Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/AI in manufacturing: zo ga je van dromen naar doen

AI in manufacturing: zo ga je van dromen naar doen

Starten met AI in manufacturing complex, duur en tijdrovend? “Wie van die misvatting af durft te stappen, kan flinke meters maken”, zegt Jan Immeker (Client Manager Macaw). In dit blog vertelt hij hoe je dit aanpakt.

ai manufacturing
Veel bedrijven in manufacturing zien de potentie van AI, maar vinden het nog moeilijk om tastbaar te maken waar de concrete waarde ligt en hoe je daar komt. Begrijpelijk, maar: het is tijd om voorbij de hype te komen. Met de uitdagingen in de sector in het vizier, duiken we in dit blog in de praktische kansen van AI en hoe je kunt beginnen.

AI in manufacturing: op ontdekkingstocht

Als Client Manager is Macaw’s Jan Immeker al met verschillende klanten in manufacturing op ontdekkingstocht geweest in de wereld van AI. “Wat opvalt, is dat bedrijven aanzienlijke vooruitgang boeken en technische mogelijkheden optimaal benutten als ze AI omarmen als een kans, en niet zien als een bedreiging”, zegt hij. “Wie af durft te stappen van het idee dat starten met AI complex, duur en tijdrovend is, kan in korte tijd al flink wat meters maken.”

Wat kan makkelijker, sneller of slimmer met AI?

Nu bedrijven in de bouw- en productiebranche steeds meer beseffen dat AI geen ver-van-hun-bed-show meer is, rijst intern vaker de vraag: hoe en waar beginnen we? Jan adviseert in de praktijk vaak om enthousiaste mensen in het bedrijf te laten komen met voorbeelden in hun werk die makkelijker, sneller of slimmer zouden kunnen. “Zo kom je al snel op ideeën voor concrete usecases waarbij je AI kunt toepassen. Je zult zien dat je meteen verbeterkansen ziet die passen bij uitdagingen in de manufacturing-sector”, zegt hij.

AI in manufacturing: successen in de praktijk

Een bekende uitdaging waar AI bij kan helpen is bijvoorbeeld de kwaliteitsborging bij productielijnen. “Er zijn al goede AI-systemen die beeldherkenning gebruiken om productdefecten op te sporen op de lopende band, om zo snel en efficiënt de kwaliteitsstandaard te verhogen en ook de hoeveelheid afval te verminderen”, licht Jan toe. Een ander voorbeeld waarbij AI uitkomst biedt is de onderhoudscyclus van machines en apparaten. “Met slimme AI-modellen kun je eindelijk die voorspellende onderhoudscyclus starten waar we het in de sector al jaren over hebben. Je hoeft niet langer terug te kijken met datamodellen, maar laat AI accurate voorspellingen doen.”

Verbetering in verschillende uitdagingen tegelijk

Ook op het gebied van duurzaamheid en energiebeheer ziet Jan in de praktijk al wat AI bedrijven oplevert. “Je kunt met AI het energieverbruik in fabrieken monitoren en optimaliseren, om zo duurzamere productieprocessen te verwezenlijken. En door realtime data te verzamelen en analyseren over alle productieprocessen, kun je downtime verminderen en de efficiëntie verhogen”, voegt Jan daaraan toe. “Vaak geeft de inzet van AI op één terrein ook verbeteringen op een ander vlak. Duurzamer én efficiënter werken dus, maar ook bijvoorbeeld efficiënter werken én een verhoogde veiligheid voor medewerkers gaan in de praktijk regelmatig samen.”

Usecase met mooie uitkomsten

Dat is goed zichtbaar in een usecase waarbij Jan namens Macaw betrokken was. “We hebben een bedrijf geholpen om met AI tijd en kosten te besparen, terwijl ook de medewerkersveiligheid flink steeg”, legt hij uit. “Door het implementeren van AI konden we aanzienlijke besparingen op tijd en kosten realiseren, terwijl tegelijkertijd de veiligheid voor medewerkers verbeterde. Voorheen moest een inspecteur in het veld handmatig de omvang en aard van een probleem beoordelen, zoals het analyseren van een beschadiging in een infrastructurele setting. Denk aan het vaststellen van de grootte van de beschadiging, het betrokken materiaal, de exacte locatie en de potentiële risico’s voor de omgeving. Een proces dat niet alleen veel tijd in beslag nam, maar ook gepaard ging met bepaalde veiligheidsrisico’s. Een AI-gedreven beeldherkenningsysteem heeft dit proces geoptimaliseerd. Medewerkers hoeven nu slechts een foto te maken van de situatie, waarna de technologie de benodigde analyses automatisch uitvoert en op basis daarvan direct een passende actie initieert. Dit illustreert hoe de inzet van AI processen efficiënter, eenvoudiger en veiliger kan maken.”

Platform en governance als fundering voor AI in manufacturing

Early adapters, enthousiaste innovators of handige wizkids in je bedrijf de ruimte geven om tot zo’n praktische usecase te komen is volgens Jan waarmee bedrijven in manufacturing verder komen. “Belemmer deze mensen niet, maar faciliteer ze juist. Laat ze starten, want over vijf jaar ben je te laat. Nu met AI beginnen vergroot je innovatiekracht en concurrentiepositie, en: zo houd je gemotiveerde medewerkers binnen. Geef ze dus de ruimte door een platform te bieden waarop ze met AI kunnen gaan bouwen, veilig en laagdrempelig”, adviseert hij. “Schakel liefst een partij in voor zo’n platform, zodat je de fundering voor AI niet bouwt op drijfzand. De datakwaliteit en governance moeten vanaf het begin op orde zijn, anders kom je met AI nergens.”

Stap uit de koudwatervrees

In alle AI-samenwerkingen met klanten is dat ook waar Jan namens Macaw op focust. “We bieden comfort door de governance te regelen, komen met een platform en helpen de klant vervolgens een usecase te vinden waarmee ze meteen aan de slag kunnen”, legt hij uit. Build cheap en build fast is volgens de Client Manager waar het daarna allemaal om draait. “Stap uit de koudwatervrees en maak er een uitdaging van. We helpen je graag met voordoen en samendoen, om je uiteindelijk los te laten zodat je het zelf kunt doen.”

Aan de slag met AI? 

Op zoek naar handvatten waarmee jouw bedrijf van dromen naar doen gaat? Macaw helpt klanten te innoveren in the Era of AI. Door middel van onder andere onze OpenAI Roadshow en de Copilot M365 Kickstart helpen we klanten de juiste business cases voor AI te identificeren. Samen brainstormen en experimenteren we om de projecten te ontdekken die direct meerwaarde bieden aan jouw bedrijf. Neem contact op voor meer informatie of als je een keertje wilt sparren. 

Zet de hype om in waarde

Stilstaan is geen optie. Hoe zet jouw bedrijf de hype om naar waarde? Dit whitepaper geeft je de handvatten om AI te benutten en laat 3 use cases van andere organisaties zien. Tot slot mag ook ethiek niet ontbreken in je AI-strategie.

Lees het whitepaper
Macaw | Digitale Partner

Your guide in the Era of AI

Al meer dan 30 jaar is Macaw een pionier op het gebied van innovatie en technologie. Als jouw gids in the Era of AI, zetten we ons in om jouw organisatie te transformeren, future-proof te maken en sterk onderscheidend vermogen te creëren. We maken je succesvol door het leveren van innovatieve strategieën en oplossingen door de combinatie van data, technologie en creativiteit. Ons team heeft een bewezen track record bij bedrijven als Heineken en VGZ. Benieuwd in welke sleutelgebieden wij met marktleiders investeren om de kracht van AI te versnellen?

Contact