Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/Waarde halen uit AI: aan de slag met Copilot

Waarde halen uit AI: aan de slag met Copilot

Hoe ga je als organisatie goed van start met Copilot en vermijd je valkuilen? Onze expert, William Vroegindewey, vertelt er meer over in dit blog.

Met de komst van Microsoft Copilot hebben nóg meer mensen de kans om hun werk te vergemakkelijken met Artificial Intelligence (AI). Copilot is een krachtige tool, maar net als bij iedere innovatie geldt: een doordachte aanpak, realistische verwachtingen en een stevig fundament zijn cruciaal. Hoe kom je met Copilot verder dan de trend, en creëer je er echt waarde mee? Onze expert William Vroegindewey vertelt er meer over in dit blog.

Verwachtingen van Copilot zijn hoog

Voor organisaties, IT-afdelingen en gebruikers lijkt Copilot van Microsoft nieuwe dimensies te openen voor efficiënter werken en innovatie. “De waarde die Copilot kan brengen, is groot. De verwachtingen zijn hoog, maar het risico is dat deze technologie ons overspoelt als we er niet stapsgewijs en gefundeerd mee omgaan”, zegt William Vroegindewey. Als business consultant van Macaw komt hij regelmatig over de vloer bij klanten die met Copilot gaan werken. “Zie deze technologie als een gouden kraan, waaruit je graag zuiver water wilt laten stromen. Draai die kraan niet in één keer open. Doe het stap voor stap. Dus begin met experimenteren met Copilot met een kleine groep gebruikers en maak parallel daaraan de eerste stappen om de kwaliteit van de output te vergroten.”

Fundament bouwen als eerste stap

En voordat je dat doet: altijd beginnen met het fundament, luidt het advies van William. “Werken aan je fundament om echt waarde te halen uit AI, doe je door eerst inzicht te krijgen in wat je allemaal in je systemen hebt staan aan documenten, data en informatie. Schoon vervolgens op: wat is oud en kan dus weg, wat is dubbel, welke versie is de juiste? Kortom: ga van ongestructureerde data naar gestructureerde data, maak een kwaliteits- en kwantiteitsslag voordat je begint met Copilot”, licht hij toe.

Kritische houding bij AI

Dat is ook waar Macaw klanten die met Copilot aan de slag gaan, graag bij begeleidt. “Het is de rol van een Microsoft-partner om rustig mee te lopen met de klant en te beginnen met dat fundament. We adviseren onze klanten: zet niet meteen alle opties van Copilot aan in de verwachting dat het wel losloopt”, zegt William. “Voor IT is het belangrijk dat je je niet laat opjagen door het gretige enthousiasme van gebruikers, die liefst meteen alles willen doen met Copilot. Besef dat gebruikers een kritische houding nodig hebben om de kansen te benutten die AI hen biedt. En betrek de gebruikers zo vroeg mogelijk bij het bouwen aan een fundament: zij weten als geen ander welke informatie of werkprocessen nog actueel of accuraat zijn.”  

Waarde halen uit Copilot

In de praktijk ziet William dat de realiteit van werken met Copilot niet altijd matcht met de verwachtingen. “Iedereen is laaiend enthousiast over de potentie van Copilot en andere AI-toepassingen. Maar: dé valkuil bij Copilot is dat je al snel het gevoel hebt met een mens samen te werken. Daar ligt teleurstelling op de loer; je voelt je uiteindelijk op het verkeerde been gezet en haalt geen echte waarde uit de technologie”, aldus William. “Besef dat Copilot het doet met de data die jij hebt: een slechte kwaliteit van jouw content en data vervuilt dus de antwoorden die je van Copilot krijgt. Daarom is dat fundament zo belangrijk: dat moet echt eerst goed zijn.”  

Kwaliteit van de content bepaalt de kwaliteit van het antwoord van Copilot

Lage kwaliteit van content ligt bij ieder bedrijf op de loer, en bij grote bedrijven met enorme hoeveelheden data nog eens extra. Zo voerde Macaw onlangs een analyse uit bij een bekend energiebedrijf. Drie miljoen documenten werden doorgelicht, van facturen tot contracten en praktische richtlijnen voor de werkvloer. William: “Bij maar liefst 800.000 documenten bleek het om dubbele bestanden te gaan, en in 2 procent van de gevallen was er geen metadata beschikbaar. Zo vertroebel je dus, zonder dat je het doorhebt, de potentie van Copilot. Zonde, en bovendien risicovol voor je organisatie.” Een andere factor om volgens William rekening mee te houden is bijvoorbeeld ook de rechtenstructuur. “Niet iedereen mag alles zien. Zorg dat dat goed op orde is. Anders wordt Copilot een soort klikspaan.”

Copilot precies de juiste vraag stellen

Ligt het fundament, dan is de volgende stap in werken met Copilot: de adoptie ervan door de hele organisatie heen. Bijvoorbeeld door gebruikers te trainen in prompts; de manier van vragen stellen aan Copilot. “Leer mensen dat reasoning nog een aandachtspunt is bij AI. Je moet Copilot precies de juiste vraag stellen: alle antwoorden zijn er, maar het hangt van je vraagstelling af welke je krijgt. Een klant liet, als simpele test, ChatGPT versie 3.4 en versie 3.5 hetzelfde raadseltje oplossen. Er kwamen twee verschillende antwoorden”, zegt William. “Menselijke controle blijft bij het gebruik van AI altijd heel belangrijk. Alleen door er weloverwogen mee om te gaan, kun je er veel mee bereiken.”  

Copilot M365 Kickstart: Is jouw organisatie klaar voor de toekomst van Copilot?

Stel je voor: jouw medewerkers besparen wekelijks uren door de slimme integratie van Copilot M365. De mogelijkheid om de kracht van AI binnen jouw organisatie te ontsluiten is nu binnen handbereik. Met Macaw’s Copilot M365 Kickstart bieden we een op maat gemaakte pilot, perfect afgestemd op de specifieke behoeften van jouw organisatie, en dat al vanaf 10 licenties. Samen verkennen we de beste manier om klein te beginnen, met de flexibiliteit om te groeien op jouw tempo. Lees verder voor meer details over de kickstart en onze stapsgewijze implementatie en adoptie. 

Copilot M365 Kickstart: Is jouw organisatie klaar voor de toekomst van Copilot?
Zet samen met Macaw de eerste stappen in de wereld van Copilot M365. Door deel te nemen aan onze kickstart krijgt een selecte groep medewerkers de kans om hands-on te experimenteren en de voordelen van deze innovatieve technologie te ervaren. Al beschikbaar vanaf 10 licenties!
Kickstart aanvragen
Partnerships

Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

Contact