Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/AI geeft alle kansen om onderscheidende technologie te maken

AI geeft alle kansen om onderscheidende technologie te maken

Het is heel verwonderlijk dat iedereen gebruik kan maken van AI zonder de tussenkomst van een data scientist. Wat betekent dit voor developers en IT’ers?

openai technologie
AI regeert het nieuws, en het is even wennen: technologie die zich in zo’n razend tempo ontwikkelt, hebben we nog nooit meegemaakt. En als bonus heeft die technologie een heel klantvriendelijke instap; het is eigenlijk heel verwonderlijk dat iedereen gebruik kan maken van AI zonder de tussenkomst van een data scientist. Wat betekent dit voor developers en IT’ers?

De opkomst van ChatGPT – nog nooit had een nieuwe technologie binnen een week miljoenen gebruikers – is ongekend. Van student tot CEO, vind maar eens iemand die niet nieuwsgierig is naar de mogelijkheden. Wat er nu staat is een platform waar een developer en gebruiker meteen aan de slag kan om te experimenteren. De volgende vraag: hoe kunnen we waarde creëren met AI?

Bestaande paradigma’s

Als je de Gartner hype cycle erbij pakt, dan zit AI nu boven op de golf; alles lijkt fantastisch, publiek loopt ermee weg. Maar als we de hype cycle volgen, dan zullen er dus nog tegenslagen volgen, want zo werkt de cycle. Dat kan ook niet anders. Grofweg is de huidige vorm van AI zes maanden oud.

Het publiek en ook developers adopteren AI dus razendsnel, maar dat gebeurt wel vanuit bestaande paradigma’s. Gebruikers zoeken nu vooral naar manieren om de huidige realiteit te versnellen.  Echte productiviteitsverbetering zullen we echter pas bereiken als we die denkwijze kunnen loslaten en anders gaan nadenken over hoe we werken, hoe we met klanten omgaan en hoe we de keten organiseren. Daar komt pas de echte versnelling.

Om de eerste stappen te maken, worden nu co-pilots ontwikkeld; ondersteunende programma’s in het AI-werkveld die gebruikers helpen bepaalde taken eenvoudiger te maken. Denk aan een co-pilot om makkelijk presentaties te maken, of functies in Word waarmee het opstellen van contracten veel simpeler wordt. Microsoft ontwikkelt bijvoorbeeld ook dergelijke co-pilots voor Power BI, zodat mensen die geen verstand hebben van business intelligence gewoon een vraag kunnen stellen aan het systeem. Deze hulpmiddelen komen eraan, en developers kunnen ze ook zelf maken.

Ethiek is prioriteit

De inzet van AI levert natuurlijk al volop discussie op. Daaruit volgt de discussie over data. Data governance en security moeten uiteraard op orde zijn voordat je mensen losgaan op diepgravende AI-systemen. Microsoft ontwikkelt bijvoorbeeld Fabric, een nieuw platform dat alle data op één plek beheert. Zo is data beter beschermd en beter te ontsluiten,

Ook in de cloud is een enorme versnelling gekomen. Die ontwikkeling loopt natuurlijk al jaren, maar er worden nu sprongen gemaakt. Ontwikkelaars stappen weg van losse producten en bieden nu platformen aan. Dat zorgt ervoor dat mensen makkelijker kunnen samenwerken en toegang hebben tot alle databronnen in het bedrijf.

Zo wordt werk makkelijker, zonder op iedere bit of byte te letten. Werknemers willen niet nadenken over in welke database dat ene stukje data staat, of welke api beschikbaar is. We gaan naar één geïntegreerd geheel, waardoor we sneller resultaat kunnen bereiken.

Die discussies over AI gaan bijna altijd over ethiek. Moet je dan ook geen developers aannemen met ethiek in de portefeuille? Het antwoord is ja. Je moet duidelijk kunnen maken wat je doet met de data; hoe zorg je ervoor dat de modellen niet biased zijn, hoe zorg je ervoor dat mensen niet worden voorgetrokken? Ethiek moet prioriteit zijn. Je moet kunnen uitleggen waarom iemand wel een hypotheek krijgt, en een ander niet.

Digital sameness ligt op de loer

Een ander punt waar ondernemingen voor moeten oppassen, is het onderscheidend karakter. Zijn je mensen in staat de technologie beter en slimmer te gebruiken dan de concurrent? Daar zit je competitief vermogen. Iedereen heeft immers toegang tot dezelfde technologie – daar ontstaat het gevaar van digital sameness; iedereen ontwikkelt dezelfde soort oplossingen, zodat er eenheidsworst op de markt komt.

Hoe ga je dat onderscheidend vermogen ontwikkelen? Deze revolutie stelt je in staat om gerichte vragen te stellen. Als je leert de vragen net even anders en beter te stellen, dan lig je voor. Dat betekent dat je je natuurlijke taal moet aanpassen. En dat is lastig, want zo hebben we al duizenden jaren gecommuniceerd. Prompting, de techniek die gebruikt wordt om AI-systemen de juiste vragen te stellen, is dan ook bezig aan een opmars. Iedere developer die AI wil inzetten voor zijn werk, zal deze vaardigheden moeten aanleren.

Het is een kijkje in de toekomst, maar wel in de zeer nabije toekomst. De ontwikkelingen gaan hard, waarschijnlijk nog veel harder dan we nu denken. We blijven je op de hoogte houden!

Meer weten? Macaw Podcast: Review & preview op AI-ontwikkelingen

In deze podcast kijken de experts van Macaw terug op de eerste helft van het jaar: wat heeft AI ons gebracht? En nog belangrijker: ze kijken ook vooruit.  Beluister onze preview over de kansen die developers en IT’ers komende tijd kunnen pakken.

Partnerships

Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

Contact