Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

MVO bij Macaw: Planet, People en Profit.

maatschappelijk verantwoord ondernemen macaw

Macaw is een IT-dienstverlener met een sterk innovatief karakter. Wij zijn ons bewust van de noodzaak om een duurzame samenleving te realiseren, waarin men rekening houdt met toekomstige generaties. Macaw oefent een positieve invloed uit op het gebruik van schaarse hulpbronnen en op het tegengaan van klimaatverandering. Zo levert Macaw haar bijdrage aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) aan de hand van drie pijlers: Planet, People en Profit.

Planet

Macaw wil een voorbeeld zijn voor haar omgeving en vindt het belangrijk om bij de uitvoering van de werkzaamheden duurzamer en groener te ondernemen. Met als resultaat een inspirerende, gezonde en productieve werkomgeving met aandacht en zorg voor het milieu. Dit doen we (onder andere) door:

 • Onze werkplek bevindt zich in het NOW-gebouw, onderdeel van Park 20|20, het eerste bedrijfspark ter wereld dat volledig is ingericht volgens de beginselen van de circulaire economie.
 • Door het glazen dak is er veel daglicht in het pand, wat scheelt in het energieverbruik voor verlichting. De LED-verlichting wordt automatisch aangepast aan de hoeveelheid daglicht en uitgeschakeld als er geen beweging is. Ook klimaatbeheersing en andere systemen worden automatisch uitgeschakeld. Door toepassing van warmte- en koudeopslag (WKO), kost het nauwelijks energie om ons pand te koelen/verwarmen. In 2018 leverde dit een besparing op van maar liefst 24.000kg CO₂.
 • Het serverpark van Macaw is naar de cloud verplaatst, wat een energiebesparing van maar liefst 10% oplevert. Het is ons doel om het energieverbruik elk jaar verder te verlagen.
 • Er wordt gewerkt volgens het Nieuwe Werken. Als het niet nodig is om naar kantoor te komen, kun je ook thuis werken. Het gebruik van elektrische of hybride auto’s wordt gestimuleerd. Dit levert een belangrijke besparing in de CO₂-uitstoot op.
 • Bedrijfscateraar Hutten werkt uitsluitend met gezonde, seizoensgebonden producten. Veel producten worden geleverd door ‘De verspillingsfabriek’.

People

De circa 270 medewerkers maken ons succesvol door hun kennis, kunde en passie. Macaw wil voor hen de best mogelijke werkgever zijn door hen aan te moedigen tot creativiteit, persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. Dit alles met een goede balans tussen werk en privé. Het is onze ambitie om een bedrijfscultuur en werkomgeving te creëren, waarin medewerkers aan het eind van de dag met meer energie naar huis gaan dan waar ze mee binnenkwamen. Dit doen we ondermeer met het volgende:

 • In ons pand staan bewust nauwelijks prullenbakken. Dat klinkt misschien gek, maar het bevordert bewegen door medewerkers op uiterst simpele wijze. En het bespaart jaarlijks kilo’s plastic zakken.
 • Onze medewerkers kunnen gratis deelnemen aan de 20|20 Energy-vitaliteitsprogramma’s met workshops en persoonlijke begeleiding door een professionele healthcoach. Het doel: een optimale werk-privé balans op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Het ziekteverzuim onder de deelnemers is van 3,2 naar 1,4 procent gedaald. Voor heel Macaw ligt het ziekteverzuim al jaren onder de 2 procent. Bovendien leverde het ons een mooie nominatie op.
 • Elke medewerker heeft een persoonlijk opleidingsbudget en krijgt tijd om zichzelf te ontwikkelen op vlakken die zowel op persoonlijk als bedrijfsvlak relevant zijn.
 • Onze inspanning werd in 2019 beloond met een zesde plaats op de lijst van beste werkgevers van Nederland. Deze jaarlijkse lijst van Great Place to Work Nederland wordt opgesteld aan de hand van het gevoerde beleid en de antwoorden van medewerkers op een vragenlijst.

Profit

Macaw wil invulling geven aan haar MVO-beleid op een manier die bij de organisatie past. Het gaat om zaken als trots, cultuur, ontwikkeling, werkgelegenheid en innovatie.  En levert onder aan de streep een flinke kostenbesparing op. Macaw wil met haar unieke eigenschappen bijdragen aan een betere wereld. Een aantal voorbeelden:

 • Op initiatief van Frederik van den Broek heeft Macaw de MindApp. Een app die ondersteunend is in de communicatie tussen patiënt en arts. De app was het idee van Frederik zelf, die in 2015 helaas overleden is aan de gevolgen van een hersentumor.
 • In samenwerking met Jinc heeft Macaw een bliksemstage georganiseerd voor een groep leerlingen uit vmbo-t 2. Het doel: leerlingen van diverse sociale achtergronden een inkijkje geven in de banen in het bedrijfsleven. Enkele reacties:

“Wat is het hier mooi! Ik dacht dat we in een kantoor terecht zouden komen.” “Mogen we biljarten? Echt?!”

 • In 2018 deed Macaw mee met de business challenge van Make a Wish. Het bedrijf werd opgedeeld in 15 teams en met gebruik van onze expertises en netwerken lieten we 15 echte wensen van ernstig zieke kinderen in vervulling gaan.
 • Sinds 2019 laten we onze werknemers volledig zelf bepalen hoe we ons MVO budget invullen. Dit kunnen zowel eenmalige activiteiten zijn als structurele ondersteuning van projecten.

 

Best Workplaces 2019

Macaw behoort tot de Top Best Workplaces van 2019. Zo blijkt uit onderzoek onder eigen medewerkers, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Great Place to Work.

Lees meer
ISO 2019

We zijn ISO 9001- en 27001 gecertificeerd

Met het ISO 9001-certificaat toont Macaw aan dat klanttevredenheid een belangrijk onderdeel is binnen de organisatie; de certificering voor ISO/IEC 27001 staat voor veiligheid en betrouwbaarheid. Daarnaast worden risico’s in kaart gebracht en kan er, indien noodzakelijk, tijdig worden gehandeld. Zo bieden beide certificeringen vertrouwen aan nieuwe klanten.

iso certificaat macaw
Contact