Macaw.nl/Inspiratie/Nieuws/Data analytics dashboard geeft Eneco inzicht in klimaatinspanningen

Data analytics dashboard geeft Eneco inzicht in klimaatinspanningen

Macaw helpt met gebruiksvriendelijk ontwerp en development

Digitale dienstverlener Macaw heeft voor Eneco een data analytics dashboard ontwikkeld om de inspanningen voor haar klimaatplan inzichtelijk te maken, en de betrokkenheid van medewerkers te vergroten. Het dashboard onderscheidt zich in toegankelijkheid en gebruikersgemak dankzij een samenspel van het design- en IT-team.  

Klimaatneutraal 

Eneco wil in 2035 klimaatneutraal zijn en betrekt bij de uitvoer van het klimaatplan zowel klanten als medewerkers. Via het dashboard – dat à la minute oproepbaar is en makkelijk bereikbaar via intranet, Power BI en grote schermen in het kantoor – kan iedere Eneco-medewerker op elk moment van de dag de actuele status bekijken en zien of men op koers ligt om het grote klimaatdoel te bereiken.  

UX- en UI-design 

De ontwikkeling van het dashboard startte met een creatieve fase. Designers dachten na over het User Interface (UI) en het User Experience (UX) design voor een grote en diverse doelgroep, namelijk alle medewerkers van Eneco. Ze zorgden er mede voor dat het dashboard duidelijk en toegankelijk is en hoge bezoekersstatistieken realiseert. Na de creatieve fase volgde de technische ontwikkeling van het dashboard met behulp van Microsoft Power BI. 

Gebouwd vanuit gebruikersperspectief 

‘We zijn erg blij met de samenwerking met Macaw’, aldus Ferry Bouwman, projectleider Asset Innovation & Transformation bij Eneco. ‘Starten met design-sessies was een gouden greep. Het was de eerste keer dat we zo te werk gingen bij het bouwen van een dashboard. Dat was geweldig. En succesvol. Macaw heeft tot in detail nagedacht over hoe informatie gepresenteerd moet worden om 3.000 gebruikers te activeren en te betrekken. Het is echt vanuit gebruikersperspectief gebouwd’, licht Bouwman toe. 

Connecting the dots 

‘We helpen klanten graag succesvol te zijn’, aldus Wouter Stuivenberg, client manager bij Macaw. ‘In dit geval is dat door onze kwaliteiten als digitaal bureau met UX-, UI- en Design Thinking-expertise te combineren met hardcore IT-competenties. Dat zorgt er onder andere voor dat we door het inzetten van technologie werkelijk waarde voor de business, en voor eindgebruikers realiseren. Het is gaaf om te zien hoe medewerkers van Eneco samen een betere en duurzamere wereld willen realiseren, en dat wij als partner daar een steentje aan bij mogen dragen’, aldus Stuivenberg. 
 

Toekomst 

In de toekomst wil Eneco het dashboard verder uitbreiden met extra KPI’s, nog meer datagedreven werken en waardecreatie uit data verhogen. En zullen nieuwe dashboards volgen. 

OverMacaw 

Digitale dienstverlener Macaw helpt bedrijven met oplossingen en diensten op het gebied van digitale marketing (campagnes, social media, influencer- en contentmarketing), experience platform en e-commerce, data en AI, business en cloudapplicaties en de digitale werkplek. Macaw combineert creativiteit, data en technologie om bedrijven te helpen hun digitale transformatie te versnellen. Macaw is gespecialiseerd in de softwareoplossingen van Microsoft en Sitecore. Hierdoor kunnen klanten profiteren van de eersteklas technologie en de brede kennis en ervaring van de meer dan 500 medewerkers die vanuit het hoofdkantoor in Nederland, maar ook vanuit kantoren in Duitsland en Litouwen klanten als Heineken, Smurfit Kappa, VGZ, Volkswagen Pon Financial Services, Henkel en L’Oréal helpen succesvol te zijn.        

De voorliefde vanMacawvooruitdagingen is een belangrijk onderdeel van de unieke bedrijfscultuur. En het bedrijf staat al jaren hoog op de ranglijst van GreatPlacetoWork. Ga voor meer informatie naar:www.macaw.nl. 

 
Over Eneco 

Energiebedrijf Eneco levert energiediensten aan bedrijven en particulieren in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onder verschillende merken zoals Eneco, Oxxio, AgroEnergy en WoonEnergie.  
Het internationale energiebedrijf, met een hoofdkantoor in Rotterdam, zet zich in voor het versnellen van de energietransitie, en helpt organisaties en consumenten over te stappen naar duurzame energie. 

De oorsprong gaat terug naar de 19e eeuw toen lokale energiebedrijven werden opgericht. Na fusies van de gemeentelijke nutsbedrijven Rotterdam, Den Haag en Dordrecht ontstond in 1995 het huidige Eneco. Het is een van de oprichters van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) dat zich inzet voor een duurzame energieketen en de overheid adviseert. Voor meer informatie, zie: www.eneco.nl. 

Altijd op de hoogte van Digital Transformation, Customer Experience, Employee Empowerment en IT? Schrijf je in voor onze eNewsletter.

Ontvang de eNewsletter
Contact