Macaw.nl/Cloud Security

Cloud Security en Best Practices

Terwijl organisaties de cloud steeds meer gaan omarmen en ook meer systemen en data naar de cloud migreren, blijft cloud security een belangrijk aandachtspunt. Zowel vanuit operationeel als compliance perspectief.
Meer ontdekken

Cloud security challenges

De cloud biedt volop kansen en mogelijkheden voor uw organisatie en uw IT-afdeling. Maar zorgt er ook voor dat u aandacht moet hebben voor cloudmigraties, het beschermen van data en het beheersen van de cloud workload. Houd rekening met de volgende vier uitdagingen:

 • Master Data management
  Organisaties zijn terecht scherp op het voorkomen van dataverlies, datacorruptie of verkeerd gebruik van data. Maar het onder controle houden van data is niet alleen een technisch probleem. Lees meer over Master Data Management.
 • Multi of Hybrid Cloud
  Data kan op talloze plekken terechtkomen. Multi Cloud en Hybrid Cloud zijn de meest voorkomende IT-omgevingen. In de praktijk is het al een uitdaging om een goed overzicht te houden van alle omgevingen, laat staan om ook nog de security onder controle te houden.
 • Easy to Use
  Een van de grote voordelen van cloudomgevingen is dat ze zo eenvoudig te configureren zijn. De schaduwzijde hiervan is dat het dus ook eenvoudig verkeerd kan gaan. Met vooral misbruik tot gevolg.
 • RACI
  Het wemelt van de stakeholders. Uiteraard: IT-security, maar ook DevOps teams, compliance officers, netwerkprofessionals en -architecten. Hybrid maakt het zeker niet makkelijker.

Cloud security competenties

Grip krijgen op cloud security begint met een helder inzicht. We zetten de competenties met de meeste impact op een rijtje:

 • Governance
  Het startpunt is een RACI (een matrix om rollen en verantwoordelijkheden van betrokkenen bij een project of lijnwerkzaamheden weer te geven). Wie is er verantwoordelijk of wordt geconsulteerd? Stap 2 is een helder inzicht in het landschap en de vendors. Laatste stap is duidelijkheid in eigenaarschap van cloud security en interne verwachtingen.
 • Strategie
  Houd overzicht. De cloud is dynamisch en platformen worden continu aangepast. Dus zorg voor periodieke reviews en breng in kaart wat je in huis hebt en waar de markt naar toe beweegt.
 • Mensen
  Zoals in elk ander vakgebied waar het gaat over security is gedrag van mensen de zwakste schakel. Maar ook de snelste weg naar succes! Maak mensen bewust, zorg voor goede communicatie en besef dat dit geen eenmalig project is.
 • Proces
  Repeteerbaarheid is de sleutel naar groei in cloud security. Een goed en helder beleid en duidelijke processen vormen hier de basis.
 • Automation
  Gebruik tooling voor het centraal beheren van de cloud, maar ook voor het afdwingen en auditen van de security guidelines.
 • Meten, meten, meten
  Goed meten en rapporteren zorgt voor focus op het juiste gedrag. Denk hierbij aan onbeheerde inloggegevens, een van de meest voorkomende oorzaken van datalekken. Krijg ze in beeld en meet continu de stand van zaken. Inzicht in risiconiveaus zorgt voor draagvlak en het minimaliseren van security issues.

Volwassenheid in cloud security

Waar te beginnen? Dat verschilt voor iedere organisatie. Hoe complex is je cloudomgeving? Wat is het huidige risico? Houd het realistisch. De volwassenheid van de organisatie bepaalt in hoge mate de volgende actie en de snelheid van handelen.

Op basisniveau is het raadzaam te starten met inzicht in de business impact, het totale cloudlandschap en transparantie in de rollen van de diverse stakeholders. Ga er niet vanuit, dat alles direct onder controle is. Centraal eigenaarschap is de eerste prioriteit.

Als je al wat verder bent is het raadzaam aan de slag te gaan met processen en automation. Dit levert niet alleen een verbetering op van de security maar zorgt ook voor beheersing van de kosten.

De experts kunnen nog winst behalen door echt het hele landschap niet alleen inzichtelijk maar ook onder controle te hebben met een continu en hoog geautomatiseerd proces en geformaliseerd commitment van de ’business’.

Aanbevelingen

Houd het proportioneel. Iedere organisatie is anders en het is niet realistisch om in korte tijd alles onder controle te krijgen en te houden. Begin met inzicht, prioriteiten en eigenaarschap. Stel doelen in volwassenheid, zorg voor budgetten en definieer haalbare volgende stappen. Als laatste: zorg voor transparantie. Ga meten en rapporteren. Alleen dan is er draagvlak voor een volwassen cloud security waarmee de cloud ook echt tot volle wasdom kan komen en de organisatie wendbaarder kan worden.

Hoe kunnen we je helpen?

Certificaten

Microsoft Security Gold Partner

“Voor een succesvolle digitale transformatie is het cruciaal om intellectueel eigendom te beschermen en oneigenlijk gebruik van data en persoonlijke informatie van gebruikers te voorkomen” – William van der Pijl, CEO Macaw. Lees meer over onze Microsoft Security Gold Partner status of ons volledige Microsoft Partnership

microsoft security gold partner

Het Cloud Competence Center: eerste hulp bij de cloud

Een overstap van on-premise naar de cloud komt steeds vaker voor. Organisaties hebben – of willen – niet alle expertise rondom de cloud in house. Een manier om toch in deze expertise te voorzien en daarmee zo soepel mogelijk over te stappen naar de cloud, is door een Cloud Competence Center in te schakelen. Wat betekent dit voor je team? En wat doet dit met je organisatie?

cloud competence center
Aan de slag met de cloud
01 / 03 03
Workshop: Security & Compliance
Hoe waarborg je de beveiligings- en compliance van online werkplekken? Versterk de beveiligingsaanpak van jouw organisatie en vergroot je kennis over beveiliging en informatiebescherming in de hele 365-suite tijdens deze workshop.
Cyber Security Assessment
Wil je snel een betrouwbaar inzicht krijgen in de security status van je organisatie en in staat zijn om gericht maatregelen te treffen om deze te verbeteren? Kies dan voor het Macaw Cyber Security Assessment.
Workshop: Infrastructure Migration
Op zoek naar manieren om jouw Azure cloud migratie in goede banen te leiden? Onze experts staan voor je klaar om samen met jou de juiste oplossing voor jouw bedrijf te ontdekken.
Facts & Figures
Over Macaw

Wij helpen je graag bij het creëren van een unieke klantervaring, het empoweren van je medewerkers en een optimale inrichting van IT. Dé ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie binnen jouw organisatie. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? 

25+
Jaar ervaring als full-service digital partner
150+
We helpen klanten als Heineken, VGZ, Henkel, Jumbo, ANWB, Tata Steel succesvol te zijn
370+
Talenten die werken vanuit Nederland, Duitsland en Litouwen
2
Core partnerships: Microsoft Gold Partner & Sitcore Platinum Implementation Partner
4
Platformen voor jouw succes: Digital Marketing & Commerce; Business Applications; Data, Analytics en AI; Collaboration & Modern Workplace
7
Onze positie in Great Place to Work Nederland 2020
01 / 06
Contact