Macaw.nl/Cases/Finance/Zorgverzekeraar verbetert dienstverlening verder door webplatform te upgraden

VGZ verbetert dienstverlening verder door webplatform te upgraden

Macaw helpt Coöperatie VGZ zoveel mogelijk te digitaliseren.
icon
‘Jou helpen met gezonder leven en zorg.’ Deze slogan prijkt op de website van VGZ. Een van de acht merken die onder Coöperatie VGZ valt en zich sterk inzet om gezonder leven makkelijker te maken en de zorg te blijven verbeteren. Om de dienstverlening via de websites van de verschillende merken steeds beter te maken en te blijven afstemmen op de doelgroep, beoordeelt de Coöperatie elk half jaar zijn IT-omgeving. Daarbij spelen ook standaardisatie en het besparen van kosten voor operationele processen een rol.

Voorop blijven lopen en complexe migraties uit de weg gaan 

Na toetsing van het achterliggende webplatform besloot de zorgverzekeraar te upgraden naar Sitecore Experience Platform 10.2. Het wil namelijk voorop blijven lopen, geen ingrijpende en complexe migraties uitvoeren en profiteren van verbeterde functionaliteiten, zoals de standaard opname van headless publishing en de uitbreiding van het aantal frameworks. Daarnaast wil het toewerken naar een Microservices, API-first, Cloud-native en Headless (MACH) architectuur, waarbij applicaties zijn opgebouwd in beheersbare componenten. Hierdoor wordt het vervangen, verbeteren, verwijderen of upgraden van services makkelijker. En gaat de snelheid van het doorvoeren van veranderingen omhoog.   

Sneller

VGZ is blij met de aanpak die bij de upgrade werd gevolgd. ‘De goede voorbereiding heeft ons enorm geholpen’, aldus Chris van der Laan, Technology Officer bij Coöperatie VGZ. Na een assessment werd duidelijk dat VGZ klaar was voor de migratie en is het opgemaakte plan gestructureerd uitgevoerd. Volgens het opgestelde tijdspad werd de upgrade uitgevoerd. ‘Dit was te danken aan de juiste kennis en ervaring van het Macaw-team. De mensen die ons hielpen hadden een dergelijk traject duidelijk eerder hadden gedaan. En dat betaalde zich uit. Dankzij het strakke proces en planning was de upgrade zelfs veel sneller voltooid dan de vorige upgrade en was de kwaliteit van de oplevering ook veel beter’, aldus Van der Laan. 

Digitaliseren

Via de acht merken en de bijbehorende merkensites zoals IZZ.nl, Unive.nl en Zekur.nl worden zowel leden als mensen die zich oriënteren voor een verzekering, geïnformeerd. De Coöperatie wil daarbij steeds verder digitaliseren. Van der Laan merkt op: ‘We worden steeds meer een IT-bedrijf’.  

Wel is duidelijk dat de afstemming met de business prevaleert. Van der Laan: ‘Niet de IT-afdeling is in de lead – het is een gezamenlijke inspanning, met een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen stemmen we af wat we nodig is, hoe de pagina’s ingericht moet worden en wat opgeschoond en aangepast moet worden.’  

Sitecore Experience Accelerator

Coöperatie VGZ heeft een sterke focus op standaardisering over alle merken heen. Door functionaliteit een keer te ontwikkelen en meerdere keren te gebruiken ontstaat efficiëntie, hergebruik en kunnen ze aspecten zoals onderhoud, stabiliteit en veiligheid beter waarborgen. De merken behouden hierbij wel hun visuele unieke identiteit. Coöperatie VGZ heeft daarom bovenop Sitecore gekozen voor de Sitecore Experience Accelerator, ook wel afgekort tot SXA. Het is een framework dat zich richt op standaardisatie en het efficiënter maken van ontwikkelprocessen van een website. Dit verkort de time-to-market en reduceert ontwikkelkosten.

Eenvoudiger, sneller en minder riskant

Van der Laan is blij met het resultaat: ‘De upgrade verliep soepel en de collega’s die de sites bouwen zijn heel tevreden.’ De uitspraak “Sitecore-upgrade” kon nogal eens voor ongerustheid zorgen bij marketing- en IT-teams. Het upgradepad is echter vereenvoudigd, en de nieuwe versie gaat daar ook een stapje verder in. De 10.2 release heeft een aantal upgrade-elementen verwijderd naar een nieuwe database, wat betekent dat een upgrade kan worden uitgevoerd zonder de content data aan te raken; dit maakt upgrades minder riskant. Daarnaast ondersteunt het ook headless publishing omgevingen en het composable DXP-model. 

Coöperatie VGZ is daarnaast blij dat ze beschikken over een future-proof platform en kunnen profiteren van de toegenomen flexibiliteit en wendbaarheid. Zo is het platform – dat door Macaw wordt beheerd via zijn management services – ontworpen met beveiliging als uitgangspunt.  

‘Dankzij het strakke proces en planning was de upgrade veel sneller voltooid dan de vorige upgrade en was de kwaliteit van de oplevering ook veel beter.’ – Chris van der Laan, Technology Officer bij Coöperatie VGZ 

Uitdaging
VGZ wil de zorg en de dienstverlening via de websites continu verbeteren. De zorgverzekeraar bekijkt daarom elk half jaar zijn IT-omgeving om bijvoorbeeld kosten voor operationele processen te besparen en te standaardiseren.
Aanpak
Om geen ingrijpende en complexe migraties uit te hoeven voeren, voorop te blijven lopen, en te profiteren van verbeterde functionaliteiten koos VGZ voor een upgrade naar Sitecore Experience Platform 10.2.
Resultaat
Coöperatie VGZ beschikt nu over een future-proof platform dat is ontworpen met beveiliging als uitgangspunt. De zorgverzekeraar profiteert zowel van de toegenomen flexibiliteit en wendbaarheid als de verbeterde functionaliteiten. Door functionaliteiten bovendien een keer te ontwikkelen en meerdere keren te gebruiken ontstaat efficiëntie, hergebruik en kunnen ze aspecten zoals onderhoud, stabiliteit en veiligheid beter waarborgen.
Partnerships

Sitecore & Macaw: Platinum Implementation Partnership

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Sitecore partner? Als Platinum Implementatie Partner beschikt Macaw over diepgaande expertise, de best gekwalificeerde medewerkers en uitgebreide ervaring met toonaangevende ondernemingen zoals Heineken en Schmitz Cargobull. Hiermee zetten we voor iedere opdrachtgever de beste oplossing neer! 

RWE Header
icon
Macaw helpt RWE snel en efficiënt nieuwe websites op te zetten
Als Sitecore lead agency, realiseerde Macaw voor RWE een bekroonde corporate website, en zette het een high-performance cloud infrastructuur op. Daarnaast werd de Sitecore Experience Accelerator geïmplementeerd waardoor RWE profiteert van snelheid en efficiëntie bij het opzetten van nieuwe websites. 
Contact