Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/De kracht van het Microsoft Power Platform

De kracht van het Microsoft Power Platform

Het no-/low-code platform waarmee je je business-behoeften razendsnel omzet in digitale oplossingen. Lees in dit blog wat het Power Platform is en hoe andere bedrijven hier hun voordeel uit halen.

microsoft power platform

Snel zelf aan de slag met digitale applicaties

Microsoft zag de wereld van business-applicaties veranderen en ontwikkelde daarom het Microsoft Power Platform. Een zogenaamd no-/low-code platform, waarmee iedereen met kennis van Excel en/of PowerPoint zelf business-applicaties kan maken. Oftewel: een platform voor ‘Citizen Developers’ en professionele app-ontwikkelaars.

Waarom een no/-low-code platform? Gestandaardiseerde applicaties voldoen vaak niet aan de specifieke wensen van de business, maar speciale custom-made applicaties kosten weer veel geld, tijd en resources. Daartussenin zit een wereld van business-applicaties, die je met behulp van het Microsoft Power Platform snel en eenvoudig kunt maken. De citizen developer kan met behulp van het no-/low-code platform bijvoorbeeld heel snel papieren formulieren vervangen door digitale tools en handmatige processen automatiseren, om zo de eigen productiviteit te verhogen.

Maar het Microsoft Power Platform is er niet alleen voor de citizen developer. IT en development kunnen het platform óók gebruiken. Om sneller bedrijfskritieke oplossingen te ontwikkelen, die meer mensen binnen de organisatie raken.

Direct op de markt anticiperen met het Power Platform

Continu veranderende markten vragen om wendbare organisaties, die snel op deze veranderingen en ontwikkelingen reageren en anticiperen. Met name de business streeft ernaar om snel te schakelen en heeft behoefte aan business-applicaties om efficiënter te werken. Maar in de praktijk blijkt het organisatorisch vaak een flinke uitdaging om IT hiervan te overtuigen. Zij hebben hun handen immers al vol aan reeds bestaande applicaties. Dit is dus geen onwil, maar overmacht. De wensen van de business belanden op de (lange) takenlijst, tussen andere, meer alledaagse vragen en uitdagingen. De business wil snel schakelen, maar is vooral bezig met afwachten.

Met behulp van het Microsoft Power Platform is de business nu in staat om snel zelf zijn wensen en ideeën te vertalen in digitale oplossingen, door het bouwen van apps met behulp van het no-/low-code platform. Met andere woorden: iedere business-manager kan zelf apps maken, op basis van beschikbare data.

Dankzij het Microsoft Power Platform is er geen sprake meer van tijdverlies, want ondersteuning vanuit IT is niet direct nodig. Faciliteert de IT-afdeling het no-/low-code platform, dan is de business in staat om snel en zelfstandig te schakelen, zonder dat IT-managers het overzicht kwijtraken. Zo voldoen ze ook aan de compliance- en governance-richtlijnen, zaken die de afdeling geen moment uit het oog mag verliezen. Dat weet bijvoorbeeld ook BNG Bank, die binnen drie dagen een veilige compliance-applicatie bouwde op het Microsoft Power Platform.

Het no-code/low-code platform biedt dus niet alleen voordelen voor citizen developers, maar ook voor de IT-professionals. Door zijn gebruiksvriendelijke karakter, versterkt het platform de innovatiekracht binnen je gehele organisatie.

Het Microsoft Power Platform in de praktijk

Enkele aansprekende voorbeelden waarbij business-applicaties het verschil maken:

  • BNG Bank. Het beheren van risico’s, mitigerende maatregelen en monitoring van deze maatregelen. Deze risicobeheersing en maatregelenmonitoring werd sneller en kosten-efficiënter vormgegeven met behulp van het Power Platform. Lees meer.
  • BAM. Wereldwijd de kantoorcapaciteit plannen, met behulp van een business-applicatie die binnen drie dagen werkzaam was. Lees meer.
  • Tata Steel. De werkdruk bij je werknemers verlagen door administratieve processen zoveel mogelijk te digitaliseren met behulp van business-applicaties. Bij Tata Steel lopen nu 80.000 werkvergunning-aanvragen via een applicatie op het Microsoft Power Platform. Lees meer.

Waar bestaat het Microsoft Power Platform uit?

Vandaag de dag verwacht men van applicaties dat ze intelligent zijn, dat ze zowel informatie verzamelen als teruggeven én dat ‘iedereen’ ze kan bouwen. Om aan deze verwachting tegemoet te komen, bestaat het Microsoft Power Platform uit:

  • Power Apps waaronder canvas-apps (mobiele applicaties voor eindgebruikers)
  • Power Automate (repetitieve taken en processen zoveel mogelijk automatiseren)
  • Power BI (interactieve tool voor data-visualisatie)
  • Power Virtual Agents (eenvoudig ontwikkelen van intelligente chatbots)

Via de data-laag, bekend als Dataverse, koppel je deze functionaliteiten met onder andere Dynamics 365 en talloze externe business-applicaties. Denk hierbij aan Salesforce, SAP en Oracle. Een mobiele business-applicatie, zoals een canvas-app, is in staat om data via het CDS uit verschillende bronnen te halen en in de app samen te brengen.

Power Platform

Efficiëntieslagen en actionable insights 

Naast wendbaarheid van de business, heeft het Microsoft Power Platform als groot voordeel dat het processen efficiënter maakt en veel tijdwinst oplevert. Met name bij processen die normaal gesproken plaatsvinden op papier of in complexe Excel-sheets. De data komt nu op het platform samen en wordt direct voor intelligente doeleinden ingezet. Met Artificial Intelligence of Machine Learning worden snel actionable insights gegenereerd. Bovendien is het verlies van data door een diversiteit aan Excel-bestanden ook geen issue meer.

Het Microsoft Power Platform fungeert als ‘lijm’ tussen een vaak gefragmenteerd IT-landschap. Door verschillende silo’s af te breken en systemen met elkaar te laten communiceren, met daarbovenop een nieuwe interface in de vorm van een Virtual Agent of een Power App, is het mogelijk om op een gebruiksvriendelijke manier interactie te creëren tussen meerdere systemen. Dit bespaart tijd, is efficiënt en optimaliseert processen.

Macaw omarmt het Microsoft Power Platform

Als strategisch partner van Microsoft en voorloper in technologie, zijn onze experts voor het maken van low-code apps overtuigd van de kracht die het Microsoft Power Platform biedt.  Benieuwd hoe het platform werkt en hoe jouw organisatie winst uit business apps haalt? Lees het whitepaper Power Platform en laat je inspireren.

Meer weten over het Power Platform?

Analyseer data, ontwikkel oplossingen, automatiseer processen en maak virtual agents met het Power Platform. In ons whitepaper lees je meer over de mogelijkheden en hoe te starten met het platform. Download het whitepaper direct of lees hier meer.

power platform whitepaper-1

Download het whitepaper
Macaw | Digitale Partner

Your guide in the Era of AI

Al meer dan 30 jaar is Macaw een pionier op het gebied van innovatie en technologie. Als jouw gids in the Era of AI, zetten we ons in om jouw organisatie te transformeren, future-proof te maken en sterk onderscheidend vermogen te creëren. We maken je succesvol door het leveren van innovatieve strategieën en oplossingen door de combinatie van data, technologie en creativiteit. Ons team heeft een bewezen track record bij bedrijven als Heineken en VGZ. Benieuwd in welke sleutelgebieden wij met marktleiders investeren om de kracht van AI te versnellen?

Contact