Macaw.nl/Corporate Sustainability Reporting

Corporate Sustainability Reporting

Macaw is jouw partner in: ESG-rapportage, cloudmigratie en innovatie.
Lees meer

Duurzaamheid is al langer een belangrijk onderwerp binnen organisaties, en initiatieven zijn in opmars. Soms vanuit overtuigingen of verplichtingen binnen de waardeketen, en steeds vaker vanwege marktkansen en de aantrekkelijkheid als werkgever. Het is daarom des te opmerkelijker dat veel organisaties pas laat hebben ingezien dat het rapporteren over hun duurzaamheids- of ESG-inspanningen wettelijk verplicht wordt.

Prioriteit

Voldoen aan de Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage, oftewel Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), wordt in 2025 voor veel bedrijven in Nederland verplicht. Als een bedrijf aan twee van de gestelde criteria voldoet (meer dan €40 miljoen omzet, meer dan €20 miljoen balanstotaal, meer dan 250 werknemers), is er geen tijd te verliezen.

De CSRD is bedoeld als een richtlijn voor een uniforme en transparante duurzaamheidsrapportage, waarbij een set van standaarden en uitgangspunten is vastgelegd in de European Sustainability Reporting Standard (ESRS). Deze standaarden bepalen grotendeels over welke onderwerpen moet worden gerapporteerd en op welke manier.

Gemiddeld genomen is een bedrijf al snel 12-18 maanden bezig met het inrichten van de organisatie, het beoordelen van de materialiteit, het vastleggen en ontsluiten van de benodigde gegevens en het samenstellen van de rapportage.

Een pragmatische en data gedreven aanpak

Om het jezelf makkelijk te maken, zou je ervoor kunnen kiezen jaarlijks een rapportage op te leveren, omdat het moet. Echter, de echte waarde van CSRD zit in de doelstellingen, die je jezelf als organisatie stelt. Bijvoorbeeld, om meer transparantie binnen de eigen waardeketen te creëren en daadwerkelijk mee te bouwen aan een betere wereld.

Dit vereist een aanpak, die herhaalbaar is en dagelijks inzichten geeft in de status van doelstellingen en activiteiten. Een aanpak, waarbij datagedreven zijn in de kern van de besturing van de organisatie moet worden geborgd. Waarbij systemen worden aangepast om data vast te kunnen leggen en worden ontsloten om te kunnen worden gevormd tot waardevolle inzichten.

Tevens vraagt het om pragmatisme, het project in behapbare stappen op te splitsen en het stellen van vragen. Waar te beginnen? In welke volgorde? En op welk detailniveau? Een globale materialiteitsbepaling geeft snel inzicht waar eerst aandacht aan besteed moet worden. Denk aan het inrichten van de organisatie om ervoor te zorgen dat de ESG-verslaglegging wordt geborgd in de organisatie en processen.

Versnellen met datagedreven technologie en AI

We zijn aanbeland in ‘The Era of AI’, het tijdperk waarin veel van de bestaande processen en diensten uit handen worden gegeven en overgelaten aan technologie. Dat geldt ook voor CSRD en overige bedrijfsrapportages.

In de context van dit tijdperk werkt Macaw met oplossingen uit de Microsoft Cloud for Sustainability om klanten te helpen met een datagedreven aanpak voor CSRD en duurzaamheidstransformatie. Zo is er een governance-module om de aanpak en voortgang op elke ESRS-standaard bij te houden en te monitoren. En met de Sustainability Manager en de dataoplossing, ESG OneLake, zorgen we voor het geautomatiseerd vastleggen van alle vereiste gegevens voor de CSRD-rapportages.

Het draait uiteindelijk niet alleen om de rapportage

Uiteindelijk draait het natuurlijk niet alleen om de rapportage. Het is voornamelijk een manier om transparantie in de keten te realiseren en de duurzaamheidsdoelen inzichtelijk te maken.

Technologie speelt mede een rol in het behalen van die doelen – in zowel de primaire als secundaire processen van de organisatie. Stel jezelf doelen, bijvoorbeeld door met Macaw een technologiestrategie te definiëren op basis van het ‘three horizons framework’. Op basis daarvan worden initiatieven bepaald die successievelijk bijdragen aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen van de organisatie.

Advies op maat?
Onze experts helpen je graag verder. Bel ons op 023 - 2060600 of stel je vraag via ons digitale contactformulier.
Contact
Succesverhalen
01 / 04 04
Case
Eneco
Macaw heeft voor Eneco een data analytics dashboard ontwikkeld om de voortgang van hun klimaatstrategie te monitoren, waardoor alle medewerkers inzicht krijgen in relevante KPI's. Dit bevordert transparantie en samenwerking binnen Eneco.
Case
Santeon
Santeon, het grootste zorgnetwerk van Nederland, heeft met hulp van Macaw een Health Intelligence Platform ontwikkeld om data van zeven ziekenhuizen te harmoniseren. Dit verbetert de patiëntenzorg door efficiëntere data-analyse en -gebruik, ondersteund door Azure-technologie.
Case
Boskalis
Boskalis verbeterde haar master data management met hulp van Profisee en Macaw, wat leidde tot een beter inzicht in hun wereldwijde personeelsbestand en een stap naar datagedreven werken. Dit resulteerde in efficiënter beheer van identiteiten, licenties en toegangsrechten.
Case
Cube Cold
Cube Cold Europe implementeerde met Macaw een Smart Data Platform, waardoor ze snel nieuwe bedrijven kunnen integreren en dagelijks inzicht hebben in financiële gegevens van dochterondernemingen. Dit leidde tot efficiëntere bedrijfsvoering en beter financieel beheer.
Facts & Figures
Over Macaw

Wij helpen je graag bij het creëren van een unieke klantervaring, het empoweren van je medewerkers en een optimale inrichting van IT. Dé ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie binnen jouw organisatie. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? 

25+
Jaar ervaring als full service partner in digitale transformatie
150+
We helpen klanten als Heineken, VGZ, ABN AMRO, Jumbo en ANWB succesvol te zijn
450+
Talenten die werken vanuit Nederland, Duitsland en Litouwen
3
Partners: Microsoft, Sitecore en Profisee.
4
Platformen voor jouw succes: Digital Marketing & Commerce; Business Applications; Data, Analytics & AI; Collaboration & Modern Workplace
8
Onze klanten beoordelen onze service met een 8.
01 / 06
Contact