Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/VMware onder vuur, is Azure het antwoord?

VMware onder vuur, is Azure het antwoord?

Elke dag gebruiken ruim een half miljoen bedrijven wereldwijd VMware. Het bedrijf staat bekend als één van de grootste spelers op het gebied van hypervisors, maar daar kan binnenkort weleens verandering in komen. Met de overname door Broadcom (2023) zijn de licentiestructuren onlangs dusdanig gewijzigd dat gebruikers nu naarstig op zoek zijn naar alternatieven.

VMware fusion
Gebruik je momenteel VMware? Wat betekenen deze nieuwe ontwikkelingen dan voor jou? Gloort er nog een lichtje aan de horizon? Wij vroegen het twee van Macaw’s cloudexperts: Jacqueline Groot, Service Line Manager Cloud & Managed Services, en Martijn van Schie, Presales Consultant.  

Hypervisor 

In de afgelopen twintig jaar heeft VMware een dominante positie op de virtualisatiemarkt verworven. Martijn van Schie zegt: ‘In bijna elke omgeving die wij naar Azure migreren, draait VMware. Dat is niet geheel verrassend. Voordat we en masse overstapten naar de cloud, hadden veel bedrijven een on-premise omgeving met virtualisatie. Tegenwoordig is de cloud echter zo populair geworden dat bedrijven – zelfs in de financiële sector en de gezondheidszorg – vaker kiezen voor een hybride oplossing of hun hele IT-omgeving verplaatsen naar de publieke cloud. De adoptie zit de afgelopen jaren zeker in de lift.” 

Broadcom 

In mei 2022 kondigde Broadcom aan VMware te willen overnemen, een deal die uiteindelijk in november 2023 werd bekrachtigd. Amper een maand later werden de grootste zorgen van velen werkelijkheid: er is een streep getrokken door een significant aantal distributeurs en partners, en het huidige licentiemodel gaat compleet op de schop. 

Van Schie legt uit: “Perpetual licenties worden vervangen door een abonnementsvorm, wat voor veel bedrijven betekent dat ze uiteindelijk meer zullen betalen. Vergelijk het met een online tool die je eenmalig koopt versus een maandelijks abonnement – hoe langer je het product gebruikt, hoe duurder het wordt. Daarnaast heeft VMware zijn portfolio vereenvoudigd. Tools die voorheen los verkrijgbaar waren, worden nu alleen aangeboden als onderdeel van bundels zoals VMware Cloud Foundation (VCF) of VMware vSphere Foundation (VVF). Gebruik je veel VMware producten, dan kan het zijn dat je goedkoper uit bent. Maar gebruik je er slechts een paar, dan ben je nu meer geld kwijt. De impact is voor iedereen anders, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat dit voor de meeste bedrijven geen goed nieuws is.”  

Timing  

Te midden van al deze onzekerheden is één ding duidelijk: bedrijven zoeken naar alternatieven voor VMware. En volgens het wereldwijde web zijn er genoeg opties. Maar, wat is de slimste zet? Van Schie: “Je IT ingrijpend veranderen doe je niet van de ene op de andere dag. Timing is cruciaal. Als je net hebt geïnvesteerd in je datacenter, is de kans klein dat je zes maanden later wel voor de cloud kiest. Maar, met de recente wijzigingen heeft Broadcom dat gesprek wel weer op gang gebracht. Misschien is de timing nu goed? Zo niet, dan zijn er nog steeds opties om de stijgende kosten binnen de perken te houden.” 

VM, where? Op Azure natuurlijk!  

Eén van deze opties is Azure VMware Solutions. Een migratie van VMware naar Azure VMware Solutions is de snelste, eenvoudigste en minst risicovolle migratie omdat je 1-op-1 overgaat, met behoud van configuratie. Van Schie voegt toe: “Voor veel bedrijven is dit de veiligste oplossing. Je raakt je eerder aangeschafte licenties niet kwijt. Sterker nog, je kan ze nog een aantal jaren veiligstellen, waardoor je geen last hebt van de prijsstijgingen. Daarnaast heb je vanuit deze omgeving toegang tot een hele reeks Azure Services.” 

“Cloud-native is de leukste en meest toekomstbestendige oplossing, maar het vereist wel re-architecturing of refactoring van je applicatie. – van Schie.

Dag VMware, hallo Azure 

Wil je meer dan alleen een lift & shift van je VM’s? Azure biedt de mogelijkheid om over te stappen op Azure VM’s, Azure Stack, of cloud-native workloads. Van Schie legt uit: “Kies je ervoor je huidige VM’s te vervangen door Azure VM’s, dan bespaar je op de kosten van VMware en ben je flexibeler dan wanneer je machines in een VMware-cluster staan.” 

Een andere optie is Azure Stack, een hardware-oplossing waarmee je je eigen on-premise Azure-omgeving creëert. “Azure Stack wordt vaak gebruikt door edge-locaties, zoals schepen of kassen – plekken die moeilijker bereikbaar zijn. Maar het kan ook prima je VMware-setup vervangen,” zegt Van Schie. Met Azure Stack geniet je van de voordelen van de publieke cloud, zoals security-updates en moderne features, terwijl je nog steeds zelf de controle houdt. “Voor ons zijn dit de meer future-proof keuzes, omdat je niet meer afhankelijk bent van een inmiddels-behoorlijk-verouderde-technologie,” voegt Groot toe, verwijzend naar VMware. 

Tot slot kun je je VMware-workloads ook migreren naar een PaaS-omgeving. Van Schie: “Cloud-native is de leukste en meest toekomstbestendige oplossing, maar het vereist wel re-architecturing of refactoring van je applicatie. Als bedrijf moet je dat wel willen.” 

Migreren  

Zowel Groot als Van Schie erkennen dat wegmigreren van VMware in elk scenario impact heeft op je bedrijf. Groot benadrukt: “De reden dat we vandaag nog veel verouderde IT tegenkomen, is omdat migraties uitdagend zijn. Niet alleen voor de IT-kant van het bedrijf, maar ook voor de business. Het kost tijd, geld, en zorgt vaak voor enige opschudding – die we overigens met een goede migratiestrategie kunnen minimaliseren.” Van Schie voegt toe: “Ga je voor een lift & shift, dan zal je van de migratie, maar ook van de voordelen, het minste merken. Kies je voor modernisering, dan voeg je écht businesswaarde toe met CI/CD, DevOps, of verbeteringen in je SDLC. Maar daar moet je wel klaar voor zijn.” Groot: “Het ontbreken van kennis of vaardigheden is een veelgehoorde reden om niet te migreren, maar juist daar kunnen wij bedrijven heel goed bij helpen.” 

Van Schie vervolgt: “Eigenlijk gaat het niet eens om wel of niet migreren. Het gaat om de business case. Het gesprek. Welk probleem heb je en hoe kunnen we dat oplossen? Zijn het de grillen van Broadcom, of wil je al langer betere security, meer automatiseren of schalen met beheersbare kosten?” Groot: “Als vroeger iemand iets wilde, dan duurde het weken voordat er een server stond. In Azure kan dat binnen een uur of een dag. Je kan heel snel business-needs vervullen, en heb je de omgeving niet meer nodig, dan zet je deze weer uit.” Ze vervolgt: “Er zijn allerlei reden om voor de publieke cloud te kiezen, en we nodigen iedereen uit om hierover met ons een verkennend gesprek aan te gaan. Zeker in het licht van de recente veranderingen!” 

Over Macaw  

Bij Macaw begrijpen we de uitdagingen en kansen die de cloud voor jouw IT-afdeling heeft. Met 30 jaar ervaring zijn we jouw partner gedurende je gehele cloud journey. Of het nu gaat om migratie, modernisatie, optimalisatie of het beheren van je platform – wij zorgen ervoor dat je het maximale uit de cloud haalt. Tot slot zijn wij met trots  Microsoft Cloud Solutions Partner, door klanten beoordeeld met een 8 of hoger. Ontdek hoe onze Cloud & Managed Services jouw organisatie kunnen transformeren in het tijdperk van AI. 

Overweeg je een migratie? Wij staan voor je klaar!
Heb je vragen over de mogelijkheden van Azure, of ben je bereid te migreren? Onze experts helpen je graag verder. Bel ons op 023 - 2060600 of stel je vraag via ons digitale contactformulier.
Direct contact
Partnerships

Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

Contact