Macaw.nl/Cases/Finance/Blockchain applicaties voor Univé

Macaw en Univé: ‘from scratch’ naar blockchain applicaties. Challenge accepted!

icon

Univé is niet zomaar een verzekeraar. Het is al sinds de oprichting in 1794 een coöperatie, wat inhoudt dat alle verzekerden automatisch ook leden zijn. Om die reden vindt Univé het belangrijk om hen actief betrokken te houden bij hun organisatie. Vooral in het kader van Univé’s strategie: ‘voorkomen, beperken en dan pas verzekeren’.

Hoe kun je dat contact in deze tijd beter vormgeven dan met loyalty tokens die draaien op een Blockchain. Om dit praktisch uit te werken in een Proof of Technology, ging de afdeling Innovatie van Univé, onder projectleiding van innovatiemanager Margriet Dekker, op zoek naar een kennispartner. Een partner die hen kon helpen met de Proof of Technology én invulling kon geven aan de waarden van Univé.

Macaw en de Blockchain

Rond diezelfde tijd was ook Macaw druk bezig met Blockchain technologie. Macaw, al langere tijd betrokken bij de product teams van Microsoft die werken aan nieuwe Blockchain Services oplossing, heeft daarbij de eer om als enige Nederlandse partner betrokken te zijn bij dit innovatieproces. Zodra Azure Blockchain Workbench, zoals de toepassing officieel heet, volwassen genoeg werkte om in de praktijk uit te proberen, gingen ook wij op zoek naar een partner die bereid was om dit met ons uit te testen.

Perfecte Blockchain match met Univé

Wij vonden de perfecte partnermatch in Univé. Een win-win situatie voor beide partijen. Univé vond een kennispartner die hen in de praktijk kon laten zien hoe Blockchain voor een verzekeraar kan werken en Macaw kreeg een kans om de Blockchain Workbench in de praktijk uit te testen!

De opdracht

De opdracht die Univé bij Macaw neerlegde bestond uit een Proof of Technology uitgewerkt in een Use Case. Het doel was het bouwen van twee applicaties, één voor e-voting en één voor een loyalty programma. Ook de snelheid van de uitvoering was belangrijk. Voor het hele project was namelijk maar twee weken de tijd.

De blockchain case

Margriet: “We begonnen met een vast panel van ambassadeurs die onze innovatieafdeling wel vaker helpen. Zij kregen gezamenlijk een deel van in totaal vijfhonderd tokens uitgereikt. Met die tokens, die een digitale waarde hadden, konden ze stemmen op een aantal onderzoeksinitiatieven. De rest van de tokens konden worden verdiend door het scannen van QR-codes die we ophingen tijdens kennissessies. Dit werkte heel goed. Door het gamification effect was de opkomst bij de sessies ook gelijk een stuk hoger. Wat heeft bijgedragen aan het verhogen van het kennisniveau binnen de organisatie.”

Technische uitdagingen bij Macaw

Ondertussen was Macaw druk bezig met de technische uitrol van de blockchain applicaties. Voor ons lag de winst vooral bij het opdoen van inzicht en ervaring in het snel uitrollen van de hele keten. Deze korte tijdspanne leverde soms behoorlijke uitdagingen op.

Prettige samenwerking Univé en Macaw

Margriet kijkt terug op een zeer prettige samenwerking met Macaw. “Macaw had de beste papieren voor een Proof of Technology met Blockchain. Mede door hun directe samenwerking met Microsoft, maar meer nog door het duidelijke en aantrekkelijke projectvoorstel. Ze leverden snelheid, hadden een compleet voorstel dat direct praktisch uitvoerbaar was en het leverde een win-win situatie op voor beide partijen.”

Snelheid en directe test

Ook vanuit Macaw kijken we met tevredenheid terug op deze Blockchain case. In dit proces hebben we eerst onder hoge druk en in een kort tijdsbestek twee applicaties gebouwd, om deze vervolgens direct door een panel te laten testen. Deze snelheid en directe test konden het proces maken of breken, maar het heeft geleid tot succes. Macaw heeft de ambitie om de toepassing van Blockchaintechnologie tot het niveau van een laagdrempelige applicatie te brengen. En dat is precies gelukt! We hebben hierdoor veel geleerd over het werken met de Blockchain Workbench.

In een aantal weken tijd ‘from scratch’ twee werkende blockchain applicaties bouwen? We accepteerden de uitdaging en kregen het voor elkaar. Met voor iedereen het gewenste resultaat.

Challenge
Univé vindt het belangrijk om alle verzekerden, die ook leden zijn, actief betrokken te houden bij hun organisatie. En hoe kun je dat contact in deze tijd beter vormgeven dan met loyalty tokens die draaien op een Blockchain. Om dit praktisch uit te werken in een Proof of Technology, ging de afdeling Innovatie van Univé op zoek naar een kennispartner.
blockchain macaw
Aanpak
De opdracht die Univé bij Macaw neerlegde bestond uit een Proof of Technology uitgewerkt in een Use Case. Het doel was het bouwen van twee applicaties, één voor e-voting en één voor een loyalty programma.
macaw blockchain
Resultaat
Onder hoge druk en in een kort tijdsbestek werden er twee applicaties gebouwd, om deze vervolgens direct door een panel te laten testen. Deze snelheid en directe test konden het proces maken of breken, maar het heeft geleid tot succes. Met voor iedereen het gewenste resultaat.
macaw blockchain partner
Macaw | Full-service digital partner

What's your challenge?

Wij helpen je graag bij het creëren van een unieke klantervaring, het empoweren van je medewerkers en een optimale inrichting van IT. Dé ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie binnen jouw organisatie. Ben je op zoek naar een advies op maat of wil je een keertje sparren? Maak een afspraak of bel ons. Onze experts staan voor je klaar.

macaw nederland contact
Heineken_power_platform
icon
Heineken b(r)ouwt razendsnel digitale toekomst met het Power Platform
Bij Heineken draagt iedereen bij aan de digitalisering. Inmiddels bouwen meer dan 4000 citizen developers applicaties met het Power Platform.
Contact