Macaw.nl/DevOps

DevOps maakt development en operations efficiënter 

Een centrale plek waar je al je content creëert en distribueert: Content Hub biedt je de oplossing voor een bijna onmogelijke taak. Voor de implementatie van een content hub heb je een goede strategie nodig. Macaw helpt je graag bij het bepalen van de meest geschikte strategie.
Meer ontdekken

DevOps brengt ontwikkeling en uitvoering samen. Met behulp van een DevOps-team ben je als organisatie constant in staat om snel op (veranderende) klantbehoeften in te spelen én zijn al je deliverables van productieniveau.  

Wat is DevOps? 

DevOps is – in de meest letterlijke zin – een samenvoeging van de woorden Development (ontwikkeling) en Operations (uitvoering). DevOps is een werkwijze die – voorheen van elkaar gescheiden – bedrijfsonderdelen (ontwikkeling en uitvoering dus) samenbrengt, om op deze manier doorlopend waarde te leveren aan de interne (werknemers) en externe klant (de eindgebruiker). 

In traditionele organisaties, met bedrijfsonderdelen ondergebracht in aparte silo’s, kwamen innovaties voorheen maar langzaam tot stand. Gechargeerd: eerst ging de afdeling Development de hele oplossing van A tot Z ontwikkelen. Pas daarna kon Design er eens een blik op werpen. En op een nóg later moment kwam bijvoorbeeld Testing pas in beeld. Met afdelingen die amper communiceerden en heel anders naar producten en diensten keken, duurde het lang voordat ontwikkelingen daadwerkelijk ‘af’ waren.  

Met DevOps werken al deze onderdelen in multidisciplinaire teams constant met elkaar samen. En worden complexe oplossingen in hapklare, kleine stukken opgedeeld. Ieder onderdeel doorloopt de lifecycle van plannen, ontwikkelen, aanbieden en uitvoeren en is altijd van productieniveau. Met als gevolg: een kortere time-to-market voor innovaties en een organisatie die constant in staat is om toegevoegde waarde te leveren aan haar klanten.  

Het belang voor jouw team

Met DevOps ben je als organisatie in staat om steeds op (veranderende) klantbehoeften in te spelen. Door het multidisciplinaire karakter van het DevOps-team, zijn de aspecten people, process en technology altijd goed vertegenwoordigd. Hierdoor zijn de ontwikkelde oplossingen niet alleen van een kwalitatief hoogwaardig niveau, maar is er ook voldoende oog voor een ander cruciaal aspect rondom verandering: adoptie.  

DevOps maakt van je digitale transformatie geen IT-feestje, maar juist een ontwikkeling waar de gehele organisatie actief bij betrokken is.   

DevOps lifecycle 

Binnen de Microsoft DevOps werkwijze die we hanteren, bestaat de lifecycle uit vier fases. Deze vier fases van de DevOps lifecycle zijn: plannen, ontwikkelen, aanbieden en uitvoeren. 

DevOps Lifecycle Fase 1: Plannen 

In de planningsfase worden nieuwe en bestaande ontwikkelingen, toepassingen en systemen constant gedefinieerd en herijkt. Dit op basis van een dynamische backlog, die het DevOps team aan de hand van learnings steeds optimaliseert. Het Minimum Viable Product (MVP) staat inmiddels. 

DevOps Lifecycle Fase 2: Ontwikkelen 

De ontwikkelfase omvat álle aspecten van het coderen: schrijven, testen, analyseren en integreren. Dit gebeurt op dagelijkse basis en zoveel mogelijk geautomatiseerd, om ervoor te zorgen dat de foutmarges zo klein mogelijk zijn en de output direct van productieniveau is. 

DevOps Lifecycle Fase 3: Aanbieden 

In de derde fase worden ontwikkelingen gefaseerd in een productieomgeving geïmplementeerd. In het geval van een specifieke toepassing hebben we het over de implementatie in een grotere infrastructuur. Hebben we het over bijvoorbeeld een gehele infrastructuur, dan komt hier ook voor een belangrijk deel configuratie bij kijken. Dit gebeurt allemaal in een vooraf afgestemd releasebeheerproces, met bijhorende goedkeuringsfasen. Niets gebeurt zonder dat iedere DevOps engineer dit weet. 

DevOps Lifecycle Fase 4: Uitvoeren 

De uitvoeringsfase draait om het onderhouden van de ontwikkelde toepassingen en systemen en het oplossen van problemen, liefst nog vóórdat die zich voordoen. Het DevOps-team doet dit op basis van tools die haar volledig inzicht biedt in de werking van toepassingen en systemen die het team heeft geïmplementeerd. 

DevOps support bij Macaw 

DevOps is niet zozeer een methodiek: het is veel meer een geheel nieuwe werkwijze, een totaal nieuwe werkcultuur die je organisatie omarmt. Wij helpen je om de DevOps-cultuur, met het constant doorlopen van de DevOps lifecycle en het werken met multidisciplinaire teams, binnen je organisatie te implementeren. Dit volgens ons eigen adagium ‘Voor doen, samen doen, zelf doen’.  

Macaw en Azure DevOps  

Een tool die we zelf gebruiken om de DevOps-cultuur binnen organisaties te implementeren en te alignen is Azure DevOps. Een ontwikkelingsservice met Azure-boards, pipelines, opslagplaatsen en andere hulpprogramma’s die je organisatie helpen om de DevOps-werkwijze volledig te omarmen.   

Wil je de best practices binnen DevOps ontdekken?
In dit webinar gaan onze specialisten in op de best practices binnen DevOps en hoe die toepasbaar zijn binnen zeer verschillende organisatietypes (modern én meer traditioneel).
Bekijk het webinar
Taking the next steps
01 / 02 02
Blog DevOps
DevOps: Doorbreek de barrière tussen Development en Operations! Drie aandachtspunten bij het samenbrengen van ‘Dev’ en ‘Ops’
Webinar DevOps
Inzicht in de DevOps principles, practices & habits die ook in meer traditionele omgevingen kunnen worden toegepast.
Facts & Figures
Over Macaw

Wij helpen je graag bij het creëren van een unieke klantervaring, het empoweren van je medewerkers en een optimale inrichting van IT. Dé ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie binnen jouw organisatie. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? 

25+
Jaar ervaring als full service partner in digitale transformatie
150+
We helpen klanten als Heineken, VGZ, ABN AMRO, Jumbo en ANWB succesvol te zijn
450+
Talenten die werken vanuit Nederland, Duitsland en Litouwen
3
Partners: Microsoft, Sitecore en Profisee.
4
Platformen voor jouw succes: Digital Marketing & Commerce; Business Applications; Data, Analytics & AI; Collaboration & Modern Workplace
8
Onze klanten beoordelen onze service met een 8.
01 / 06
Contact