Artificial intelligence gaat vandaag de dag niet meer over de grote belofte van data science, met robots die het werk van mensen gaan overnemen. We gebruiken namelijk al heel wat AI-gedreven functies in handelingen die we dagelijks uitvoeren!
Toegepaste AI in software
AI moet niet gezien worden als software op zich, maar als een onderdeel van reeds bestaande software. Het zijn kleine functionaliteiten die in stukjes worden afgebroken en binnen de reeds bekende toepassingen beschikbaar zijn. Denk maar aan de gezichtsherkenning op mobiele telefoons. Maar ook in specifieke applicaties wordt AI toegepast. Neem bijvoorbeeld Outlook. Als je ’s avonds laat nog mailtjes beantwoordt, geeft Outlook aan dat je dit beter morgenochtend kunt doen. Ook binnen PowerPoint worden AI-functionaliteiten toegepast. Je gooit twee plaatjes in een slide en de app toont je meteen een dozijn aan designopties. Ook dat is kunstmatige intelligentie.
Microsoft AI
Een speler met een overduidelijke stip op de AI-horizon is Microsoft. Denk maar aan Azure, het cloud computing programma, wat steeds rijker wordt door allerlei Cognitive Services. Stemherkenning, vertalingen en rekenopdrachten kunnen op die manier makkelijk worden geïmplementeerd, zonder dat je dit zelf hoeft te programmeren. Wanneer je bijvoorbeeld een app bouwt waaraan je een chatbot wilt toevoegen, kun je door middel van Cognitive Services deze functie met een simpele klik aanzetten. Dit zijn modulair opgebouwde functies, waardoor ermee werken erg eenvoudig verloopt. Deze Cognitive Services zijn dus van grote waarde, want je hoeft zelf niet te investeren in het programmeren van bijvoorbeeld een chatbot. Hierdoor bespaar je geld én tijd.
Virtual assistants
Een andere toepassing van AI is de virtual agent: virtuele assistenten die helpen om je werk te organiseren. De meest bekende virtual assistant is Siri, van Apple. Zoek je het dichtstbijzijnde postpunt? Dan vraag je dit aan Siri en hoef je zelf het internet niet af te struinen. Een ander voorbeeld is Alexa, van Amazon. De slimme speaker kan bijvoorbeeld melk toevoegen aan je boodschappenlijstje terwijl jij zelf onder de douche staat. Niet alleen thuis, maar ook op de werkvloer kan kunstmatige intelligentie je leven een stuk makkelijker maken. Microsoft zet vol in op het steeds verder integreren van verschillende virtual assistants in alle onderdelen van Microsoft 365.
Artificial intelligence in Power BI
Power BI is een interactieve tool van Microsoft die data visualiseert. Het geeft je de mogelijkheid om in no time grafieken of staafdiagrammen te maken van enorme bulken aan data. Je kunt gegevens uit Excel, Google Analytics en zelfs je social mediakanalen implementeren. Het is snel en efficiënt, want je hoeft niet alles zelf handmatig in te voeren. Maar wat is nou de link tussen deze tool en AI? Power BI maakt het mogelijk om snel inzichten te vergaren uit gestructureerde en ongestructureerde data, zoals klantenbeoordelingen op Facebook. Ook beschikt de tool over een handige vraag- en antwoord functie. Zo behoort tijdrovend en handmatig opzoekingswerk voorgoed tot het verleden.
Anomaly detection
De laatste functies met kunstmatige intelligentie waar we het over gaan hebben, zijn MLops en anomaly detection. MLops gaat processen automatiseren en versnellen. Tijdrovende manuele taken worden nu kinderspel. Als alle data, met behulp van MLops, is verzameld op een centrale plek, kan anomaly detection worden ingezet. Deze functie gaat in informatiebergen op zoek naar afwijkingen. Dit wordt vaak toegepast in het kader van fraudedetectie en kwaliteitsmanagement. Foutdetectie vindt plaats aan de hand van een vergelijking met het normale patroon, waarna je eenvoudig de afwijking verwijdert.
AI solutions
AI is dus veel dichterbij dan men denkt. Het gaat niet over technologische vergezichten, wel over intelligente en efficiënte oplossingen die je vandaag kunt gebruiken om je dagelijkse werkzaamheden makkelijker mee te maken.