Macaw.nl/Inspiratie/Nieuws/Azure OpenAI Hackathon bij Macaw

Azure OpenAI Hackathon: ‘Klanten zijn verbaasd hoe ver AI al is’

Efficiënter werken, klanten ontzorgen en processen verbeteren: de beste user cases uitgelicht.

Maar liefst 36 inzendingen, 4 cases die daadwerkelijk bij klanten van de grond komen en 1 grote winnaar: dat is het resultaat van de Azure OpenAI Hackathon bij Macaw. Al sinds de eerste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) staat Macaw vooraan om kennis op te doen en toe te passen bij klanten. Met de uitkomsten van de Hackathon nemen die ontwikkelingen en kansen een nieuwe vlucht.  

Van de 26 ingezonden cases door enthousiaste Macaw-medewerkers koos de Hackathon-jury er 4 uit die het beste aansluiten bij klanten, of die voor hen een mooie bron van inspiratie kunnen zijn. Alle ingezonden cases zijn binnen zes tot zeven uur opgezet en als demo gepresenteerd tijdens de Hackathon. ‘Binnen twee weken zou je zo’n demo kunnen doorontwikkelen tot volledige tool’, zegt Head of Technology Michel Heijman van Macaw. ‘De snelheid van het maken van de demo geeft goed aan hoe ver we al zijn met OpenAI, hoe snel je er iets mee kunt bouwen.’  

Power Platform CoE Copilot

De eerste case die de jury uitlichtte, was een op Azure OpenAI gebaseerde Power Platform CoE Copilot. Voor een klant uit de foodsector levert Macaw al het Centre of Excellence (CoE) voor Microsoft Power Platform, en stimuleert zij citizen developers om apps te bouwen. ‘Dat levert natuurlijk wel de nodige vragen op aan onze medewerkers’, licht Michel toe. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: hoe moet ik een Power App bouwen volgens de standaarden van het bedrijf? Of: welke vergelijkbare oplossing is er al binnen ons bedrijf? ‘De Power Platform CoE Copilot is ingezet als een soort solo-servicecentrum voor al deze vragen op zowel technisch als organisatorisch vlak. We merken dat dit onze teams veel werk uit handen neemt en de citizen developers van de klant zelfredzamer maakt.’

Content Writer

Voor een leasemaatschappij bouwde Macaw een Azure OpenAI-gedreven Content Writer, die de klant ontzorgt bij het schrijven en updaten van teksten voor de catalogussite waarop leaserijders hun auto configureren. Zodra de auto volledig naar wens is samengesteld, verschijnt er namelijk altijd een samenvattende tekst in beeld met daarin bijvoorbeeld voor welk type velgen, welk merk auto, welk soort autoradio en welke banden er is gekozen. Voor al die verschillende combinaties is steeds een aparte tekst nodig, die qua tone of voice past bij het merk en de gekozen onderdelen en dus de behoeften van de leaserijder. De Content Writer stelt zelf deze teksten samen en houdt ze actueel.  

Customer Experience Copilot

Wie kent het niet: je komt met een specifieke vraag op een site, vindt eindeloos veel informatie en allerlei gerelateerde antwoorden, maar net niet jouw antwoord. Gefrustreerd haak je af en ga je het bij de concurrent proberen. Vooral bij grote bedrijven die veel content hebben, bestaat dit gevaar. Voor de Hackathon van Macaw is er een AI-copilot ontworpen, die op verzoek alle content van een site scrapet en zeer gedetailleerd vragen kan beantwoorden.

Michel: ‘De copilot laten we regelmatig al zien aan klanten in een demo, en mensen zijn steevast verbaasd dat AI hier al toe in staat is. Het zet klanten aan het denken op welke manieren ze deze tool nog meer zouden kunnen gebruiken. Ook geeft het gesprek over deze OpenAI-tool haakjes om verder te praten over zaken als data en Digital Experience Platforms, of hoe je de copilot kunt gebruiken om je hele customer journey in te richten.’ De marketing-geïnspireerde tool heeft een brede potentie. Tijdens de Hackathon zelf is de tool bovendien verder ontwikkeld: de copilot kan nu niet alleen tekstuele informatie geven, hij bepaalt ook wanneer het passender is om visuele antwoorden te geven (zoals in een grafiek of een staafdiagram).

Smart Talent Planner

De vierde verkozen OpenAI-toepassing van de Hackathon kwam als winnaar uit de bus. De tool is geschikt voor grote bedrijven, waarbij het gebruikelijk is dat medewerkers iedere paar jaar van functie veranderen. Dit om medewerkers de kans te geven om zich optimaal te ontwikkelen. Maar ook voor het samenstellen van projectteams biedt de Smart Talent Planner uitkomst. Mensen herplaatsen of teams oprichten is meestal een grote klus, waarbij het een uitdaging is om de juiste medewerkers op de juiste plekken neer te zetten.

De Smart Talent Planner is een bot die getraind is om op basis van keywords in cv’s alle medewerkers van een bedrijf, ook internationaal, te matchen aan een bepaalde functie. Daarbij houdt de bot dus rekening met ervaring, vaardigheden, kennis én de mogelijkheid om een functie in te vullen op basis van remote werken. De Smart Talent Planner kiest de best passende kandidaten, ongeacht locatie of onderdeel van het bedrijf.

Macaw: Microsoft Preferred AI-partner

Enkele van deze cases zijn dus al een tijdje beschikbaar voor klanten van Macaw, en blijven in ontwikkeling. ‘Macaw staat al jaren vooraan als het gaat om innovatieve technologie, en is dus nu op dreef met OpenAI. We stomen onze medewerkers klaar om ermee aan de slag te gaan en hebben intussen onze eigen voorbeelden en demo’s’, licht Michel toe. Macaw is niet voor niets door Microsoft uitgeroepen tot één van de Preferred AI-partners in Nederland en Duitsland. Macaw heeft ruim 25 jaar expertise in de Microsoft-stack.

Wil jouw bedrijf ook aan de slag met AI? Maak een afspraak met één van onze consultants en laat je inspireren.

De Reality Check op AI

Stilstaan is geen optie. Hoe zet jouw bedrijf de hype om naar waarde? Dit whitepaper geeft je de handvatten om AI te benutten en laat 3 use cases van andere organisaties zien. Tot slot mag ook ethiek niet ontbreken in je AI-strategie.

Lees het whitepaper
Partnerships

Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

Contact