Macaw.nl/Actueel/Blogs/Microsoft Ignite 2020: onze top 5 ontwikkelingen in the Digital Workplace

Microsoft Ignite 2020: onze top 5 ontwikkelingen in the Digital Workplace

Onlangs was Microsoft Ignite: dé jaarlijkse conferentie over de Microsoft producten en alles daar omheen. Microsoft presenteerde legio aan interessant nieuws en die kennis delen we graag met je. Op het gebied van de digitale werkplek hebben we de 5 belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet.

De top 5 ontwikkelingen in the Digital Workplace: 

  1. Project Cortex: de nieuwe Microsoft SharePoint Syntex
  2. Yammer voor kennisdeling
  3. Het nieuwe ‘intranet’: SharePoint + Yammer + Teams
  4. Verbeteringen in Teams Meetings
  5. Standaard is mooi, maar maatwerk is beter. 

1.Project Cortex: de nieuwe Microsoft SharePoint Syntex

Microsoft heeft het eerste product aangekondigd dat ze lanceren binnen Project Cortex, het initiatief om kunstmatige intelligentie in te zetten voor het beheer van kennis en informatie. 

Dat eerste product heet SharePoint Syntex en het kan automatisch documenten ‘begrijpen’ en categoriseren, zodat je de belangrijke informatie gemakkelijker kunt verwerken, verrijken en hergebruiken. En dat allemaal met een model met kunstmatige intelligentie, dat je kunt maken zonder te programmeren. In een demo liet Microsoft zien hoe ze uit een verzameling contract documenten automatisch de relevante namen en bedragen exporteerden. Ook leuk, kort geleden is Macaw bekroond tot Preferred Partner op het gebied van Content Services, waar SharePoint Syntex onder valt.

Meer weten over SharePoint Syntex? Zie het Microsoft artikel: Announcing SharePoint Syntex.

2.Yammer voor kennisdeling

Over kennismanagement gesproken, Yammer is de aangewezen applicatie om intern en informeel kennis te met elkaar te delen en wordt daar steeds beter in. Zo krijgt Yammer meer mogelijkheden rond vragen en antwoorden: vragen worden duidelijk gemarkeerd en je kunt gemakkelijk de vragen uit de verzameling Yammer-berichten filteren. Vervolgens kun je de goede antwoorden boven water halen, door er op te stemmen en door als vraagsteller aan te geven wat het beste antwoord was.

Ook kun je straks systematischer onderwerpen toekennen aan Yammer-berichten. Ieder onderwerp krijgt een eigen pagina en je ziet de meest populaire onderwerpen in je Yammer-groep. Deze Yammer- onderwerpen worden verbonden met de kennisonderwerpen die we straks krijgen uit Project Cortex. Altijd fijn, die integratie.

Zie ook het Microsoft artikel What’s new for Yammer at Microsoft Ignite 2020.

3.Het nieuwe ‘intranet’: SharePoint + Yammer + Teams

Vroeger ging het altijd over SharePoint als er werd gesproken over een intranet of een digitale werkplek. Tegenwoordig doen we de communicatie met medewerkers nadrukkelijk in SharePoint én Yammer én Teams. Ze zijn samen sterker!

De SharePoint ‘Home Site’, oftewel de startpagina, komt ook als een app in Teams. Yammer Communities kun je ook binnen Teams gebruiken en de notificaties van Yammer zie je straks ook in het activiteitenoverzicht in Teams. Handig voor de vele mensen die voornamelijk in Microsoft Teams werken.

Daarnaast komen er nieuwe mogelijkheden om te zorgen dat belangrijk nieuws de juiste mensen bereikt. Uitgebreide nieuwsartikelen kun je het beste publiceren in SharePoint. Geef ze daar straks een extra zetje met de nieuwe ‘Boost’ functionaliteit. Medewerkers krijgen een samenvatting van het nieuws dat ze nog niet gelezen hebben, met dank aan kunstmatige intelligentie. Je kunt een nieuwsbericht straks ook delen met een specifieke  Yammer-groep. En in Yammer kun je belangrijke berichten ook weer extra benadrukken of aan de bovenkant van je Community vastprikken.

Je maakt de digitale werkplek helemaal compleet, wanneer je straks je Teams omgeving, met de licentie die je al hebt, kunt uitbreiden met het Power Platform. Integreer Power Apps, Power Automate, Power Virtual Agents en Power BI. Zo gebruiken Macawers bijvoorbeeld zelf de Desk Planner App (Power App) zowel op mobiel als in Microsoft Teams om een bureau te reserveren op een van de kantoren. 

Zie ook de Microsoft artikelen Innovations for workplace communications and employee engagement in Microsoft 365 en Now in preview: customize Teams with built-in Power Platform capabilities.

4.Verbeteringen in Teams Vergaderingen

Microsoft Teams is dé applicatie voor online overleggen, en er komen weer allerlei verbeteringen aan op dit gebied. Straks krijg je bijvoorbeeld automatisch na afloop van je vergadering in de uitnodiging in je agenda een link naar de opname, de presentatie, de aantekeningen en wat er maar gedeeld is tijdens die vergadering. Dat hoef je dus niet meer met de hand te doen.

Microsoft is bezig om Teams Vergaderingen uit te breiden met opties die het mogelijk maken om grootschalige virtuele evenementen te organiseren. Nu gebruiken we daar nog Teams Livegebeurtenissen voor, maar straks kan het dus ook gewoon in een Teams Vergadering. Daar verschijnen nu al mogelijkheden om bijvoorbeeld de microfoons van alle deelnemers te dempen,  je videobeeld te tonen bovenop je presentatie en om aparte werkkamers – ‘breakout rooms’ – te maken vanuit een grote Teams Vergadering. Hnadig wanneer je in  kleine groepjes deelonderwerpen wilt bespreken.

Zie ook het Microsoft artikel What’s New in Microsoft Teams | Microsoft Ignite 2020.

5.Standaard is mooi, maar maatwerk is beter. Soms in ieder geval

Microsoft 365 biedt een gereedschapskist waarmee je veel functionaliteiten direct uitrolt en in gebruik kunt nemen. Maar soms wil je het gereedschap toch op maat maken. En dat kan steeds beter. Een mooie ontwikkeling voor developers.

Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om met maatwerk extra’s toe te voegen aan Teams Vergaderingen, in de tabbladen die je voor en na de vergadering ziet, in het zijpaneel en via notificaties tijdens de vergadering. Ook kun je applicaties ontwikkelen voor de samenwerk-omgeving van Teams, met op maat gemaakte kaartjes – ‘adaptive cards’.

De standaard zoekfunctionaliteit van Microsoft 365 gaat steeds beter alle applicaties doorzoeken, zoals Teams en Yammer naast SharePoint. Maar als developer kun je ook eigen connectoren ontwikkelen, om informatie uit andere bronnen ook mee te nemen in hetzelfde zoekresultaat.

Zie ook het Microsoft artikel Ignite 2020 | Microsoft Teams platform round-up.

The Digital Workplace 2020

Weten welke trending topics nog meer spelen rondom the Digital Workplace? Lees dan ons trendrapport Trending Topics Digital Workplace 2020.

Lees het trendrapport
Macaw | Full-service digital partner

What's your challenge?

Wij helpen je graag bij het creëren van een unieke klantervaring, het empoweren van je medewerkers en een optimale inrichting van IT. Dé ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie binnen jouw organisatie. Ben je op zoek naar een advies op maat of wil je een keertje sparren? Maak een afspraak of bel ons. Onze experts staan voor je klaar.

macaw nederland contact