noemt bekende voorbeelden van deze minder fraaie scenario’s, zoals het manipuleren van verkiezingen en de invloed op individuen via social media. “We kunnen niet anders dan een discussie voeren over Ethical & Responsible AI. Wat iemand ethisch vindt is persoonlijk, maar over wat verantwoord is kun je wel gemeenschappelijkheid vinden. Wat willen we als mensen in ons bedrijf accepteren en toestaan? Daar moet de discussie over gaan. Als IT-bedrijf heb je bijna de morele plicht om te vertellen wat je met AI gaat doen en waarom. Wees daarin transparant, leef je intentie na en bouw aan vertrouwen”, zegt hij. “Bij ethische AI draait het om: hoe gaat het ons vooruit helpen en hoe laten we dat zien aan onze klanten en medewerkers?”

Klant als moreel kompas

Daarin is het volgens Jack belangrijk de klant of de medewerker het tempo te laten bepalen. “Als je klant of jouw medewerker vindt dat jij niet ethisch handelt, zijn ze weg. Laat de klant en medewerker dus je morele kompas zijn, en vraag jezelf continu af: vinden we nog dat we de juiste dingen aan het doen zijn?”, zegt Jack. “Maak als bedrijf proactief inzichtelijk naar de buitenwereld hoe transparant en verantwoord je bezig bent met AI. Wacht wet- en regelgeving niet af: die zal altijd achterlopen op de snelheid van AI-ontwikkelingen. Gebruik bestaande haakjes als de ISO 25010, die kwaliteitskenmerken van software en systemen beschrijft en waar iedereen al aan voldoet. Of de AVG, door te registreren wie toegang heeft tot welke data en wie de eigenaar is.”

Ethische AI Framework

Jack is voorstander van het opzetten van een framework voor ethische AI, zoals het Ethische AI Framework van Microsoft. Dit framework bestaat uit richtlijnen, acties en zes pilaren die bijdragen aan ethische AI: verantwoordingsplicht, inclusiviteit, betrouwbaarheid & veiligheid, eerlijkheid, transparantie en privacy & veiligheid. Hiermee speelt Microsoft continu in op nieuwe uitdagingen en maatschappelijke verwachtingen over AI. “Met zo’n framework weet je als bedrijf zelf wat je doet en waarom, wat je waarden en normen zijn in de ethische AI-discussie. Dit kun je vervolgens aan je klanten laten zien”, zegt Jack. “Daarmee ben je terug op mijn eerdere punt: zo bouw je aan vertrouwen.”

Waarde toevoegen en concurrerend zijn

Wie de ethische AI-discussie niet aangaat, stevent volgens Jack uiteindelijk af op een harde stop in ontwikkeling. “Anderen gaan er wel mee aan de slag, je loopt enorme kansen mis als je dit niet doet”, zegt hij. “Met de ethische discussie kun je de negatieve kanten van AI voor zijn, alles netjes regelen en samen met je klant tot een grote toegevoegde waarde komen”, vult Harry aan. “De upside van de ethische AI-discussie is namelijk dat je meer naar de impact en waarde kijkt van nieuwe technologie; de focus ligt niet meer op de usercase maar op de valuecase. Gebruik de ethische AI-discussie om onderscheidend vermogen te creëren, door er verantwoord en ethisch concurrerend mee te zijn.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de ethische AI-discussie, de fasen van AI-ontwikkeling en technologische doorbraken in de toekomst? Luister hier de podcast van Harry en Jack.

AI ontsluierd: navigeren door ethiek, evolutie en de toekomstige mogelijkheden

Ontdek de menselijke kant van AI met Jack Klaassen en Harry Boers in deze podcastaflevering, waar we de ethische dilemma’s en toekomstverwachtingen van AI ontrafelen.

Luister de podcast
Macaw | Digitale Partner

Jouw gids in the Era of AI

Al meer dan 30 jaar is Macaw een pionier op het gebied van innovatie en technologie. Als jouw gids in the Era of AI, zetten we ons in om jouw organisatie te transformeren, future-proof te maken en sterk onderscheidend vermogen te creëren. We maken je succesvol door het leveren van innovatieve strategieën en oplossingen door de combinatie van data, technologie en creativiteit. Ons team heeft een bewezen track record bij bedrijven als Heineken en VGZ. Benieuwd in welke sleutelgebieden wij met marktleiders investeren om de kracht van AI te versnellen?

Contact