Macaw.nl/Cases/Other/Cube Cold Europe krijgt direct grip op acquisities met Macaw Smart Data Platform

Cube Cold Europe krijgt direct grip op acquisities met Macaw Smart Data Platform

icon
Cube Cold Europe is een infrastructuurplatform voor koel- en vriesopslag met een buy and build strategy. Het koopt cold store bedrijven in Europa en smeedt er één synergetisch geheel van. Bij elke acquisitie moet Cube Cold in één oogopslag weten hoe de bedrijven ervoor staan. Met het Smart Data Platform, binnen een half jaar en tot volle tevredenheid gerealiseerd.  

De uitdaging: direct grip op nieuwe bedrijven

Cube Cold Europe ziet grote kansen in de Europese koel- en vriesopslagmarkt. Daartoe integreert het stabiele familiebedrijven en bouwt ze uit. Van Moerdijk tot in het Verenigd Koninkrijk verrijzen bijvoorbeeld de modernste koelhuizen voor voornamelijk voeding en medicijnen. Maar hoe zorg je dat je die bedrijven uniform integreert en laat rapporteren zodat je ze financieel gezond houdt? Dat vraagt naast een gedegen due diligence een grondige analyse van de IT en harmonisatie van financiële en operationele rapportages.

Hulp van A tot Z

Grip vraagt om grondig onderzoek. Macaw ontwikkelde onder andere een checklist van 150 vragen. Hieruit rolt een aanbeveling welke IT-aanpassingen geregeld moeten worden zodat een nieuw bedrijf naadloos kan aansluiten. Eenmaal aangesloten heeft Cube Cold centraal regie over alle dochterondernemingen met data-analyses van alle warehouse-, transport- en financiële data.

De aanpak: een Smart data platform

Een gedegen bedrijfsvoering vraagt om een solide, toekomstbestendig IT-fundament: Microsoft Azure met daarop het Smart Data Platform. Macaw kon dankzij het Smart Data Framework de fundering én het dataplatform binnen 6 weken bouwen.

Het resultaat: een plug and play Smart Data Platform

Nu heeft Cube Cold Europe grip op zijn assets, sluit het snel nieuwe bedrijven aan en heeft het elke dag inzicht in de cijfers. Viktor Moricz, Finance & Operations Analyst van Cube Cold schakelt met Macaw, van de eerste dataconnectie tot de Power BI-rapportages en verdere ontwikkeling. “Ik werk vanaf oktober 2022 met ze samen en vanaf dag één gewoon prettig. Ik kan ik heel goed met de programmamanager René overweg. Macaw is geen grote speler, maar niet zo groot dat we maar een kleintje voor ze zijn. Op alle vlakken waar ik met ze zaken doe, gaat het gewoon goed: het zijn allemaal professionals die meerwaarde creëren.”

“Macawers zijn allemaal professionals die meerwaarde creëren en ze hebben aan een half woord voldoende.” -Viktor Moricz – Finance & Operations Analyst van Cube Cold.

Gemakkelijk nieuwe bedrijven aansluiten

Voordat Viktor het Smart Data Platform had, kreeg hij van de dochterondernemingen Excels opgestuurd, plus e-mails. “Ik kreeg de opdracht om het samen te voegen. Dat kan ik wel voor enkele assets, maar als we er straks 10 hebben is dat geen haalbare zaak. Macaw heeft ervaring met het samenvoegen van data en kwam snel met het Smart Data Platform als oplossing. Als ik zie met hoeveel gemak we nu nieuwe assets kunnen aansluiten, weet ik dat er wel serieus goede architectuur achter zit.”

Schaalbaar nieuwe bedrijven aansluiten

Om nieuwe bedrijven snel aan te sluiten, wil je niet steeds het wiel hoeven uitvinden en dat hoeft ook niet. “Het Smart Data Platform is een gestandaardiseerde, schaalbare oplossing. We hebben een supersnelle auto nodig om mee te rijden, maar we zijn het afgelopen half jaar bezig geweest met het perfectioneren van de motor. Nu die draait, kunnen we op de achterbank zitten, want de auto rijdt toch wel. Als de dataconnectie er ligt, de mapping klopt en de lijst met grootboekrekeningen gelinkt is dan is het inprikken, data ingestion en hop: je hebt je rapport. Het maakt dan niet uit of je 1 of 20 assets hebt, de werking is precies hetzelfde.”

‘Ze pakken gewoon door’

Voor een analyse moet een bedrijf wel technisch aansluiten, en dat is niet gemakkelijk omdat elk bedrijf zijn eigen systemen en manier van rapporteren heeft. De uitdaging is om hier zo snel mogelijk een uniforme rapportage van te maken zodat het management gericht kan sturen. We kwamen erachter dat een van de bedrijven werkt met Sybase; dat schijnt niet goed te matchen met Azure. Roland uit het team van Macaw kwam binnen enkele dagen met een oplossing. Daarom werk ik graag samen met Macaw. Ze pakken gewoon door.”

Minder tijd kwijt

Met het samenvoegen en reviewen van assets was Viktor wel één volle week bezig. Ook de lokale controller moest elke maand zeker één dag per maand data uit Excels kopiëren en opsturen. Dat vervelende, repeterende werk is nu verleden tijd voor Viktor en de lokale controller. Bovendien hoeft Cube Cold Europe voor inzicht niet meer te wachten tot de laatste dag van de laatste boeking. Nu staat elke dag een overzicht vers in PowerBI.” We zouden het zelfs van minuut tot minuut kunnen overzien, maar dat is in onze branche niet nodig.”

Moeilijkheden snel opgelost

Veel nieuwe bedrijven hebben hun IT uitbesteed, dat maakt het aansluiten van de juiste databronnen soms niet gemakkelijk omdat je niet direct bij de bron komt. “Maar ook dan komt Macaw snel met een oplossing. Laat ze maar een .CSV-file opsturen, dan bouwen wij die wel om zodat die automatisch opgepikt wordt en passend wordt ingevoegd. Dat is een tijdelijke workaround, die gewoon werkt.” Voor zo’n oplossing hoeft Viktor geen contact met Macaw op te nemen. Programmamanager René regelt alles, naar volle tevredenheid.

Het eerlijke verhaal

“Ik heb dagelijks contact met René, hij heeft aan een half woord genoeg. Heeft hij dat niet dan plannen we een uur één op één.” Viktor is erg tevreden hoe de programmamanager van Macaw helpt het overzicht te bewaren. “We gaan nu zo hard, dat René wel eens op de rem trapt, nee verkoopt en de juiste prioritering aanbrengt. Als een software-implementatie niet de kernkracht van Macaw is, dan komt hij met het eerlijke verhaal en gaat op zoek de juiste partner. Daarbij houdt Macaw wel regie. Nee durven zeggen, uitdagen en doorpakken, dat is hun kracht.”

‘Macaw dwingt ons na te denken’

Nu de financiële rapportages staan, schetsen Viktor en collega’s de operationele klantrapportages, de volgende stap. “Bij Macaw gaan ze niet klakkeloos bouwen wat we bedenken, ze dagen ons uit. Ik zit soms uren met Daniel van DevOps te bellen; gesprekken waarin ik hem moet uitleggen waarom je dit rapport zo bouwt? Dit dwingt me opnieuw na te denken, met als resultaat betere rapportages. Als je zo wordt uitgedaagd, betekent dat voor mij waardecreatie.”

Sjablonen schelen werk

Van meerdere bedrijven één maken, gaat verder dan rapportages. Het vraagt ook om uniforme samenwerking. Dat wordt Office 365 binnen één tenant, maar wel met eigen e-mailadressen per dochteronderneming. “Macaw stelde voor om dit niet per case te bekijken, maar hier een schaalbaar sjabloon voor te schrijven. Met meer aankopen in het verschiet, scheelt dat veel werk en kosten op langere termijn. “Het is in eerste instantie een grotere investering, maar die verdien je snel terug bij nieuwe assets die we moeten aansluiten. Het denken in schaalbare sjablonen is slim, en op die manier profiteren we van de kennis die Macaw bij andere klanten heeft opgedaan.”

En door… dankzij de snelle servicedesks

Als alle gebruikers van de dochterondernemingen op de Cube Cold tenant zitten, komen er altijd vragen. “Ik vang de eerste vragen, maar als het mij boven de pet gaat, schiet ik een ticket in bij Macaw. De afstemming gaat altijd razendsnel en als er iets onduidelijk is dan bellen ze. Ook als ik last minute te horen krijg dat er een nieuwe medewerker dezelfde middag nog aan de slag wil. Nieuw account nodig? In het algemeen is dat binnen 20 minuten geregeld, en ik hoef er niet eens ‘spoed’ bij te zetten.” Dat zijn de voordelen van Macaw’s Managed Services

Klaar voor de toekomst

Het Smart Data Platform is gebouwd op Azure, de innovatieve cloud van Microsoft. Dat is niet alleen stabiel, schaalbaar en efficiënt, het biedt ook veel operationele kansen, bijvoorbeeld via IOT. De warehouses wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk benutten. Op dit moment hangen de warehouses vol camera’s en andere sensoren zodat ze de optimale bezettingsgraad en temperatuur kunnen bepalen. Een volgende stap binnen het Smart Data Platform waarmee Cube Cold Europe ook kan gaan plannen.

Smart Data Platform nodig?

Viktor noemt Macaw een supergoede Microsoft partner, die meehelpt en meedenkt van due diligence tot en met het maken van de rapportages. “Onze aandeelhouder is een nieuw project gestart en ik dacht meteen: zij hebben ook een Smart Data Platform nodig. Ik liet hem een demo zien en René van Macaw kreeg kort daarop een mailtje dat hij eens moest komen praten. Heb je een dataplatform met Power BI nodig? Dan moet je bij Macaw zijn! ”

Challenge
Cube Cold Europe ziet grote kansen in de Europese koel- en vriesopslagmarkt. Daartoe integreert het stabiele familiebedrijven en bouwt ze uit. Maar hoe zorg je dat je die bedrijven uniform integreert en laat rapporteren zodat je ze financieel gezond houdt?
Aanpak
Een gedegen bedrijfsvoering vraagt om een solide, toekomstbestendig IT-fundament: Microsoft Azure met daarop het Smart Data Platform. Macaw kon dankzij het Smart Data Framework de fundering én het dataplatform binnen 6 weken bouwen.
Resultaat
Nu heeft Cube Cold Europe grip op zijn assets, sluit het snel nieuwe bedrijven aan en heeft het elke dag inzicht in de actuele cijfers.
customer-data-platform-cto
Partnerships

Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

icon
Manufacturing
Data analytics dashboard geeft Eneco inzicht in zijn klimaatinspanningen
Macaw ontwierp en ontwikkelde voor energieleverancier Eneco een data analytics dashboard om medewerkers te betrekken bij het behalen van het klimaatdoel: klimaatneutraal in 2035. Hiervoor combineerde de Microsoft- en Sitecore-partner zijn UX- en UI-expertise met hardcore IT-competentie.
Contact