Macaw.nl/Actueel/Blogs/Gegevens minimalisering is het hoogste gebod

Gegevens minimalisering is het hoogste gebod

Heeft een bedrijf echt alle gevoelige gegevens van zijn gebruikers nodig, zoals de burgerlijke staat of het niet-geanonimiseerde kredietkaartnummer, om gepersonaliseerde reclame te maken?

De voordelen van data & AI voor je marketing en klantenservice

AI is een godsgeschenk voor marketing. Dat blijkt uit veel concrete toepassingen. Met speciale algoritmen kan AI Big Data analyseren en sterk gepersonaliseerde oplossingen creëren, versturen of zelfs – de nieuwste trend – geautomatiseerd en zelfstandig campagnes en reclame ontwerpen. Personeelsleden kunnen de voorstellen nog verder verfijnen, maar staan niet langer in voor de volledige uitwerking. Dit proces bespaart geld en tijd. De komende jaren zal dit soort snel bedachte en gepersonaliseerde reclame de marketing sterk beïnvloeden en nieuwe markten veroveren.

Ook de klantenondersteuning profiteert van het samenspel tussen mens en technologie. Een goede ondersteuning maakt deel uit van een perfecte klantervaring of Customer Journey, bindt klanten op langere termijn aan het bedrijf en versterkt het concurrentievermogen op felbevochten markten. Zo is het gebruik van AI in de eerstelijnsondersteuning belangrijk voor het analyseren en prioriteren van berichten, wat nauwelijks nog een uitdaging is naarmate de technologie woorden en tekst steeds beter begrijpt. Klanten profiteren daardoor van aanzienlijk kortere wachttijden.

Hoe verantwoord gaat jouw organisatie met data om?

Maar: Er is een dunne lijn tussen een verantwoord gebruik van gegevens en een buitensporige verzamelingswoede. De invoering van de GDPR was dan ook een belangrijke en juiste stap, ook al stelt de naleving ervan sommige bedrijven voor grote uitdagingen. De EU, en vooral Duitsland, is daarmee een pionier geworden op het gebied van gegevensbescherming en een model voor andere landen en regio’s.

Bedrijven moeten Big Data als een kans zien en er op verantwoorde wijze mee omgaan: Heeft een bedrijf echt alle gevoelige gegevens van zijn gebruikers nodig, zoals de burgerlijke staat of het niet-geanonimiseerde kredietkaartnummer, om gepersonaliseerde reclame te maken? Natuurlijk niet. Gegevensminimalisering is daarom het hoogste gebod. Klanten mogen niet het gevoel hebben dat zij het slachtoffer zijn van spionage en digitale controle.

De oplossing: Openheid over hoe bedrijven welke gegevens verzamelen en met welk doel is duidelijk de beste manier en schept vertrouwen. Met het oog op deze open data strategie kunnen bedrijven uitleg geven, bijvoorbeeld waarom de bezoeker van een pagina gepersonaliseerde aanbiedingen te zien krijgt. Het moet ook mogelijk zijn om gerichte reclame op basis van het profiel van de klant te weigeren. Op die manier krijgen bezoekers van websites de aanbiedingen die hen echt interesseren, en kunnen marketingafdelingen de juiste producten aan de juiste doelgroepen aanbieden.

Personalisatie in 5 stappen

Maar liefst 84% van de zakelijke kopers is eerder geneigd tot een aankoop indien deze gepersonaliseerd is. Zorg daarom voor een strategische aanpak van jouw website personalisatie. Hoe?

Lees het blog
Macaw | Full-service digital partner

What's your challenge?

Wij helpen je graag bij het creëren van een unieke klantervaring, het empoweren van je medewerkers en een optimale inrichting van IT. Dé ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie binnen jouw organisatie. Ben je op zoek naar een advies op maat of wil je een keertje sparren? Maak een afspraak of bel ons. Onze experts staan voor je klaar.

macaw nederland contact
Contact