Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/De MACH-principes geven IT’ers voorsprong

De MACH-principes geven IT'ers voorsprong

In het snel veranderende digitale landschap worden IT’ers geconfronteerd met de uitdaging om systemen en infrastructuur te ontwerpen en te beheren die kunnen voldoen aan de behoeften van moderne bedrijven. De MACH-principes (Microservices, API’s, Cloud-native en Headless) zijn daarin van cruciaal belang geworden. Hoe kan IT de MACH-principes succesvol inzetten?

Zoek voor de grap eens een lijst op  van applicaties die bedrijven kunnen inzetten om hun customer experience te verbeteren. Spoiler alert; die lijst is eindeloos. Het is immers een wereld in wording, waar bewegingen bij elkaar komen. De technologieën staan nog in de kinderschoenen, en er is dan ook een wildgroei aan oplossingen. Waar begin je dan? Een fout besluit binnen je architectuur dreunt lang na: Klantcontact lijdt er direct onder. En waar je vroeger nog de tijd kreeg om IT-fouten te herstellen, nu kan het einde verhaal betekenen voor een bedrijf. Het is mission-critical. Als je concurrent beter en sneller acteert dan jij, dan wordt hij gezien, jij niet.

Een periode van trial and error kan aantrekkelijk lijken, maar om niet die kostbare tijd te verliezen, hebben een aantal vooraanstaande IT-ondernemingen de MACH-principes ontwikkeld. Ze dienen nu als een gids voor iedereen die dieper, beter en sneller klantcontact voor ogen heeft.

Naadloze customer journey

Wat is MACH precies? De afkorting staat voor Microservices, API, Cloud en Headless. Het zijn de leidende architectuurprincipes als het gaat over digital experience. Een MACH-architectuur verenigt de verschillende technische componenten die nodig zijn voor een naadloze customer journey en voor snelle verandering. MACH gebruikt een op microservices en API’s gebaseerde cloudarchitectuur die Headless is. Met MACH ben je niet langer gebonden aan een grote ‘monolithische’ suite van één leverancier en zijn componenten.

De kracht van MACH

We beginnen met microservices. Traditioneel werden applicaties gebouwd als monolithische systemen, waarbij alle functionaliteiten in één groot geheel waren geïntegreerd. Microservices daarentegen stellen IT’ers in staat om applicaties op te delen in kleine, onafhankelijke diensten die afzonderlijk kunnen worden ontwikkeld, geïmplementeerd en geschaald. Dit zorgt voor verschillende voordelen, zoals meer flexibiliteit, betere fouttolerantie en de mogelijkheid om sneller te innoveren. Door het ontwerp en beheer van microservices verbetert  de schaalbaarheid en modulariteit van applicaties.

API’s (Application Programming Interfaces) spelen een cruciale rol in de moderne IT-architectuur. Ze maken de integratie en communicatie mogelijk tussen verschillende systemen en applicaties. API’s bieden IT de mogelijkheid om de systemen van een organisatie te ontsluiten en te integreren met andere interne en externe systemen, wat resulteert in meer flexibiliteit en interoperabiliteit.

Cloud-native benaderingen zijn tegenwoordig onontbeerlijk voor IT’ers. Cloud-native verwijst naar het ontwerpen, bouwen en implementeren van applicaties die specifiek zijn gemaakt voor cloudomgevingen. Het maakt gebruik van schaalbare en flexibele infrastructuur en diensten die worden aangeboden door cloudproviders. IT’ers moeten vertrouwd zijn met cloudarchitectuur, containerisatie en orkestratieplatforms zoals Kubernetes. Het begrijpen van cloud-native principes stelt IT’ers in staat om applicaties efficiënter te ontwikkelen, implementeren en beheren, met verbeterde schaalbaarheid, veerkracht en kostenefficiëntie als resultaat.

Headless architecture is een benadering waarbij de frontend (gebruikersinterface) wordt losgekoppeld van de backend (gegevensbron en logica). Dit stelt IT’ers in staat om de frontend en backend onafhankelijk van elkaar te ontwikkelen, waardoor de flexibiliteit en personalisatie van applicaties wordt vergroot. IT’ers moeten bekend zijn met de technologieën en frameworks die nodig zijn om headless applicaties te bouwen, zoals contentmanagementsystemen met headless mogelijkheden en API-gedreven frontend frameworks. Ze moeten begrijpen hoe ze content en functionaliteiten kunnen leveren aan verschillende kanalen en apparaten, zoals websites, mobiele apps en slimme apparaten.

Voor techneuten zijn de  MACH-principes dan ook van levensbelang. Het begrijpen en toepassen van deze principes stelt ze in staat om flexibele, schaalbare en innovatieve systemen te bouwen die voldoen aan de behoeften van moderne bedrijven. Het vereist ook het verwerven van nieuwe vaardigheden en kennis, zoals microservices-architectuur, API-ontwerp, cloud-native technologieën en headless ontwikkeling.

Wil je meer leren over de ontwikkelingen van de Mach-principes? Luister dan nu naar onze podcast met host Harry Boers en Jack Klaassen (Director Innovation & Technology Macaw)

De onbegrensde mogelijkheden van Headless

Dit e-book vertelt niet alleen wat Headless inhoudt, maar ook hoe we bij deze vorm van digitale marketing omgevingen zijn gekomen en wat de onbegrensde mogelijkheden écht inhouden. Mocht er enige twijfel bestaan over de toekomst van jouw marketing stack, hierin lees je het volledige verhaal met de expertise van Macaw-experts en externe experts.

Lees het eBook
Partnerships

Sitecore & Macaw: Platinum Implementation Partnership

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Sitecore partner? Als Platinum Implementatie Partner beschikt Macaw over diepgaande expertise, de best gekwalificeerde medewerkers en uitgebreide ervaring met toonaangevende ondernemingen zoals Heineken en Schmitz Cargobull. Hiermee zetten we voor iedere opdrachtgever de beste oplossing neer!

Contact