Macaw.nl/Actueel/Blogs/IT-Trends 2022: de Trend Paradox

IT-Trends 2022: de Trend Paradox

Hoe goed ben jij op de hoogte van de IT-Trends voor 2022? De allerbelangrijkste trend vinden we niet terug in de technologie zelf, maar gaat juist over mens & organisatie. Hoe dat zit deelt onze Digital Strategy expert, Harry Boers, in dit blog.

it 2022

Trends voor 2022 vaststellen is een interessante klus. Door de pandemie zijn historische data lastig te duiden terwijl het volkomen helder is dat we nog niet precies weten hoe de wereld er post-pandemie uit ziet. Het verloop van ontwikkelingen inschatten zou dus bijzonder lastig moeten zijn. Het vreemde is echter dat er in de afgelopen jaren nog nooit zoveel overeenstemming was in de trends zoals die werden geduid door Forrester, Gartner en McKinsey aan de ene kant en trends die we zagen bij onze eigen klanten aan de andere kant. Toch hebben we vanuit andere perspectieven verrassende inzichten naar boven kunnen tillen, die ik in dit blog graag met je deel. Doe er je voordeel mee!

Trend: een trend is het geschatte verloop van een bepaalde ontwikkeling, vaak gebaseerd op historische data. 

Zeitgeist 

Zoals gezegd zijn historische data te dun om te dienen als fundament voor een goede trendlijn. Maar “Zeitgeist” is een meer dan volwaardig alternatief. De context van onze Zeitgeist is de frictie die plaatsvindt wanneer maatschappij, klantgedrag en technologie sneller veranderen dan het vermogen van organisaties zich hierop aan te passen. De pandemie heeft laten zien waar organisaties kwetsbaar waren, doordat hun IT niet wendbaar of veilig  genoeg was. Maar het leerde ons ook dat transities naar nieuwe manieren van werken snel gemaakt kunnen worden. Verandering hoeft dus niet lang te duren.  
 
Maar de pandemie heeft ook een onderstroom versterkt. De behoefte aan fundamentele veranderingen in onze maatschappij. Klanten en medewerkers zoeken een vernieuwde verbinding met organisaties en gelijkgestemden. Organisaties die zich positief onderscheiden in deze tijd hebben het vermogen data en technologie op een positieve manier in te zetten bij het faciliteren van die verbinding. Zij slagen er dan ook in zich sneller aan te passen aan wisselende omstandigheden en zijn klaar voor het Post Pandemie Tijdperk. 

Trendlijst 

Zoals gezegd is het lijstje technologie trends dit jaar redelijk voorspelbaar. Het ontwikkelen van nieuwe digitale diensten, kanalen en ervaringen is cruciaal, net als het feit dat Cyber security een boardroom topic is geworden. Daarnaast zien we een geheel nieuwe dynamiek ontstaan rondom het hybride werken doordat we niet alleen massaal en rimpelloos moeten kunnen schakelen van kantoor naar #homeoffice, maar ook omdat de fysieke en digitale werkcultuur een cruciale rol kan spelen in de “war on talent” waar zoveel organisaties last van hebben. De trend waarin organisatie-strategie en IT elkaar vinden in het wendbaar en schaalbaar maken van de organisatie zodat deze weerbaarder wordt is ook geen verrassing.  

Paradox 

De allerbelangrijkste trend vinden we echter niet terug in de technologie zelf. Uit recent onderzoek blijkt dat er een groot verschil zit in de trendlijstjes en de onderwerpen waar CIO’s daadwerkelijk van wakker liggen. In de top 10 van zorgen is maar 1 onderwerp te vinden dat ook in het trendlijstje staat: Cyber security. De rest van de onderwerpen gaan niet over technologie, maar over mens en organisatie. Denk aan: 

 • De snelheid van veranderen.
 • Het gat tussen IT en Business.
 • Het gat tussen vraag en aanbod van IT.
 • Cultuur. 
 • Onvoldoende digitaal mandaat.
 • En, het vinden van nieuw talent. 

  In het webinar IT-Trends voor 2022 gaan we dieper in op de trends en hoe zich deze vertalen naar concrete topics. In de paradox van ambities en zorgen, hebben wij weer een nieuwe bevestiging gevonden van onze missie om met de combinatie van organisatie inzicht, de beste mensen in de markt en top-notch technologie onze klanten succesvol te maken. Challenge accepted! 

  AG Connect x Macaw | IT-Trends 2022

  it trends 2022

  Kijk direct het webinar of lees hier meer over de inhoud.

  Kijk het webinar
  digital transformation

  Harry Boers | Principal Consultant Macaw

  Meet the expert

  Ik help managementteams bij de executie van hun ambities in een versnellende digitale transformatie. Door het verbinden van Marketing, IT en business, en het maken en begeleiden van roadmap’s en veranderprogramma’s. 

  Partnerships

  Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

  Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

  Contact