Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/Macaw & Shopping Tomorrow: Goodbye Best-of-Breed, Hello Composable Business

Composable Business “Goodbye Best-of-Breed, Hello Composable Business”

Met ‘Composable Business’ geven bedrijven concreet vorm (en taal) aan de toenemende behoefte en vraag naar flexibiliteit. Kristoff Copmans (Sitecore) ging tijdens onze recente ShoppingTomorow-expertmeeting in op dit fenomeen.

composable-dxp

Tijdens de vierde bijeenkomst van de ShoppingTomorrow-expertgroep Business Model Innovation for B2B2X, ditmaal op het kantoor van Macaw in Hoofddorp, gingen de aanwezige experts in op het thema ‘Composable Business’. Kristoff Copmans, EMEA Practice Lead en DXP Architect bij Sitecore, ging uitgebreid in op het ontstaan en de implicaties van Composable Business en besprak de weg daarnaartoe.

Composable Business: filosofie, geen technologie

Verschillende businesscomponenten die op zichzelf staan, maar ook een geheel kunnen vormen; dat is het begrip ‘Composable Business’ in een notendop.

Volgens Gartner is dit dé richting die het bedrijfsleven op moet. Gartner voorspelt dat organisaties die een Composable aanpak gebruiken, 80% sneller zijn in het uitbrengen van nieuwe features dan concurrenten die Composable niet omarmen. 

Wat niet gelijkstaat aan de eerder gebruikelijke ‘best of class’-benadering. Composable Business gaat verder dan het ontwikkelen van de beste op zichzelf staande applicaties, functionaliteiten en systemen. Alle componenten moeten ook optimaal bij elkaar kunnen passen, ongeacht de leverancier. 1 + 1 = 3 dus.

Dat staat haaks op de monolithische benadering van vroeger, waarbij softwareleveranciers een steeds verder uitdijend scala aan applicaties en functionaliteiten aan het totaalpakket toevoegen. En waarbinnen integraties met andere technologieën steeds lastiger worden.

Composable is daarom geen technologie, legt Copmans uit, maar een filosofie. Het vergt namelijk een heel andere denkwijze vanuit softwareleveranciers. Het draait om de beste oplossing voor de klant en om moeiteloze samenwerkingen tussen leveranciers. Iets wat business wise niet per se logisch is, maar wel bijdraagt aan het vervullen van de klantbehoeften. En dáár draait het uiteindelijk om.

Zes implicaties bij omarmen Composable Business

Waar je als organisatie rekening mee moet houden wanneer je besluit om de Composable mindset te omarmen? Copmans formuleert zes belangrijke implicaties.

  1. Keuzevrijheid. Je geeft veel macht aan de klant; die bepaalt zelf welke functionaliteiten en onderdelen hij of zij van je afneemt.
  2. Denken in ingrediënten. Je moet niet alleen denken in termen van bereidingswijzen en eindproducten, maar ook kritisch kijken naar alle losse ingrediënten die in het geheel verwerkt zitten. Binnen Composable Business maakt ieder ingrediënt het geheel beter.
  3. Elkaar in het midden treffen. Soms beschik je al over passende functionaliteiten, soms is iets compleet nieuws nodig. In veel gevallen héb je al iets, waar je, in combinatie met andere functionaliteiten en systemen, mee vooruit kunt. Composable Business dwingt je om na te denken over wat er al is.
  4. Nieuwe use cases! Neem je de behoefte van de eindgebruiker én naadloze integratiemogelijkheden tussen softwareleveranciers als uitgangspunt? Dan kun je gaan nadenken over nieuwe use cases, businessmodellen en nieuwe customer journeys!
  5. Sharing is caring. Composable Business gaat uit van volledige transparantie tussen leveranciers; alles om in de behoeften van de klant te voorzien.
  6. Denk in kleine stappen. Geen hele ERP- of CMS-integraties meer, maar steeds kleine stappen zetten en bescheiden successen vieren. Je gaat stapsgewijs meer waarde creëren voor je klant. Composable Business vraagt dus om een agile denk- en werkwijze.

Zeven piketpalen op weg naar Composable Business

Tot slot slaat Copmans zeven piketpalen voor organisaties die de reis richting een Composable Business-architectuur inzetten.

  1. Het is geen rechte weg. De weg die je als organisatie gaat afleggen is niet recht en is ook nog eens voor iedereen anders.
  2. Je reist in meerdere etappes. Je gaat in etappes met Composable Business aan de slag. Denk bijvoorbeeld eerst na over je e-commerce-strategie en voer dit goed uit, voordat je de volgende stap zet.
  3. Het is een eenrichtingsweg. Zet je eenmaal in op Composable Business, dan is er eigenlijk geen weg meer terug. En uiteindelijk gaat iedereen die kant op, dus je zult hoe dan ook die richting op moeten. Omkeren is geen optie.
  4. Geen snelheidslimieten. Er zijn geen minimale of maximale snelheden onderweg; iedereen hanteert zijn eigen tempo. De ene neemt wat meer de tijd en behoudt zo het overzicht, de andere zet er wat meer vaart achter.
  5. Iedereen is welkom. Of je nu een verzekeraar bent of een e-commerceplatform; de principes binnen Composable Business zijn voor iedereen hetzelfde. Je gaat vooral op je eigen manier op reis.
  6. Vraag gerust de weg. Te weinig mensen doen het, maar het is tegelijkertijd ongelofelijk belangrijk; vraag tussendoor gerust de weg! Er is niet meer één leverancier, er is niet één route om te volgen; het is logisch dat je zo nu en dan bij experts peilt of je nog op de juiste weg zit.
  7. Je betaalt tol. De route richting Composable Business is een eenrichtingsweg, maar het betekent niet dat het vanzelf gaat. Je betaalt er een prijs voor, o.a. in termen van resources, maar het brengt je wel daar waar je als organisatie naartoe moet.

Meer weten over ons onderzoek?

Wil je meer weten over het onderzoeksprogramma van ShoppingTomorrow en onze motivatie om hieraan deel te nemen? Dat lees je hier. Wil je op de hoogte blijven van onze vorderingen? Op onze blogpagina gaan we regelmatig in op onze ShoppingTomorrow-activiteiten. Houd ook onze LinkedIn-pagina in de gaten!

 

4 handvatten om maximale toegevoegde waarde uit je Digital Experience Platform te halen

Is jouw organisatie klaar voor de volgende stap in digital? Dit whitepaper benoemt de grootste challenges voor de CMO en de CTO bij het inzetten van een Digital Experience Platform. Én biedt je concrete handvatten om van jouw DXP organisatie breed een succes te maken. Lees meer of download het whitepaper direct.

Download het whitepaper
Partnerships

Sitecore & Macaw: Platinum Implementation Partnership

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Sitecore partner? Als Platinum Implementatie Partner beschikt Macaw over diepgaande expertise, de best gekwalificeerde medewerkers en uitgebreide ervaring met toonaangevende ondernemingen zoals Heineken en Schmitz Cargobull. Hiermee zetten we voor iedere opdrachtgever de beste oplossing neer!

Contact