Macaw.nl/Actueel/Blogs/Artificial Intelligence: kansen en bedreigingen

Kansen en bedreigingen van Artificial Intelligence

Artificial Intelligence biedt kansen voor het oplossen van maatschappelijke en economische vraagstukken. Deze kansen moeten we niet onbenut laten – hoe bedreigend ze op het eerste gezicht ook mogen lijken.

Robotisering

De voorbije jaren lazen we regelmatig koppen zoals ‘Ruim helft onze banen over 7 jaar door robots gedaan’ op ad.nl en ‘Robotisering gaat de komende jaren 20 miljoen mensen hun baan kosten’ op Trouw.nl. Hieruit lijkt het bijna of Artificial Intelligence (AI), machine learning en robotica ons werk zullen afnemen. Dit druist echter tegen alle logica in. Als de COVID-19 pandemie ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat technologie ons in crisistijden kan helpen. Dat blijkt ook uit een rapport van het World Economic Forum. RTL nieuws kopte naar aanleiding van dit rapport ‘Robotisering: banen verdwijnen maar er komen nieuwe voor terug.’

Technologie transformeert zorgsector

Technologie brengt ons vele nieuwe mogelijkheden. Kijk maar om je heen. Wie had zich tien jaar geleden kunnen voorstellen hoe ongelooflijk snel een vaccin tegenwoordig ontwikkeld kan worden. We leven in een tijd waarin het mogelijk is om binnen een jaar na de ontdekking van een nieuw virus een vaccin te ontwikkelen, te testen, op de markt brengen en op wereldwijde schaal massaal te starten met vaccineren. 

De ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie is inmiddels zo ver gevorderd dat het ons helpt de verspreiding van ziekten nauwkeuriger te voorspellen. Met behulp van gegevens, bijvoorbeeld over de verplaatsingen van mensen, kunnen we efficiënter en nauwkeuriger te werk gaan. Bovendien kunnen we dit in een korter tijdsbestek en met minder middelen realiseren.

Robots zijn resistent tegen ziekte

Technologie is dus geen kwaadaardige kracht maar helpt ons verder te komen. Natuurlijk zullen robots bepaalde mechanische, gemakkelijk programmeerbare banen verdringen, maar we moeten dat gebruiken om de beste scenario’s te ontwikkelen om te overleven. 

Als je naar de cijfers kijkt, bijvoorbeeld uit een rapport van het World Economic Forum, is de verwachting dat de ontwikkeling van AI-technologieën tegen 2022 netto 58 miljoen nieuwe banen zal opleveren. In het rapport staat ook dat dergelijke technologische ontwikkelingen bedrijven zullen dwingen om miljarden te investeren in het opleiden van werknemers om met deze nieuwste technologieën te kunnen werken.

Blijven leren, ontwikkelen en verbeteren

De Finse regering startte twee jaar geleden een kennisproject waarin ze de bevolking vaardigheden aanleren om AI en andere toekomstige technologieën te gebruiken. Het doel is om ten minste 1 procent van de bevolking gedurende vijf jaar op te leiden.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe we positief kunnen reageren op de komst van technologie, en komt voort uit onze steeds veranderende wereld. Dit is natuurlijk niet nieuw, de wereld is nooit gestopt met evolueren, het gebeurt alleen in een steeds sneller tempo. En het is normaal dat onzekerheid gepaard gaat met angst, maar wat we echt moeten doen is blijven leren. We moeten terug naar de mentaliteit dat we continu willen blijven leren en ontwikkelen. Je mag dan wel een meester in je vakgebied zijn geworden, maar de wereld beweegt zich zo snel dat dit niet langer voldoende is. Het is noodzakelijk dat we open blijven staan om te leren; van opkomende technologieën tot sociale veranderingen in onze samenleving.

Benieuwd hoe Macaw je kan helpen op het gebied van AI en Data?

Lees meer
Macaw | Full-service digital partner

What's your challenge?

Wij helpen je graag bij het creëren van een unieke klantervaring, het empoweren van je medewerkers en een optimale inrichting van IT. Dé ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie binnen jouw organisatie. Ben je op zoek naar een advies op maat of wil je een keertje sparren? Maak een afspraak of bel ons. Onze experts staan voor je klaar.

macaw nederland contact
Contact