Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/4 belangrijke stappen voordat je met master data management aan de slag gaat

4 belangrijke stappen voordat je met master data management aan de slag gaat

Overweegt jouw organisatie om met een master data managementsysteem aan de slag te gaan? In dit artikel leer je welke 4 stappen je als organisatie zelf kunt zetten, zodat je met een voorsprong begint en sneller kunt toewerken naar betrouwbare en eenduidige gegevens uit je bronsystemen. Tijd om in actie te komen!

Veel organisaties vertrouwen op data om strategische beslissingen te nemen, klantrelaties te onderhouden en operationele processen te stroomlijnen. Bij het werken met grote hoeveelheden data onstaat echter ook de uitdaging van data-inconsistentie, duplicaties en kwaliteitsproblemen. Dit probleem kunnen organisaties oplossen met een master data management (MDM) systeem. In dit artikel leggen we uit wat een MDM-systeem is, welke voordelen het oplevert en delen we vier tips die helpen om de basis te leggen voor een succesvolle MDM-implementatie.

Wat is master data management?

Master data management (MDM) is het beheren, organiseren en synchroniseren van de data binnen een organisatie, om ervoor te zorgen dat deze uniform en accuraat zijn in alle bedrijfssystemen. Hierbij gaat het meestal om informatie over klanten, producten, leveranciers, locaties en andere entiteiten die cruciaal zijn voor de bedrijfsvoering. Met een MDM creëren organisaties een ‘golden record’ – een betrouwbare en eenduidige versie van de waarheid van alle gegevens uit verschillende bronsystemen.

De voordelen van master data management

 • Betere Besluitvorming: Wanneer je toegang hebt tot consistente en actuele gegevens, kun je gefundeerde beslissingen nemen die de bedrijfsprestaties stimuleren. Dit helpt bij het identificeren van trends, kansen en risico’s.
 • Efficiënte Processen: MDM verbetert bedrijfsprocessen door te zorgen voor uniformiteit en nauwkeurigheid van data. Dit leidt tot efficiëntere workflows en organisaties zijn minder tijd en middelen kwijt aan het oplossen van datakwaliteitsproblemen.
 • Klanttevredenheid: Consistente en correcte klantgegevens resulteren in verbeterde klantenservice en gepersonaliseerde ervaringen. Dit bevordert klanttevredenheid en loyaliteit.
 • Compliance en Rapportage: Een goed MDM-systeem helpt bij het handhaven van naleving van wet- en regelgeving, aangezien correcte gegevens essentieel zijn voor nauwkeurige rapportage.

    4 stappen voordat je aan de slag gaat met MDM

    Nu je een beter begrip hebt van de toegevoegde waarde van MDM, willen we je ook laten zien welke belangrijke stappen je organisatie zelf al kan zetten voordat je met MDM aan de slag gaat.

    Stap 1. Datalandschap in kaart brengen

    Master data management begint bij het begrijpen van waar data vandaan komt en hoe het zich door de organisatie beweegt. In de fase gaat het om het identificeren van belangrijke databronnen, systemen en afdelingen die data genereren, opslaan en gebruiken.

    Stap 2. Analyseren van Datakwaliteit

    Het is belangrijk dat je organisatie eerst de huidige staat van de datakwaliteit begrijpt. Dat kan door de nauwkeurigheid, volledigheid en consistentie van gegevens te analyseren en gebieden van verbetering te identificeren.

    Stap 3. Identificeren van use cases

    Elke organisatie heeft unieke behoeften als het gaat om data-integratie en uniformiteit. Daarom is het belangrijk om relevante use cases in kaart brengen. Zo wordt het duidelijk welke vereisten je organisatie moet stellen aan een MDM-oplossing.

    Stap 4. Evalueren van de impact van slechte datakwaliteit

    Slechte datakwaliteit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor verschillende aspecten van je organisatie. Begrijp hoe dit van invloed is op klanttevredenheid, efficiëntie, compliance en rapportage.

    Door deze stappen zorgvuldig te doorlopen, krijgen organisaties niet alleen inzicht in hun datalandschap, maar leggen ze ook een solide basis voor een succesvolle MDM strategie. Ze bouwen niet alleen aan een robuust en betrouwbaar datafundament, maar creëren ook bewustzijn binnen de organisatie over het cruciale belang van datakwaliteit. Deze bewustwording vormt de sleutel tot een weloverwogen keuze die nauw aansluit bij de behoeften en doelen van het bedrijf.

    Meer weten over de aanpak van master data management? Lees ons whitepaper “Het strategisch belang van master data management voor de moderne organisatie”.

    Het belang van master data management voor de moderne organisatie

    Master data management is een onmisbare schakel voor iedere moderne organisatie. Maar waar begin je? Hoe kies je de beste oplossing voor jouw organisatie? In dit whitepaper bieden we je een stappenplan om aan de slag te gaan met MDM.

    Lees het whitepaper
    Partnerships

    Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

    Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

    Contact