Macaw.nl/Actueel/Blogs/Low-code no-code: citizen developers maken je organisatie alert en wendbaar

Low-code no-code: citizen developers maken je organisatie alert en wendbaar

Hoe medewerkers hun werk slimmer en sneller maken met behulp van Low-code no-code en zo de digitalisering in jouw organisatie drijven.

Het afgelopen half jaar heeft de coronacrisis ons doen inzien dat we altijd voorbereid moeten zijn op veranderingen. We zijn flexibeler en creatiever geworden en bedenken zelf oplossingen om met veranderingen om te gaan. En precies daar komt low-code no-code in beeld. De ‘gewone’ medewerker, zonder enige development ervaring, ziet dat zijn werk efficiënter kan en ontwikkelt daarom zelf een app. Het maakt bedrijven wendbaarder: ze creëren veranderbereide medewerkers, die bijdragen aan de digitalisering van de onderneming. Alle reden dus om het werken met low-code no-code tools te stimuleren.

Citizen Developers: de vooroplopers in Low-code no-code

Vroeger had je de collega’s die enorm handig waren in Excel, zelf formules en kruistabellen ontwikkelden en voor ze het wisten de vraagbaak werden voor de hele afdeling. Tegenwoordig heb je de citizen developers: medewerkers die zien dat hun werk handiger kan en daar zelf via low-code no-code tools een handige app voor bouwen. Het is dezelfde persoon die zijn huis uitrust met home automation, waardoor bijvoorbeeld de verlichting alleen aangaat als hij in de betreffende kamer zit. De citizen developer is iemand die altijd nadenkt over hoe iets slimmer en sneller kan. Dat past ook in deze tijd waarin verandering de enige constante is, zelfwerkzaamheid enorm wordt gewaardeerd en digitalisering in de haarvaten van iedere organisatie verankerd moet zitten.

De praktijk leert dat een no-code low-code platform zorgt voor interne versnelling van het innovatieproces. Het brengt innovatieleiders, gebruikers en ICT-professionals samen in ‘communities of practice’. We zien dat interne samenwerking zeer relevant is voor het slagen van een project en adviseren klanten vaak om te starten met een interne hackathon: samen werken aan een app zorgt voor een enorm positieve vibe!

Veel programmeerkennis is er niet voor nodig. In low-code no-code oplossingen zijn al veel templates en een complete bibliotheek met halfproducten beschikbaar om direct aan de slag te gaan. De apps die je ontwikkelt gaan qua scope niet verder dan het eigen team of het verbeteren van de persoonlijke productiviteit. Dank aan een scriptje om je out-of-office aan te zetten, een verlofdag aan te vragen of bijlagen automatisch op te slaan. We noemen dit ook wel de ‘CRUD-applicaties’, waarbij CRUD staat voor: create, read, update, delete. Vaak start een app met een klein simpel idee en kan het toch uitgroeien tot een belangrijke app; van citizen app naar pro app.

De Low-code no-code  trend: chatbots stimuleren conversatie

De meest recente toevoeging binnen low-code no-code is het ontwikkelen van chatbots: kleine en gebruiksvriendelijke applicaties die heel vaak dezelfde vragen beantwoorden. Met behulp van eenvoudig te configureren workflows op basis van bijvoorbeeld Microsoft Power Automate, kunnen citizen developers binnen organisaties vrij eenvoudig zelf chatbots in elkaar zetten en gebruiken in de communicatie met klanten en medewerkers.

Meer weten over het Power Platform?

Analyseer data, ontwikkel oplossingen, automatiseer processen en maak virtual agents met het Power Platform. In ons whitepaper lees je meer over de mogelijkheden en hoe te starten met het platform. Download het whitepaper direct of lees hier meer.

power platform whitepaper-1

Download het whitepaper
Macaw | Full-service digital partner

What's your challenge?

Wij helpen je graag bij het creëren van een unieke klantervaring, het empoweren van je medewerkers en een optimale inrichting van IT. Dé ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie binnen jouw organisatie. Ben je op zoek naar een advies op maat of wil je een keertje sparren? Maak een afspraak of bel ons. Onze experts staan voor je klaar.

macaw nederland contact
Contact