Artificial Intelligence

AI is dichterbij dan je denkt. Weten hoe AI jouw dagelijkse werkzaamhden efficiënter en makkelijker maakt?
Meer ontdekken

Artificial intelligence gaat vandaag de dag niet meer over de grote belofte van data science, met robots die het werk van mensen gaan overnemen. We gebruiken namelijk al heel wat AI-gedreven functies in handelingen die we dagelijks uitvoeren! 

Toegepaste AI in software

AI moet niet gezien worden als software op zich, maar als een onderdeel van reeds bestaande software. Het zijn kleine functionaliteiten die in stukjes worden afgebroken en binnen de reeds bekende toepassingen beschikbaar zijn. Denk maar aan de gezichtsherkenning op mobiele telefoons. Maar ook in specifieke applicaties wordt AI toegepast. Neem bijvoorbeeld Outlook. Als je ’s avonds laat nog mailtjes beantwoordt, geeft Outlook aan dat je dit beter morgenochtend kunt doen. Ook binnen PowerPoint worden AI-functionaliteiten toegepast. Je gooit twee plaatjes in een slide en de app toont je meteen een dozijn aan designopties. Ook dat is kunstmatige intelligentie.

Microsoft AI

Een speler met een overduidelijke stip op de AI-horizon is Microsoft. Denk maar aan Azure, het cloud computing programma, wat steeds rijker wordt door allerlei Cognitive Services. Stemherkenning, vertalingen en rekenopdrachten kunnen op die manier makkelijk worden geïmplementeerd, zonder dat je dit zelf hoeft te programmeren. Wanneer je bijvoorbeeld een app bouwt waaraan je een chatbot wilt toevoegen, kun je door middel van Cognitive Services deze functie met een simpele klik aanzetten. Dit zijn modulair opgebouwde functies, waardoor ermee werken erg eenvoudig verloopt. Deze Cognitive Services zijn dus van grote waarde, want je hoeft zelf niet te investeren in het programmeren van bijvoorbeeld een chatbot. Hierdoor bespaar je geld én tijd.

Virtual assistants

Een andere toepassing van AI is de virtual agent: virtuele assistenten die helpen om je werk te organiseren. De meest bekende virtual assistant is Siri, van Apple. Zoek je het dichtstbijzijnde postpunt? Dan vraag je dit aan Siri en hoef je zelf het internet niet af te struinen. Een ander voorbeeld is Alexa, van Amazon. De slimme speaker kan bijvoorbeeld melk toevoegen aan je boodschappenlijstje terwijl jij zelf onder de douche staat. Niet alleen thuis, maar ook op de werkvloer kan kunstmatige intelligentie je leven een stuk makkelijker maken. Microsoft zet vol in op het steeds verder integreren van verschillende virtual assistants in alle onderdelen van Microsoft 365.

Artificial intelligence in Power BI

Power BI is een interactieve tool van Microsoft die data visualiseert. Het geeft je de mogelijkheid om in no time grafieken of staafdiagrammen te maken van enorme bulken aan data. Je kunt gegevens uit Excel, Google Analytics en zelfs je social mediakanalen implementeren. Het is snel en efficiënt, want je hoeft niet alles zelf handmatig in te voeren. Maar wat is nou de link tussen deze tool en AI? Power BI maakt het mogelijk om snel inzichten te vergaren uit gestructureerde en ongestructureerde data, zoals klantenbeoordelingen op Facebook. Ook beschikt de tool over een handige vraag- en antwoord functie. Zo behoort tijdrovend en handmatig opzoekingswerk voorgoed tot het verleden.

Anomaly detection

De laatste functies met kunstmatige intelligentie waar we het over gaan hebben, zijn MLops en anomaly detection. MLops gaat processen automatiseren en versnellen. Tijdrovende manuele taken worden nu kinderspel. Als alle data, met behulp van MLops, is verzameld op een centrale plek, kan anomaly detection worden ingezet. Deze functie gaat in informatiebergen op zoek naar afwijkingen. Dit wordt vaak toegepast in het kader van fraudedetectie en kwaliteitsmanagement. Foutdetectie vindt plaats aan de hand van een vergelijking met het normale patroon, waarna je eenvoudig de afwijking verwijdert.

AI solutions

AI is dus veel dichterbij dan men denkt. Het gaat niet over technologische vergezichten, wel over intelligente en efficiënte oplossingen die je vandaag kunt gebruiken om je dagelijkse werkzaamheden makkelijker mee te maken.

Persoonlijk advies?
Benieuwd hoe AI jouw dagelijkse werkzaamheden makkelijker kan maken?
Direct contact
Andere diensten
Alle diensten

Hoe kunnen we je helpen?

Nieuws

AI mogelijkheden in Power BI voor Shoeby

Microsoft-specialist Macaw heeft samen met moderetailer Shoeby een verkenning uitgevoerd van nieuwe mogelijkheden op het gebied van artificial intelligence (AI) binnen Microsoft Power BI. Dat gebeurde binnen het Private Preview Programma van Microsoft, waarbij het softwarebedrijf geselecteerde partners toegang geeft tot nieuwe functionaliteiten die nog niet op de markt zijn. Meer weten?

Shoeby verkent AI
Taking the next steps
01 / 02 02
Workshop: Power Virtual Agents in a Day
Doe ervaring op met het ontwerpen en ontwikkelen van no-code chatbots en krijg in één dag een functionerende chatbot voor jouw organisatie tijdens deze workshop.
Workshop: Robotic Process Automation in a Day
Neem repetitieve en tijdrovende taken uit handen van je medewerkers met Robotic Process Automation (RPA). Leer in één dag hoe je processen automatiseert met behulp van het no/low code Microsoft Power Platform.
Facts & Figures
Over Macaw

Wij helpen je graag bij het creëren van een unieke klantervaring, het empoweren van je medewerkers en een optimale inrichting van IT. Dé ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie binnen jouw organisatie. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

25+
Jaar ervaring als full-service digital partner
150+
We helpen klanten als Heineken, VGZ, Henkel, Jumbo, ANWB, Tata Steel succesvol te zijn
370+
Talenten die werken vanuit Nederland, Duitsland en Litouwen
2
Core partnerships: Microsoft Gold Partner & Sitcore Platinum Implementation Partner
4
Platformen voor jouw succes: Digital Marketing & Commerce; Business Applications; Data, Analytics en AI; Collaboration & Modern Workplace
7
Onze positie in Great Place to Work Nederland 2020
01 / 06
Contact