Macaw.nl/Cases/Manufacturing/Boskalis optimaliseert master data management voor HR met Profisee

Boskalis optimaliseert master data management voor HR met Profisee

Toonaangevende aannemer op de internationale baggermarkt en maritieme dienstverlening koerst richting golden HR-record.
icon

Boskalis maakt volgende stap in datagedreven werken 

Boskalis is een expert op de internationale baggermarkt en maritieme dienstverlener. De multinational is actief in 75 landen met een vloot van meer dan 600 eenheden en zeker 10.000 medewerkers. Profisee en Macaw ondersteunden Boskalis om haar master data management te verbeteren en een golden HR-record te creëren. Daardoor heeft Boskalis nu meer inzicht in de wereldwijde workforce en zet de organisatie een belangrijke stap naar datagedreven werken.   

Een efficiënte bedrijfsvoering vraagt om een helder beeld van de organisatie. Hoeveel mensen hebben we in dienst? Wat is hun functie, aan wie rapporteren ze en over welke tools en toegangsrechten moeten ze beschikken? Deze vragen zijn cruciaal voor de IT-afdeling van een internationaal opererend bedrijf als Boskalis. De organisatie is actief op verschillende continenten, waar dagelijks op projectbasis met veel dochterondernemingen wordt gewerkt. Daarom is het belangrijk dat de IT-afdeling van Boskalis altijd beschikt over actuele en correcte informatie over de gebruikers van IT-diensten wereldwijd. 

De uitdaging: datakwaliteit verbeteren  

“Boskalis wilde de datakwaliteit in de IGA en AD-tool naar een hoger niveau brengen, om te zorgen voor efficiëntere besluitvorming en meer nauwkeurigheid. Boskalis had behoefte aan meer inzicht in zaken als personeelsverloop, licenties en toegangsrechten om joiner-, mover- en leaver-processen te verbeteren”, zegt Oscar Zonneveld, architect van Macaw. “Om die groei te faciliteren, was Boskalis op zoek naar een oplossing om meer grip te krijgen op HR-data in onder meer Workday en andere datadomeinen.” 

De aanpak: master data management met Profisee  

Op een Power BI-beurs troffen Boskalis en Macaw elkaar en de antwoorden van Macaw op de businesscase zorgden voor vertrouwen. “Boskalis had de grenzen bereikt van de master data management-tooling die ze voorheen gebruikte. Toen we de organisatie de mogelijkheden van Profisee lieten zien, was men direct erg enthousiast. Profisee bood precies de schaalbaarheid en flexibiliteit waar Boskalis naar op zoek was”, zegt verantwoordelijk projectmanager René van Macaw.   

Wat is Profisee?  

Profisee legt een schil over álle gewenste databronnen en helpt de data te valideren tot één centrale waarheid. Op die manier kan Boskalis vanuit verschillende databronnen een 365-graden beeld ontwikkelen van klanten en medewerkers. Boskalis startte met de HR-omgeving, omdat daar direct veel waarde te behalen viel. Het bedrijf ontwikkelde een golden record met daarin relevante data over medewerkers, functieprofielen en andere waardevolle informatie. Alle aangesloten tools en databases voeden de golden record in Profisee en putten hier vervolgens ook weer uit.   

De kracht van samenwerking  

Boskalis koos voor Profisee, omdat het een volwassen en toekomstbestendige master data management-oplossing is die past in de visie van Boskalis. Daarnaast ontwikkelt de organisatie de IT-architectuur bij voorkeur op het Microsoft-platform. Profisee heeft organisatorisch en technisch korte lijnen met Microsoft en integreert naadloos met de Microsoft suite. Macaw was als enige Nederlandse partner van Profisee en specialist op het gebied van Microsoft een betrouwbare keuze als partner voor Boskalis.   

Fit for Value Framework  

Tijdens het dataproject werkte Macaw gestructureerd via het beproefde Fit for Value Framework. “We zijn gestart met een aantal workshops om de wensen en behoeften van Boskalis goed in kaart te brengen”, zegt René. “We leerden het bedrijf en de business case beter kennen door in gesprek te gaan met verschillende stakeholders. Vervolgens hebben we een plan van aanpak opgesteld waar Boskalis zich in kon vinden. Bovendien leverde deze fase – naast een blauwdruk en datamodel – direct al de eerste inzichten op.” 

“Profisee bood precies de schaalbaarheid en flexibiliteit waar Boskalis naar op zoek was”, René van Macaw 

Het resultaat: meer inzicht in workforce met master data management 

Binnen een tijdsbestek van 3 maanden werden de eerste uitkomsten van het nieuwe master data managementsysteem duidelijk zichtbaar. Boskalis heeft op groepsniveau nu nog beter inzicht in de samenstelling van de verschillende afdelingen en de medewerkers die daarin actief zijn. Dit levert waardevolle stuurinformatie op om identiteiten, licenties en toegangsrechten te beheren.   

Soepel samenwerken  

René en Oscar kijken tevreden terug op de samenwerking tussen Boskalis, Macaw en Profisee. René: “Het is echt een hecht samenwerkingsverband waarin we op locatie en digitaal continu voor ondersteuning hebben gezorgd. Boskalis beschikt over een ervaren IT-afdeling met een duidelijke visie op data. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om tot een succesvolle implementatie te komen. Dankzij de korte lijnen en agile manier van werken is in korte tijd de basis gelegd voor een datagedreven toekomst bij Boskalis.”   

Het begin van de reis  

Voor Boskalis is het creëren van een golden record voor HR slechts het begin van de reis. De volgende stap is om bijvoorbeeld een beter beeld te krijgen van alle assets binnen de organisatie. Boskalis legt op deze manier stap voor stap het fundament voor datagedreven werken, vanuit de corporate domeingedachte met één geconsolideerde waarheid. Zo gaat Boskalis op basis van gevalideerde feiten de toekomst tegemoet. 

Ook verder met master data management?   

Is jouw bedrijf ook toe aan een volgende stap in datamanagement? Wil jij datagedreven werken net als Boskalis naar een niveau hoger tillen en zo de concurrentie voorblijven? Of ben je nieuwsgierig naar wat Profisee jouw organisatie kan bieden? We denken graag met je mee en gaan iedere uitdaging aan. Wij doen dit door op unieke wijze de beste technologieën, data en de meest slimme koppen te combineren met creativiteit en gedrevenheid. Neem contact met ons op om eens verder te praten. 

Ontdek de sleutel tot effectief data management

Master data management is een onmisbare schakel voor iedere moderne organisatie. Maar waar begin je? Hoe kies je de beste oplossing voor jouw organisatie? In dit whitepaper bieden we je een stappenplan om aan de slag te gaan met MDM.

Lees het whitepaper
Uitdaging
Boskalis had de grenzen bereikt van de master data management-tooling die ze voorheen gebruikte. Boskalis had behoefte aan meer inzicht in zaken als personeelsverloop, licenties en toegangsrechten voor efficientere besluitvorming en meer nauwkeurigheid.
Aanpak
Profisee bleek uitkomst te bieden voor Boskalis. Profisee legt een schil over álle gewenste databronnen en helpt de data te valideren tot één centrale waarheid. Macaw hielp Boskalis bij de implementatie ervan.
Resultaat
Binnen 3 maanden had Boskalis op groepsniveau nog beter inzicht in de samenstelling van de verschillende afdelingen en de medewerkers die daarin actief zijn. Dit levert waardevolle stuurinformatie op om identiteiten, licenties en toegangsrechten te beheren.
Partnerships

Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

icon
Other
Santeon harmoniseert data voor betere patiëntenzorg
Als zeven losse ziekenhuizen allemaal hun eigen datataal spreken en hun eigen governance hebben, hoe kun je dan samen data gedreven zorg bieden? Santeon nam Macaw in de arm om een modern intern dataplatform op Azure te bouwen, en dat had grote impact.
Contact