Macaw.nl/Cases/Manufacturing/Macaw helpt FrieslandCampina de productiviteit van medewerkers te verhogen via low-code/no-code apps

Macaw helpt FrieslandCampina de productiviteit van medewerkers te verhogen via low-code/no-code apps

FrieslandCampina maakt overstap naar Microsoft Power Platform
icon
FrieslandCampina is een van de grootste zuivelondernemingen ter wereld met een coöperatieve traditie die teruggaat naar 1871. Het bedrijf verwerkt melk van melkveebedrijven tot een groot assortiment aan zuivelproducten en -ingrediënten. Samen met de ruim 15.000 leden-melkveehouders beheert FrieslandCampina de gehele productieketen van gras tot glas. Door continu te innoveren, wil het zuivelbedrijf groei voor iedereen stimuleren.

Verhogen productiviteit

Naast groei via innovatie heeft het ook productiviteit, en werkplezier van medewerkers hoog in het vaandel staan. Voortdurend wordt gekeken hoe ze verhoogd kunnen worden. Het leidde tot de ontwikkeling van verschillende apps om medewerkers makkelijker en sneller hun werk uit te laten voeren. Zo zijn er apps voor het bijhouden, verwerken van productiegegevens en recepten; en voor het registreren van keuringsgegevens.

Deze applicaties zijn ontwikkeld en gebouwd met het low-code platform van Mendix, en na het besluit van FrieslandCampina om over te stappen naar het Microsoft Power Platform startte de zoektocht naar een geschikte partij voor de migratie van de bestaande apps en voor de verdere uitbouw.

Specialist

Voor de introductie van Power Platform als nieuwe dienst mochten zes bedrijven een voorstel maken. Vanwege het nieuwe karakter, werd een partij gezocht die zich specifiek op het Power Platform richt. De keuze viel op Macaw. Joost van Schoot, Product Owner en Service Manager van het Power Platform bij FrieslandCampina, licht toe: ‘Als startup moet alles nog van de grond komen en bij Macaw vonden we het kennisniveau en de kwaliteit die we zochten. Macaw had voor ons al een governance-project met succes afgerond.’ Daarnaast wordt de constructieve en doelgerichte samenwerking geprijsd en overtuigde de geboden flexibiliteit, het begrip van de wensen en de prijzen van support. Na het voorstel volgde een Proof of Concept (PoC) met licenties. ‘Dat was fantastisch, en Macaw slaagde met vlag en wimpel’, merkt Van Schoot op.

Koers

Na de succesvolle voorfase werden vijf low-code/no-code applicaties gemigreerd naar het Power Platform. De start liep wat stroef omdat FrieslandCampina delen van wat ze al hadden draaien wilde terugzien, maar de leercurve was hoog waardoor de vijf apps volgens plan zijn gemigreerd. Inmiddels is daar een twintigtal nieuwe projecten aan toe gevoegd, van audit apps tot apps voor projectmanagement en finance.

Van Schoot concludeert: ‘We zijn blij dat we met de stap naar het Power Platform kunnen voorzien in de behoeften van onze medewerkers, en de productiviteitswinst een boost hebben kunnen geven.’

Lopend vuurtje

Die twintig nieuwe projecten zijn eenvoudig te verklaren. Het Power Platform creëert met hulp van Van Schoot zijn eigen succes. ‘Ik promoot het platform en vertel afhankelijk van de doelgroep het verhaal over low-code/no-code, en dan volgen automatisch de aanvragen.’ Teams willen bijvoorbeeld meer digitaliseren en garanderen dat voor een bepaalde bereidingswijze de temperaturen tussen de x en y graden ligt. Hiervoor worden bandbreedtes vastgelegd en bijgehouden.

Voor elk project geldt hetzelfde stramien: er moet een business case worden ingediend en budget worden vrijgemaakt. Daarnaast wordt het resultaat gemonitord, en wordt er gekeken of de te verwachten besparingen aan uren ook echt worden gerealiseerd.

Veilige zandbak waar je een kasteel kunt bouwen

Als een app ontwikkeld mag worden, zijn er momenteel twee smaken:

  1. Selfservice
  2. Managed by IT-services

Bij de eerste variant worden componenten beschikbaar gesteld die binnen de huidige licenties vallen. Voor complexere zaken, en voor de integratie met andere systemen is de managed services optie geschikt. Hierbij worden de bouw en het beheer extern belegd. Van Schoot: ‘We hebben een veilige zandbak gemaakt waarin je een kasteel kunt bouwen.’ Het biedt snelheid, gemak en tijdswinst.

Hij wil toewerken naar een derde smaak: hybride. ‘Dan kijken we of er een citizen developer beschikbaar is binnen een team die in overleg zelf complexere apps kan maken en beheren.’ Daarnaast is hij verheugd met de huidige ontwikkelingen en status. ‘Het Power Platform draait pas 1 jaar en het is ongelooflijk snel dat we nu al naar deze variant kunnen toewerken’, aldus Van Schoot.

Besparingen

Tegen het einde van het jaar verwacht FrieslandCampina 272.000 uren bespaard te hebben. Dat is exclusief de apps van Macaw. ‘En ik ben streng’, lacht Van Schoot. ‘Ik reken per gebruiker per maand. En ik tel een bereik van nu minus 12 maanden. De items die ouder zijn, tel ik niet mee want die bestaan al langer dan 12 maanden. Als het team zegt dat 10 uur bespaard wordt, reken ik de helft: 5.’ Voor de Macaw-apps verwacht ik ook mooie resultaten. Met de laboratory app voorzien we bijvoorbeeld een besparing van 5.475 uren per jaar.’

Kwaliteit

Macaw werkt samen met Software Improvement Group (SIG) om de veiligheid en bouwkwaliteit van software te waarborgen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Sigrid, het software assurance guiding platform. De apps van FrieslandCampina werden ook gemeten en behaalde vier sterren, op een schaal van 5. Michel van Dorp, VP Strategic Partnerships bij SIG zegt hierover: ‘Als je vier sterren haalt, dan weet je dat de app goed gebouwd is. Mocht er een security issue zijn, kun je dat snel aanpassen.’ Hij is verheugd met de samenwerking met Macaw en trots om FrieslandCampina te helpen mooie resultaten te realiseren. Naast de hoge tijdsbesparingen kunnen medewerkers profiteren van kwalitatief sterke apps die het werk makkelijker maken.

Governance

FrieslandCampina is blij met de gemaakte stap omdat het agility ondersteunt en kostenefficiënt is, een van de huidige pilaren. De sterke governance, en continue verificatie of het servicemodel nog toereikend is, dragen sterk bij aan dit succes. Van Schoot concludeert: ‘We zijn blij dat we met de stap naar het Power Platform kunnen voorzien in de behoeften van onze medewerkers, en de productiviteitswinst een boost hebben kunnen geven.’

Het Microsoft Power Platform: de versneller van jouw digitale transformatie

Met dit no-/low-code platform zet je business-behoeften razendsnel om in digitale oplossingen. Zo wordt het Power Platform dé driver van digitale transformatie binnen jouw organisatie. Benieuwd waar het platform uit bestaat en hoe je het toepast? Lees het whitepaper en start jouw Power Journey.

power platform whitepaper-1

Lees het whitepaper
Uitdaging
Een belangrijke bedrijfsdoelstelling is het maximaliseren van de productiviteit en werktevredenheid van de medewerkers, wat de ontwikkeling van apps heeft geholpen. De beslissing van FrieslandCampina om over te stappen op het Microsoft Power Platform vereiste een partner die in staat is bestaande apps te migreren en snel datagedreven bedrijfsoplossingen te bouwen.
Aanpak
Er werd besloten om het Microsoft Power Platform als nieuwe dienst binnen FrieslandCampina te implementeren. Na een succesvolle proof of concept migreerde Macaw vijf low-code/no-code apps naar het Power Platform.
Resultaat
Tegen het einde van het jaar verwacht FrieslandCampina 272.000 uur te hebben bespaard. Ze zijn blij met de genomen stappen omdat het kostenefficiënt is en de bedrijfsflexibiliteit verbetert. Bovendien dragen een sterke governance en continue verificatie sterk bij aan dit succes.
Partnerships

Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

Heineken_power_platform
icon
Manufacturing
Heineken b(r)ouwt razendsnel digitale toekomst met het Power Platform
Bij Heineken draagt iedereen bij aan de digitalisering. Inmiddels bouwen meer dan 4000 citizen developers applicaties met het Power Platform.
Contact