Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/Binnen de war on talent vormt je digital workplace de grootste prioriteit

Binnen de war on talent vormt je digital workplace de grootste prioriteit

De war on talent woedt heviger dan ooit. Wil je talent aantrekken én behouden? Dan vormt het optimaliseren van de digitale werkplek je allergrootse prioriteit.

digital workplace

Hybride samenwerken steeds meer de norm

Na een periode van hoofdzakelijk op afstand met elkaar samenwerken, zien we dat steeds meer organisaties in staat zijn te schakelen tussen kantoor en thuiswerkplek. De eerste kop koffie van de dag, op de zolderkamer of aan de keukentafel, wordt weer afgewisseld door een spontaan gesprek bij het koffiezetapparaat.

Of het bedrijfsleven weer terugveert naar de traditionele 40 uur buitenshuis? Daar hebben we zo onze twijfels bij en de cijfers staven dit. Zo voorspelde Gartner eind vorig jaar al dat maar liefst 51% van de kenniswerkers wereldwijd (deels) remote werkt. Hybride samenwerken, dus zowel fysiek als online, lijkt steeds meer de norm te worden. 

Hybride werken faciliteren cruciaal in de war on talent

Aan jou als organisatie de taak om deze behoefte aan het combineren van thuis- en buitenshuis werken organisatorisch én technologisch te faciliteren. Niet alleen omdat je medewerkers hier veel gelukkiger van worden, maar ook gezien de war on talent. Die is vandaag de dag heviger dan ooit. Van horeca tot IT: het personeelstekort was zelden zo groot en zit de groei van bedrijven inmiddels fors in de weg.

Wil je talent aantrekken en ervoor zorgen dat ze ook bij je blijven? Dan zal het thema ‘Employee Empowerment’ bovenaan je beleidsagenda moeten staan. En dat gaat véél verder dan een ruime hoeveelheid vakantiedagen en een hoger salaris. Het gaat onder meer om het faciliteren van hybride (samen)werkvormen, maar ook om zaken als het bieden van purpose en een goede balans tussen werk en privé. Al met al speelt binnen Employee Empowerment de digital workplace dus een cruciale rol.  

Faciliteer je firstline worker

Digital work vormt het scharnierpunt binnen moeiteloos met elkaar samenwerken. De digitale werkplek vormt het startpunt van ieders werkdag, of diegene zich nou op kantoor bevindt, thuiszit of bijvoorbeeld op de werkvloer staat. Met name die laatste groep blijkt amper digitaal te worden gefaciliteerd. Terwijl juist deze firstline workers – de mensen bij de servicebalie, de verkoopmedewerkers in de winkels en de monteurs die de straat op gaan – hét visitekaartje van je organisatie zijn.

Zij willen én kunnen met digitale tools aan de slag, zo blijkt ook uit onderzoek, maar ze worden nog veel te vaak overgeslagen, ten faveure van bijvoorbeeld een marketingtoepassing of een klantportaal. Terwijl de firstline worker zich bij uitstek in de positie bevindt om je klanten een optimale ervaring te bieden.

Meer belangrijke trends in ons trendrapport Digital Work!

Het digitaal faciliteren van je firstline workers is een van dé 6 trends rondom de digitale werkplek, die we destilleerden uit gesprekken met talloze klanten en onze (kennis)partners, waaronder Microsoft en Gartner. Wat er nog meer speelt rondom digital work? Dat lees je in ons trendrapport Digital Work. Ook geven we je enkele key takeaways, waar je direct mee aan de slag kunt.

trendrapport digital work 2022

Een must-read voor iedere HR- en Business-professional! Dé zes trends die spelen rondom de digital workplace. Download direct het trendrapport of lees hier meer.

Download het trendrapport
Macaw | Digitale Partner

Your guide in the Era of AI

Al meer dan 30 jaar is Macaw een pionier op het gebied van innovatie en technologie. Als jouw gids in the Era of AI, zetten we ons in om jouw organisatie te transformeren, future-proof te maken en sterk onderscheidend vermogen te creëren. We maken je succesvol door het leveren van innovatieve strategieën en oplossingen door de combinatie van data, technologie en creativiteit. Ons team heeft een bewezen track record bij bedrijven als Heineken en VGZ. Benieuwd in welke sleutelgebieden wij met marktleiders investeren om de kracht van AI te versnellen?

Contact