Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/Macaw & Shopping Tomorrow: Het belang en de complexiteit van Business Innovation

Het belang en de complexiteit van Business Innovation

Op het hoofdkantoor van Macaw in Hoofddorp kwamen de deelnemende commerce-experts binnen onze expertgroep Business Model Innovation for B2B2X voor het eerst samen. Zij bogen zich voor het eerst gezamenlijk over de centrale onderzoeksvraag. Die luidt voor dit jaar: “Hoe kan ik mijn organisatie transformeren van een traditionele fabrikant naar een klantgericht ecosysteem door alle belanghebbenden in de waardeketen met elkaar te verbinden?”

Innovatie binnen businessmodellen cruciaal

Onder leiding van voorzitter Marcel Nijland (Macaw) en host Sultan Semlali (Sitecore) stond de expertgroep allereerst stil bij het thema Business Innovation. Bij het belang van het snel kunnen veranderen van je businessmodellen. Maar ook bij de complexiteit daarvan.

Als de crisis van de afgelopen twee jaar het bedrijfsleven íéts heeft aangetoond, is het wel dat weerbaarheid (Business Resilience) belangrijk is, maar wendbaarheid (Business Agility) nóg belangrijker.

Kijk maar de supermarkten, zoals Jumbo en Albert Heijn, die nu pas écht met boodschappen bezorgen zijn begonnen. Die partnerships aangaan met flitsbezorgers als Gorillas, die de last mile tot aan de voordeur veel eenvoudiger overbruggen. En die steeds meer samenwerken met andersoortige dienstverleners. Wat bijvoorbeeld resulteerde in de Jumbo Foodcoach App, vanuit een samenwerking met wielerploeg Jumbo-Visma en voetbalclub PSV.

De toekomst: composable businesses binnen een breder ecosysteem

Wil je wendbaar zijn, dan moet je business eigenlijk ‘composable’ zijn, zoals Gartner het noemt. Wat er in de kern op neerkomt dat je je producten en diensten in de kleinst mogelijke businesscomponenten moet opbreken. Zodat je deze businesscomponenten steeds weer in nieuwe businessmodellen toe kunt passen.

Eerste deelvraag: ketens en ecosystemen in kaart

De specialisten binnen onze expertgroep herkennen deze kansen en uitdagingen. Het wendbaarder willen worden en het meer in ecosystemen moeten (en willen) gaan denken. Maar ook de diverse kloven die ze eerst moeten overbruggen, om te kunnen transformeren naar een composable business binnen een steeds breder wordend ecosysteem.

Kloven op het gebied van technologie, die nog ontbreekt of men nog niet voldoende beheerst. Op het gebied van vaardigheden (skills gap), maar ook wat betreft gedrag (op de werkvloer én op directieniveau). Een extra uitdaging, waardoor alle aanwezigen merken dat veel organisaties binnen hun transformatie na verloop van tijd vastlopen.

De expertgroep focuste zich vervolgens op de eerste van de zes deelvragen: “Wat zijn mijn ketens en mijn ecosysteem? Wat is mijn natuurlijke klantsegmentatie?” Alle deelnemers brachten individueel hun eigen ecosysteem met (eind)klanten, (toe)leveranciers en partners in kaart.

Meer weten over ons onderzoeksthema?

Tijdens de volgende meeting worden de resterende onderzoeksvragen verder doorgenomen.  Wil je meer weten over het onderzoeksprogramma van ShoppingTomorrow en onze motivatie om hieraan deel te nemen? Dat lees je hier. Wil je op de hoogte blijven van onze vorderingen? Houd dan onze website en onze LinkedIn-pagina in de gaten!

4 handvatten om maximale toegevoegde waarde uit je Digital Experience Platform te halen

Is jouw organisatie klaar voor de volgende stap in digital? Dit whitepaper benoemt de grootste challenges voor de CMO en de CTO bij het inzetten van een Digital Experience Platform. Én biedt je concrete handvatten om van jouw DXP organisatie breed een succes te maken. Lees meer of download het whitepaper direct.

Download het whitepaper
Partnerships

Sitecore & Macaw: Platinum Implementation Partnership

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Sitecore partner? Als Platinum Implementatie Partner beschikt Macaw over diepgaande expertise, de best gekwalificeerde medewerkers en uitgebreide ervaring met toonaangevende ondernemingen zoals Heineken en Schmitz Cargobull. Hiermee zetten we voor iedere opdrachtgever de beste oplossing neer!

Contact